تهران - ایرنا - وزیر جهاد كشاورزی، افزایش بهره وری را راهبرد اصلی برنامه های وزارت جهاد كشاورزی در دولت دوازدهم عنوان كرد.

به گزارش ایرنا از وزارت جهاد كشاورزی،«محمود حجتی» به مناسبت هفته دولت افزود: با توجه به محدودیت های منابع آب و خاك و همچنین اسناد بالادستی نظیر برنامه ششم توسعه و برنامه اقتصاد مقاومتی، افزایش بهره وری به ویژه در آب در دولت یازدهم هم مورد توجه بوده است.
وی با بیان این كه ایران به دلیل تنوع اقلیمی در بیشتر محصولات كشاورزی به ویژه تولیدات باغی،دام و طیور و شیلات دارای مزیت تولید است،اظهارداشت: ظرفیت های مغفولی نظیر گیاهان دارویی و پرورش ماهی در قفس با قابلیت افزایش تولید و اشتغال در كشور وجود دارد كه در برنامه های وزارت جهاد كشاورزی به آنها توجه شده است.
** ظرفیت پرورش ماهی در قفس ایران یك میلیون تن در سال
وزیر جهاد كشاورزی تصریح كرد: كل تولید محصولات شیلاتی حاصل از صید و آبزی پروری نزدیك به یك میلیون تن است در حالی كه براساس ارزیابی های اولیه یك میلیون تن ظرفیت پرورش ماهی در قفس در كشور وجود دارد.
وی با اشاره به این كه هم اكنون 400 قفس در دریاهای شمال و جنوب كشور نصب شده است،اظهار داشت: در برنامه پنج ساله ششم، تولید 200 هزارتن ماهی به شیوه پرورش در قفس پیش بینی شده كه علاوه بر افزایش تولید،اشتغالزایی مناسبی هم دارد.
** احداث هرهكتار گلخانه برای 10 نفر اشتغالزایی دارد
وزیر جهاد كشاورزی با بیان این كه میزان مصرف آب در گلخانه ها، هشت درصد فضای باز است،گفت: علاوه بر افزایش تولید و كاهش مصرف آب،با احداث هر هكتار گلخانه 10 نفر شغل ایجاد می شود كه یك شغل مربوط به فارغ التحصیلان كشاورزی و هفت تا هشت شغل مربوط به كارگران ماهر است ضمن آن كه در بیرون از گلخانه و در بخش هایی مثل بسته بندی و حمل و نقل نیز به صورت جانبی اشتغال ایجاد خواهد شد.
** دستیابی به تولیدات 21 میلیون تنی
حجتی با اشاره به پیش بینی رشد 8 درصدی برای كشور در برنامه ششم،متوسط رشد بخش كشاورزی در چهار سال گذشته را 5.3 درصد عنوان كرد و افزود:با افزایش 21 میلیون تنی تولیدات كشاورزی از 97 میلیون تن در سال 92 به 118 میلیون تن در سال 95 ،تراز تجاری غذای كشور از منفی 8.1 میلیارد دلار به منفی 3.09 میلیارد دلار در سال 95 به میزان 5 میلیارد دلار بهبود یافته و به عبارت دیگر صاردات بیشتر و واردت كمتر شده (75 تا 80 درصد) و البته كاهش قیمت های جهانی هم (20 تا 25 درصد) در این بهبود تراز تجاری موثر بوده است.
وی پیش بینی كرد: با در اختیار قرار گرفتن منابع مناسب، تراز تجاری غذای كشور در افقی 10 ساله به صفر برسد.
** تولید 600 گرم شكر به ازای مصرف هر مترمكعب آب
وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به افزایش 50 درصدی تولید شكر در دولت یازدهم اظهارداشت: با وجود كاهش 100 هزار هكتاری سطح زیر كشت بهاره چغندرقند از 170 هزار هكتار به 70 هزار هكتار،تولید شكر از یك میلیون و 124 هزار تن در سال 92 به یك میلیون و 650 هزار تن در سال 95 افزایش یافته كه در این زمینه استفاده از بذور مناسب،توسعه روش های نوین آبیاری،مكانیزاسیون، توسعه كشت پاییزه و افزایش مهارت بهره برداران تاثیر داشته است.
وی خاطرنشان كرد:میزان تولید شكر به ازای مصرف یك متر مكعب آب با افزایش بهره وری از 200 گرم در دهه 80 به 600 گرم در سال 95 افزایش یافته است.
وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به این كه بخش كشاورزی خصوصی ترین بخش اقتصادی كشور است، نقش عمده دولت در بخش كشاورزی را سرمایه گذاری در زیرساخت های آب و خاك،بیمه كشاورزی و ارائه تسهیلات عنوان كرد و گفت: در دولت یازدهم میزان سرمایه بانك كشاورزی از 1800 میلیارد تومان در سال 92 به 9 هزار میلیارد تومان در سال 95 افزایش یافته و امكان پرداخت تسهیلات بیشتر توسط بانك كشاورزی فراهم شده است.
