علیرضا محوری یكشنبه در گفت و گوی اختصاصی با ایرنا افزود: نتایج بازدید میدانی مورخ چهارم شهریور 96 كارشناسان اداره كل حفاظت محیط زیست از آب دریا در سواحل بندرعباس حاكی از مشاهده توده شكوفایی پلانكتونی به رنگ قهوه ای از اسكله حقانی تا روبروی هتل هرمز به مسافت تقریبی 800 متر و در فاصله 400 متری ساحل بوده است.
وی ادامه داد:عرض تقریبی این توده حدود 300 متر برآورد شده و بررسی میكروسكوپی نمونه آب دریا در مجاورت توده حاكی از افزایش جمعیت داینوفلاژله های Pyrodinium ، Peridinium ، Ceratium، و دیاتومه های Chaetoceros و Guinardia و سیانوفیت Trichodesmium است.
محوری یادآور شد: تراكم جمعیت این فیتوپلانكتون ها در غرب حوضچه استانداری قدیم (نزدیك ترین فاصله به خروجی خور گورسوزان) بیش از سایر نقاط برآورد شده است و تاكنون در این مرحله از شكوفایی جلبكی، مرگ و میر آبزیان مشاهده نشد.
كشند قرمز یك پدیده دریایی است كه بر اثر ازدیاد جمعیتی انفجارگونه گروهی از جلبكها اتفاق میافتد.
مقدار معمول آن حدود 2000 عدد در لیتر است و به علت تغییر رنگ آب دریا به رنگ سرخ یا مایل به سرخ آن را كشند قرمزمی گویند.
دو عامل اصلی در افزایش این جلبكها كه به فیتوپلانكتونها معروف هستند موثرند كه شامل افزایش دما و مواد مغذی به ویژه مواد فسفردار و نیترات است.
تخلیهٔ پسابهای صنعتی و خانگی و كودهای شیمیایی كه مملو از موادی چون نیتراتها و فسفاتها هستند در دریا موجب فراهم شدن غذای زیاد برای فیتوپلانكتونها و ازدیاد آنی جمعیت آنها میشود. تناوب تابش ابر- آفتاب و بارندگی كمك به سزایی در رشد این موجودات میكند و وزش طوفان و گردوغبار از طرف بیابانها نیز باعث فراهم شدن ذرات آهندار میشود.
بعضی از این فیتوپلانكتونها از خود سم ترشح میكنند یا باعث فزونی اكسیژن با تك اتم میشود كه باعث تخریب آبشش ماهیها میشود و یا با مرگ این فیتوپلانكتونها، باكتریهای تجزیه كننده بقایای مرده این فیتوپلانكتونها اكسیژن محلول آب را مصرف میكنند و در نتیجه ماهیها و دیگر آبزیان منطقه دچار حالت خفگی و كمبود شدید اكسیژن شده و در نهایت منجر به مرگ آنها میشود.
درسالهای اخیر پدیده كشند قرمز در خلیج فارس و دریای عمان خساراتی به ماهیگیران زدهاست.
یكی از این موارد در خرداد سال 94 در ساحل بندرعباس روی داد كه بنابر اظهار مسئولان علمی و اجرایی ،تراكم سلولهای عامل پدیده كشند قرمز به 2 هزار سلول در هر لیتر رسید و موجب مرگ و میر جمعی آبزیان در ساحل بندرعباس شد.
2094/6048
خبرنگار: هومن محمدكرمی انتشاردهنده: خلیل تنیده
تاریخ انتشار: ۵ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۶
بندرعباس-ایرنا- رییس اداره آزمایشگاه اداره كل حفاظت محیط زیست هرمزگان گفت::توده های شكوفایی پلانكتونی (كشند قرمز) از اسكله حقانی تا روبروی هتل هرمز مشاهده شده است.