وين - ايرنا - فدريكا موگريني مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا روز پنجشنبه در بروكسل ميزبان 'الكساندر ووچيچ' و 'هاشم تاچي' روساي جمهوري صربستان و كوزوو بود و بر پيشبرد فرايند گفت وگو بين دولتهاي بلگراد و پريشتينا تاكيد كرد.

به گزارش ايرنا، جلسه امروز پيرو نشست قبلي در روز سوم ژوييه (12 تير) بود كه ضمن آن براي كار روي مرحله جديد گفت وگو بين بلگراد و پريشتينا به منظور عادي سازي روابط و آشتي توافق شده بود. بيانيه اتحاديه اروپا خاطرنشان مي كند كه كار در اين زمينه در هفته هاي آينده ادامه خواهد يافت.
در جلسه امروز ، دو طرف بر سر گام هاي نهايي براي اجراي 'موافقتنامه دادگستري' كه در قالب گفتگو با ميانجيگري اتحاديه اروپا به دست آمده است، توافق كردند. روساي جمهوري صربستان و كوزوو توافق كردند كه موافقتنامه مربور در تاريخ 17 اكتبر سال جاري (25 مهر) بطور كامل اجرا خواهد شد. در اين روز، قضات، دادستانها و كاركنان قضايي در دستگاه قضايي كوزوو يكپارچه مي شوند و اين كار امكان اجراي عدالت در سرتاسر كوزوو و بخصوص منطقه 'ميتروويچا' در شمال كوزوو را فراهم مي سازد.
نماينده عالي اتحاديه اروپا (موگريني) از تجديد تعهد روساي جمهوري صربستان و كوزوو استقبال و تاكيد كرد كه اتحاديه اروپا و شخص او بطور كامل متعهد به دورنماي اروپايي صربستان، كوزوو و تمام منطقه هستند و پيشرفت هر دو طرف در اين زمينه ارتباط نزديكي با پيشرفت در فرايند 'گفت وگو' دارد.
به گزارش ايرنا، گفت وگوي صربستان - كوزوو با ميانجيگري اتحاديه اروپا در مارس 2011 آغاز شده و اولين گفتگوي مستقيم بين دو طرف از زمان اعلام استقلال كوزوو است. كوزوو استان جنوبي سابق صربستان كه حدود 1.8 ميليون نفر جمعيت دارد، در فوريه سال 2008 با حمايت آمريكا اعلام استقلال كرد اما صربستان (بلگراد) استقلال آن را به رسميت نشناخته است هر چند سازمان ملل و 115 كشور جهان استقلال آن را به رسميت شناخته اند. هم اكنون حدود 40 تا 50 هزار صرب عمدتا در شمال كوزوو ساكن هستند و بيشتر آنان با مقامات پريشتينا (مركز كوزوو) مخالفند. درسالهاي اخير روند گفت و گو و همكاري بين بلگراد و پريشتينا با ميانجيگري اتحاديه اروپا افزايش يافته هر چند تنشهايي در روابط باقي است. كوزوو دولت بلگراد را متهم مي كند كه قصد دارد همانند الگوي شبه جزيره 'كريمه' بخش شمالي كوزوو را جدا كند. بيش از 90 درصد جمعيت كوزوو آلبانيايي تبار هستند. بمباران صربستان توسط نيروهاي ناتو در سال 1999 آن كشور را وادار به خروج نيروهايش كرد و ناتو حدود 5 هزار نيرو در كوزوو مستقر كرده است. سرگئي لاوروف وزير امور خارجه روسيه اخيرا گفته بود كه تنشها در منطقه بالكان در حال افزايش است و اتحاديه اروپا بايد به تنش زدايي كمك كند. عادي سازي روابط بين كوزوو و صربستان يكي از شروط اصلي پيوستن آنها به اتحاديه اروپا است.
اروپام**1078** بابك جعفري
ناشر: فريبا مدني