حجتی درباره اختصاص 10 میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی به طرح های اب و خاك كشور افزود: 500 میلیارد دلار از این رقم به اجرای طرح آبرسانی با لوله به 46 هزار هكتار از اراضی دشت سیستان اختصاص یافته است.
وی افزود: تا دو ماه آینده 21 هزار هكتار از این طرح به بهره برداری می رسد و با بهره برداری از آن آب از طریق لوله به مزارع یك هكتاری كشاورزان سیستانی می سد.
وزیر جهاد كشاورزی با بیان این كه 1.5 میلیارد دلار از 10 میلیارد دلار منابع صندوق توسعه ملی به طرح احیای اراضی 550 هزار هكتاری خوزستان و ایلام اختصاص یافته است، خاطرنشان ساخت: فاز اول این طرح از سال 92 آغاز شده و تا پایان امسال 318 هزار هكتار از اراضی استان های خوزستان و ایلام تكمیل و تحویل بهره برداران می شود.
حجتی با اشاره به این كه طرح از آغاز (سال 75) تا پیش از سال 92 در سطح 66 هزار هكتار اجرا شده بود،یادآور شد:فاز دوم طرح در سطح 238 هزار هكتار پس از تامین منابع و هماهنگی با وزارت نیرو آغاز می شود.
وی با بیان این كه 8 میلیارد دیگر از این منابع به وزارت خانه های جهاد كشاورزی و نیرو برای اجرای طرح های آب و خاك در استان های غربی و شرقی كشور اختصاص یافته،گفت: تاكنون برای اجرای 230 هزار هكتار طرح،موافقتنامه مبادله شده و 100 هزار هكتار نیز به بهره برداری رسیده و یا در مرحله اجراست.
وزیر جهاد كشاورزی با تاكید بر این كه 2 میلیون هكتار شبكه های آبیاری پایین سدها باید ایجاد شود،تصریح كرد: 4 میلیون هكتار از اراضی كشاورزی باید به سیستم های نوین آبیاری مجهز شود كه در این زمینه طرح 10 ساله ای تدوین شده و در صورت تخصیص منابع، سالانه طرح سیستم های نوین آبیاری در سطح 400 هزار هكتار از اراضی اجرا خواهد شد.
حجتی با اشاره به این كه تجهیز هر هكتار از اراضی به سیستم های نوین آبیاری حدود 10 میلیون تومان هزینه دارد،یادآورشد: دولت 85 درصد هزینه های اجرای سیستم های نوین آبیاری را به صورت بلاعوض پرداخت می كند.
وی با بیان این كه طرح سامانه های نوین آبیاری از ابتدای امسال تاكنون در سطح 60هزار هكتار از اراضی اجرا شده،خاطرنشان كرد: 140 هزار هكتار از این طرح نیز در دست اجرا قرار دارد و در صورت تخصیص منابع،در این دوره امكان فنی مهندسی و تجهیزاتی برای اجرای طرح سیستم های نوین آبیاری در سطح 400 هزار هكتار اراضی وجود دارد در حالی كه در گذشته این امكان فراهم نبود.
وزیر جهاد كشاورزی با تاكید بر این كه در این دوره آب جدیدی به بخش كشاورزی تخصیص نیافته و افزایش تولید محصولات كشاورزی از طریق بهره وری آب موجود در اختیار حاصل شده است، تصریح كرد:در چهار سال گذشته راندمان آبیاری از 37 درصد به 44 درصد افزایش یافته و به عبارت دیگر از حدود 70 میلیارد متر مكعب آب كشاورزی تخصیص یافته، نزدیك به 5 میلیارد متر مكعب مصرف آب كاهش یافته و رشد 21 میلیون تنی تولیدات كشاورزی با مصرف آب كمتر به دست آمده است.
حجتی با اشاره به این كه راندمان مطلوب آبیاری در جهان بین 70 تا 80 درصد است،یادآوری كرد: توسعه سیستم های نوین آبیاری،توسعه كشت های گلخانه ای،نشاكاری به جای بذركاری و استفاده از آبیاری تیپ و زیر سطحی در زراعت كه موجب جلوگیری از تبخیر اب می شود از عوامل موثر در افزایش راندمان آبیاری در این دوره بوده است.
وی افزود: ایجاد و توسعه زیرساخت ها در بخش كشاورزی نیازمند حمایت دولت است و در دولت یازدهم سرمایه گذاری بی نظیری در اجرای طرح های آب و خاك صورت گرفته است.
