تهران- ايرنا- ظرفيت انتقال اتيلن در مسير خط لوله اتيلن غرب كه نقش بزرگي را در توسعه صنايع پتروشيمي در استان هاي غربي كشور، عهده دار است، در دولت يازدهم با افزايش 2.5 برابري به يك ميليون تن رسيد.

به گزارش ايرنا به نقل از شركت ملي صنايع پتروشيمي در طول فعاليت دولت يازدهم، با بهره برداري از 6 طرح جديد ظرفيت نصب شده در مسير خط لوله دو هزار و 700 كيلومتري اتيلن غرب به حدود چهار ميليون و 580 هزار تن رسيده است.
پس از بهره‌برداري از فاز اول پتروشيمي كاويان با ظرفيت توليد سالانه يك ميليون تن اتيلن چند طرح شامل واحد اتيلن پتروشيمي مرواريد با ظرفيت 500 هزار تن و پتروشيمي پليمر كرمانشاه با ظرفيت توليد 300 هزار تن پلي اتيلن سنگين به بهره برداري رسيد.
همچنين در طول فعاليت دولت يازدهم 6 طرح شامل فاز دوم پتروشيمي كاويان با ظرفيت توليد يك ميليون تن اتيلن، لرستان با 330 هزار تن «پلي‌اتيلن» و «بوتن يك»، كردستان با 300 هزار تن، مهاباد با 330 هزار تن پلي‌اتيلن و «بوتن يك»، واحد «اتيلن گلايكول» پتروشيمي مرواريد با 550 هزار تن و طرح پلي‌اتيلن پتروشيمي ايلام با 300 هزار تن در مدار بهره‌برداري قرار گرفت.
از سوي ديگر پيش بيني مي‌شود با بهره برداري از ساير طرح‌هاي دست اجرا در مسير خط لوله اتيلن غرب شامل پتروشيمي مياندوآب با 140 هزار تن ظرفيت، طرح «اتواكسيلات» پتروشيمي همدان با 266 هزار تن، طرح پتروشيمي انديمشك با 300 هزار تن و فاز دوم توسعه پتروشيمي ايلام با ظرفيت بيش از 820 هزار تن در مجموع ظرفيت نصب شده توليد در مسير خط لوله اتيلن غرب از مرز 6 ميليون و 100 هزار تن در سال عبور كند.
همزمان با بهره برداري از طرح‌هاي جديد در مسير بزرگترين خط لوله اتيلن جهان در طول فعاليت دولت يازدهم، با افزايش توليد خوراك اتان در پارس جنوبي و در نهايت عرضه بيشتر خوراك اتان به واحدهاي توليد اتيلني همچون پتروشيمي كاويان و مرواريد در مجموع ظرفيت انتقال اتيلن در مسير خط لوله اتيلن غرب افزايشي حدود 2.5 برابري را در طول فعاليت دولت يازدهم تجربه كرده است.
بر اساس آمار مديريت كنترل توليد شركت ملي صنايع پتروشيمي حجم انتقال اتيلن در مسير خط لوله اتيلن غرب در سال 92 حدود 400 هزار تن بوده كه اين ظرفيت تا پايان سال 95 به حدود يك ميليون تن رسيده و پيش بيني مي‌شود امسال با افزايش عرضه بيشتر خوراك اتان به پتروشيمي كاويان از يك سو و راه‌اندازي طرح توليد اتيلن پتروشيمي ايلام، ظرفيت انتقال اتيلن به محدوده 1.1 تا 1.2 ميليون تن افزايش يابد.
به گزارش ايرنا، خط لوله اتيلن غرب خط لوله اي است كه از عسلويه به استان هاي غربي كشور احداث شده است. در طول مسير اين خط لوله چندين مجتمع پتروشيمي احداث شده است كه با دريافت اتيلن از اين خط لوله، محصولات تكميلي را توليد مي كنند.

