تهران- ایرنا- محققان مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران، اقدام به شناسایی و ثبت باركد DNA آبزیان استراتژیك كشور كردند.

به گزارش روز چهارشنبه گروه علمی ایرنا از مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران، رییس مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران در خصوص این دستاورد گفت: خط شناسه گذاری DNA ابزاری جدید، جذاب و كارا برای شناسایی موجودات بر اساس DNA حفاظت شده در پژوهش های تاكسونومی و تنوع زیستی است.
دكتر سیدابوالحسن شاهزاده فاضلی افزود: این روش در سال های 2003-2002 مطرح و اكنون به ابزاری استاندارد و جهانی برای شناسایی گونه های مختلف موجود در تنوع زیستی تبدیل شده است.
وی ادامه داد: خط شناسه یا باركد DNA یك توالی كوتاه استاندارد از یك ژن كاملاً شناخته شده میتوكندریایی است و به كمك این توالی می توان پی برد كه هر جانور، گیاه یا قارچ به چه گونه ای تعلق دارد.
شاهزاده فاضلی گفت: بانك مولكولی مركز ملی ذخایر ژنتیكی و زیستی ایران در راستای رسالتی كه برای شناسایی، ثبت، حفظ و نگهداری ذخایر ژنتیكی كشور دارد، در قالب طرح پژوهشی اقدام به شناسایی و ثبت باركد DNA گونه های جانوری استراتژیك، بومی و در معرض خطر ایران كرده است.
وی خاطرنشان كرد: نمونه های جانوری ایران برای اولین بار با شناسنامه DNA باركد، زیست بوم و شناسنامه كامل مورفولوژیكی به دنیا معرفی می شوند.
از جمله نتایج این طرح ثبت 53 نمونه ماهی از هفت گونه آنچوی ماهیان دریای عمان و خلیج فارس است كه در سایت جهانی DNA باركد قرار گرفته است.
تنوع زیستی هر كشور ذخیره ای ارزشمند و در عین حال آسیب پذیر است. شناسایی اجزای تنوع زیستی، پایش، نگهداری و سازماندهی داده های حاصل از پایش تنوع زیستی و ارائه راهكارهای نوین مدیریت ذخایر ژنتیكی، از جمله وظایف زیست بانك های كشورهای دنیا است.
علمی**1201 **1834
دریافت كننده: عبدالكریم جبارپور** انتشار: ناهید شفیعی