حجتی اظهارداشت: كشورهای توسعه یافته صنعتی روزانه یك میلیارد دلار یارانه به بخش كشاورزی می پردازند و كشور آمریكا در برنامه ای 10 ساله، یك هزار میلیارد دلار برای حمایت از بخش كشاورزی در نظر گرفته است.
وزیر جهاد كشاورزی،ضریب خودكفایی كشور در محصولات اساسی را بین 85 تا 90 درصد عنوان كرد و افزود:با افزایش تولید دانه های روغنی در تناوب كشت با گندم طی برنامه ای 10 ساله ضریب خودكفایی در روغن از حدود 10 درصد كنونی به 70 درصد افزایش می یابد.
وی با اشاره به این كه برخی محصولات نظیر ذرت دانه ای به خاطر تابستانه بودن و مصرف آب بالا،امكان توسعه تولید آنها در كشور وجود ندارد و ترجیح می دهیم از طریق واردات آب مجازی عمل كنیم،اظهار داشت:با هماهنگی های به عمل آمده و از طریق كشت فراسرزمینی،ایرانیان در 750 هزار هكتار از اراضی سایر كشورها نظیر روسیه،قزاقستان،اوكراین و برزیل نسبت به تولید محصولاتی مانند ذرت و دانه های روغنی اقدام می كنند و در صورت تمایل به فروش این محصولات به كشور نیز از برخی معافیت ها برخوردار خواهند شد.
حجتی با بیان این كه تولید دانه روغنی كلزا امسال سه برابر افزایش یافته و از 60 هزارتن در سال گذشته به 184 هزار تن رسیده،گفت:برای سال آینده كشت كلزا در سطح 280 هزار هكتار و تولید 450 هزارتن محصول برنامه ریزی شده است.
وی اضافه كرد: براساس برنامه افزایش تولید دانه های روغنی در افق 10 ساله میزان تولید به 900 هزارتن و ضریب خودكفایی به 70 درصد خواهد رسید.
وزیر جهاد كشاورزی كابینه دوازدهم درباره انتشار اخبار واردات گندم با وجود خودكفایی كشور تصریح كرد: با تولید 14 میلیون تن گندم در كشور تراز این محصول مثبت است و واردات چند هزار تن گندم كه گاهی در برخی مناطق آزاد خبر آن منتشر می شود،تاثیری در این تراز مثبت و خودكفایی ندارد.
حجتی افزود:از بهمن ماه سال 94 واردات گندم ممنوع اعلام شده و گندم وارداتی به كشور مربوط به ثبت سفارش های قبل از آن بوده است.
وی خاطرنشان كرد: برای ورود موقت كالا از جمله گندم محدودیتی وجود ندارد و به منظور فرآوری و تبدیل به آرد و صادرات مجدد برای ارزش افزوده بیشتر و اشتغال صورت می گیرد.
وزیر جهاد كشاورزی با تاكید بر ممنوعیت واردات میوه گفت: واردات میوه فقط در مورد موز،انبه و اناناس با توجیه این كه در سبد مصرفی مردم قرار گرفته صورت می گیرد ولی از نظر ما می تواند بر مصرف میوه های داخلی مانند سیب و انگور اثر بگذارد بنابراین معتقدیم باید سیاست بازار در ازای بازار اجرا شود و در قبال ورود این میوه ها،محصولاتی كه در داخل مازاد تولید داریم،صادر شود.
حجتی با اشاره به رشد 10 تا 15 درصدی تولید برنج در استان های گیلان و مازندران در سال جاری،وضعیت تولید و قیمت این محصول را مناسب توصیف كرد و افزود: بخشی از برنج مورد نیاز كشور به عنوان مكمل از خارج تامین می شود ولی این واردات نباید به تولید داخل آسیب برساند.
وی در خصوص خرید تضمینی محصولات كشاورزی گفت:سیاست ما این است كه خرید محصولات كشاورزی از طریق ساز و كارهایی نظیر بورس انجام گیرد و هم اكنون محصولات ذرت و جو به طور كامل در بورس كالا مبادله می شود.
وزیر جهاد كشاورزی با تاكید بر این كه منابع و مصارف باید همخوانی داشته باشد،ضمن عذرخواهی از كشاورزان به خاطر تاخیر در پرداخت ها به خاطر محدودیت های منابع، اعلام كرد:گندمكارانی كه تا 10 خرداد محصول خود را تحویل داده اند، 100 درصد بهای گندم خود را دریافت كرده اند و به سایر گندمكاران نیز تاكنون 50 درصد بهای محصول پرداخت شده است.
