به گزارش ایرنا، این روزنامه در تحلیل روز پنجشنبه خود نوشت: دولت های مختلف اردن مرتكب اشتباه بزرگی شدند زمانی كه به وعده ها و كمك های كشورهای حاشیه خلیج (فارس) چشم دوختند كه برای آنها حاصلی جز نا امیدی نداشت. شاید بازگشایی گذرگاه ها با كشورهای همسایه كه امتداد جغرافیایی و طبیعی مرزهای این كشور است به شكل جزیی یا كلی خسارت های اردن را به دلیل این اشتباه اساسی جبران كند.
رای الیوم نوشت: امان باید به سمت شرق و شمال یعنی عراق و سوریه متمایل شود و روابط خود را با ایران با توجه به منافع كشور و مردمش ترمیم كند و مواضع سیاسی برای قطع روابط با این كشور با توجه به خواست دیگران بخصوص كشورهای حاشیه خلیج (فارس) اتخاذ نكند و فرصت دیگری برای اصلاح این اشتباه وجود ندارد. اكنون عربستان به ایران نزدیك شده و سفیر قطر به تهران بازمی گردد و امارات نیز روابط تجاریش با ایران برقرار است و مطلقا آن را قطع نمی كند.
این روزنامه می افزاید كه اردن بسیار برای تقویت و بهبود روابط خود با ایران عقب مانده است. ایرانی كه به توصیف رابرت فورد آخرین سفیر آمریكا در دمشق طرف پیروز در جنگ های منطقه و تحولات آن است. شاید شاهد این باشیم كه سفیر اردن نیز ردپای سفیر قطر را دنبال كند و در آینده نزدیك وارد تهران شود كه این امر بسیار نزدیك است.
روزنامه فرامنطقه رای الیوم نوشت: نا امیدی این روزها بر شهروندان اردنی به دلیل هزینه های بالای زندگی كه نتیجه كاهش یارانه دولتی كالاهای اساسی و اعمال مالیات های جدید بروی بیش از 96 كالای ضروری است، غالب شده و باعث شكایت ها و انتقاداتی به عملكرد دولت این كشور و طبقه فاسدی است كه ثروت های اردن را به غارت می برند.
رای الیوم می افزاید: بنابراین بازگشایی دوباره گذرگاه مرزی طریبیل در مرزهای اردن و عراق پس از سه سال در وضعیت كنونی امان روزنه امیدی برای آنها است.
این روزنامه یاد آور شد كه گذرگاه طریبیل پس از امنیت بخشی به جاده بین المللی به طول 550 كیلومتر صورت گرفته است؛ امری كه باعث تسهیل عبور كالاها و مسافران از دو طرف خواهد شد و نزدیك به یك میلیارد دلار سالانه برای اقتصاد اردن كه در حال حاضر در ركود و كمبود بودجه یك میلیاردی بسر می برد و بدهی آن در سال جاری به 36 میلیارد دلار رسیده در آمد خواهد داشت و سود آوری آن در مجموع برای امان دو میلیارد دلار درسال است.
رونامه فرامنطقه ای رای الیوم در ادامه نوشت: اگر مذاكرات بین دولت اردن و سوریه نیز برای بازگشایی گذرگاه مرزی نصیب گیرد بخصوص پس از محكم تر شدن توافق آتش بس و كاهش شدت تنش ها به معنی فعال شدن دوباره روابط تجاری بین دو كشور و تسهیل بازگشت هزاران پناهجو و آواره سوری از اردن به سوریه و سرازیر شدن 300میلیون دینار اردنی به خزانه اردن است.
این روزنامه عرب زبان می افزاید كه سال 2017 چه بسا در تاریخ به عنوان سال بازگشایی گذرگاهها بین اردن، سوریه و عراق ثبت شود و نباید فراموش كرد كه گذرگاه عرعر بین عربستان و عراق نیز دو هفته پیش بازگشایی شد.
بازگشایی گذرگاهها تنها با شكست دادن گروههای افراط گرا و تروریستی بخصوص در سمت عراق در موصل و تلعفر امكان پذیر شده همانطور كه قاسم الاعرجی وزیر كشورعراق در مراسم جشن بازگشایی گذرگاه طریبیل برآن تاكید كرد و گفت: بازگشایی این گذرگاه پس از نابودی تروریسم و شكست آن صورت گرفته است.
رای الیوم در ادامه نوشت: گذرگاه طریبیل دائما چه در جنگ یا صلح منبع خیر برای اردنی ها بوده است و پیش از بسته شدن ان این گذرگاه تنها ریه تنفسی عراق در برابر محاصره سخت 12 ساله بوده و تقدیم سهم سالانه نفتی به ارزش 400 میلیون دلار به اردن و باز بودن بازارهای عراق در برابر كالاهای اردنی سودهای زیادی برای امان به همراه داشت.
خاورم**9366** مترجم:صغری رحیمی ** انتشار: زهرا هژبری
تاریخ انتشار: ۹ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۵
تهران- ایرنا- روزنامه فرامنطقه ای رای الیوم در تحلیلی نوشت تكیه اردن به كمك های برخی كشورهای حاشیه خلیج فارس اشتباه استراتژیك این كشور بود و بازگشایی گذرگاههای مرزی با سوریه و عراق و بهبودی روابط با ایران به نفع این كشور و مردم آن است.