**ساخت دومين خط لوله انتقال اتيلن ايران آغاز شد
همزمان با ساخت و تكميل طرح‌هاي مسير خط لوله اتيلن غرب، با تعيين تكليف وضعيت ساخت پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس به‌عنوان تامين كننده خوراك اتان پتروشيمي گچساران، هم اكنون اجراي شاخه بزرگ و استراتژيك خط لوله اتيلن غرب به نام شاخه دنا شتاب قابل توجهي گرفته است.
در حال حاضر پيشرفت ساخت پالايشگاه گاز بيدبلند خليج فارس به بيش از 50 درصد رسيده و پيشرفت ساخت پتروشيمي گچساران هم به حدود 35 درصد رسيده كه با توجه ساماندهي وضعيت احداث اين دو واحد بالادستي و تامين كننده خوراك طرح‌هاي مسير خط لوله اتيلن شاخه دنا، شركت ملي صنايع پتروشيمي برنامه ريزي براي احداث خط لوله و تاسيسات تقويت فشار مسير اين خط لوله جديد انتقال اتيلن ايران را هم كليد زده است.
بنابراين تاكنون مناقصات ساخت خط لوله اتيلن شاخه دنا در دو فاز شامل قطعه مظفري تا گچساران و سپس قطعه گچساران تا دهدشت در مجموع به طور حدود 140 كيلومتر و دو ايستگاه نقويت فشار اين پروژه انجام شده و مقدمات ساخت اين خط لوله جديد انتقال اتيلن ايران هم آغاز شده است.
با شتاب در روند احداث طرح هاي تامين خوراك خط لوله اتيلن شاخه دنا و آغاز ساخت خط لوله انتقال اتيلن شاخه دنا پيش بيني مي‌شود در قالب اجراي برنامه ششم توسعه با تكميل مراحل ساخت امكان بهره برداري از ساير طرح‌هاي مسير اين خط لوله اتيلن شامل طرح هاي پتروشيمي دهدشت، بروجن، ممسني و كازرون هم فراهم شود.
**پيوستن پتروشيمي«اروميه» به بزرگترين خط لوله اتيلن جهان
پس از بهره برداري از فاز دوم پتروشيمي كاويان و راه اندازي طرح توليد اتيلن پتروشيمي ايلام (بدون احتسال ظرفيت مازاد توليد اتيلن پتروشيمي مرواريد) در مجموع امكان توليد و عرضه سالانه بيش از 2 ميليون و 500 هزار تن اتيلن در مسير خط لوله اتيلن غرب فراهم مي شود.
با تامين و عرضه پايدار اتيلن در مسير اين خط لوله، شركت ملي صنايع پتروشيمي به منظور استفاده از ظرفيت‌هاي موجود صنعت پتروشيمي در شمال غرب كشور به ويژه مجتمع‌هاي پتروشيمي تبريز و اروميه و برنامه ريزي براي توسعه صنايع تكميلي پتروشيمي و تكميل زنجيره‌هاي ارزش در اين مناطق، با احداث و توسعه مسير خط لوله اتيلن غرب تا تبريز و اروميه موافقت كرده است.
هم اكنون با قطعي شدن اتصال پتروشيمي تبريز و اروميه به خط لوله اتيلن، مطالعاتي به منظور ساخت واحدهاي جديد پليمري در شمال غرب كشور آغاز شده كه با احداث واحدهاي جديد در كنار تامين نياز صنايع تكميلي پتروشيمي امكان صادرات محصولات مازاد به كشورهاي تركيه، آسياي ميانه و حوزه قفقاز فراهم مي‌شود.
به گزارش ايرنا، در سال 1392 ميزان صادرات محصولات پتروشيمي 12 ميليون و 800 هزار تن بود كه در پايان سال 1395 به 20 ميليون و 400 هزار تن افزايش يافت.
ظرفيت توليد صنعت پتروشيمي در دوره زماني سال هاي 1392 تا 1395 با بيش از 9 درصد رشد از ناحيه اجراي 12 طرح توليدي و يك طرح توسعه اي سرويس هاي جانبي بيش از پنج ميليون تن افزايش يافته است.
ظرفيت توليد محصولات پتروشيمي كشور تا پايان سال 1396 با بهره برداري از 6 طرح جديد به 72 ميليون تن و ارزش كل فروش خالص اين محصولات نيز به 17 ميليارد دلار افزايش مي يابد.

براي آگاهي از آخرين اخبار اقتصادي ايران و جهان با كانال اقتصادي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
@IRNAeco
https://t.me/irnaeco
اقتصام*2022** خبرنگار: ميثم طاهري*انتشار: مرضيه فاتحي