حجتی، بذر را از مهمترین نهاده های تولید كشاورزی برشمرد و با اشاره به تشكیل شركت های دانش بنیان در چهار سال گذشته،نقش این شركت ها را در تولید و كاهش وابستگی كشور به این نهاده، مهم خواند و گفت: در بذور سبزی و صیفی وابستگی داریم و با تلاش شركت های داخلی امیدواریم بتوانیم بذور هیبرید مورد نیاز این محصولات را از تولید داخلی تامین كنیم.
وی با اشاره به این كه با توسعه پتروشیمی ها در كودهای شیمیایی بیش از نیاز كشور تولید و حتی صادرات داریم،اظهار كرد:در زمینه كودهای فسفات و پتاس به خاطر كمبود ذخایر معدنی ناچار به واردات هستیم.
وزیر جهاد كشاورزی با تاكید بر این كه در آینده ریزمغذی ها و كودهای بیو جایگزین كودهای شیمیایی در بخش كشاورزی خواهد شد،تصریح كرد: براساس اعلام موسسه تحقیقات خاك و آب،میزان مصرف كود كشاورزی از نیاز خاك های كشور كمتر است اما بد مصرفی وجود دارد كه برای این منظور در كوتاه مدت با ثبت و معرفی كودهای استاندارد و همچنین ثبت سموم و فروشگاه های فروش این محصولات،وضعیت ساماندهی شده است و در برنامه بلند مدت با اختصاص كد رهگیری 16 رقمی همه محصولات كشاورزی شناسنامه دار می شوند و از طریق این كد مشخص می شود كه این محصول در كدام مزرعه و كدام نقطه كشور و توسط چه كسی تولید شده است.
وی افزود: هم اكنون كد رهگیری بر روی گوشت مرغ بسته بندی شده نصب و قابل شناسایی است.
حجتی خاطرنشان كرد: به منظور تجارت كالاهای كشاورزی با برخی كشورهای توسعه یافته موافقتنامه های بهداشتی امضا كرده ایم و با رعایت مفاد این موافقتنامه تاكنون محصولی به كشور مرجوع نشده است.
وی اضافه كرد:محموله های پروتئین حیوانی به سایر كشورها صادر می شود و صادرات محصولات شیلاتی ایران در چهار ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل 70 درصد رشد داشته است.
وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به این كه بخشی از افزایش تولیدات كشاورزی به خاطر رشد ضریب مكانیزاسیون بوده است،افزود: از سال 92 تاكنون با ایجاد خط اعتباری مكانیزاسیون نزدیك به 5 هزار میلیارد تومان برای توسعه مكانیزاسیون كشاورزی سرمایه گذاری شده و امسال نیز 1500 میلیارد تومان برای مكانیزاسیون كشاورزی در نظر گرفته شده كه در قالب آن 800 میلیارد تومان طرح به بانك معرفی شده است.
حجتی اظهارداشت: در تراكتور و كمباین های معمولی و دنباله بندها و دروگرها با مشاركت فعال بخش خصوصی وضعیت مناسب و به روزی داریم.
وزیر جهاد كشاورزی بر لزوم تشكیل و تقویت زنجیره تولید تا مصرف محصولات كشاورزی تاكید كرد و گفت: ماندگاری محصولات كشاورزی باید از طریق سردخانه و یا صنایع تبدیلی،تكمیلی و غذایی افزایش یابد و برای این منظور تعاونی های تولیدی باید توانمند شوند.
حجتی با اشاره به این كه در هلند،اتحادیه های دامداران محصول شیر را از مرحله جمع آوری،فراوری و عرضه در بازار داخلی و صادرات برعده دارد،خاطرنشان كرد: وظیفه دولت نهادسازی و توانمند كردن تعاونی های تولیدی از نظر اقتصادی است و در این زمینه صندوق های سرمایه گذاری مختلفی از جمله چای تشكیل داده ایم كه به عنوان نمونه در مورد صندوق چای از 100 میلیارد تومان سرمایه اولیه 49 میلیارد تومان آن را دولت پرداخت كرده است.
وی یادآور شد: تعاونی های تولید می توانند از طریق سرمایه اولیه،تسهیلات و خریدهای سلف،ظرفیت های جدیدی به وجود آورند؛شركت های تولیدی و كارخانه های فراوری ایجاد كنند و یا سهام دار كارخانه ها شوند.
وزیر جهاد كشاورزی با اشاره به پهنه بندی كشاورزی كشور گفت: در حال حاضر همه كشاورزان با یك كارشناس مسئول مروج در مراكز خدمات در ارتباط هستند و علاوه بر این به منظور پایش وضعیت كشاورزی كشور سامانه ای طراحی شده كه به صورت برخط در آینده می توانیم وضعیت تولیدات كشاورزی را رصد كنیم.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
اقتصام**9186 خبرنگار: هما همت خواه*انتشار:مرضیه فاتحی