تهران - ایرنا - مدیر كل امور فرهنگی و اجتماعی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی گفت: از میان حوادث ثبت شده در سال گذشته ١٢ هزار و 500 مورد آن معادل ٦٤ درصد به دلیل بی احتیاطی كارگر صورت گرفته است.

به گزارش روز یكشنبه ایرنا از سازمان تامین اجتماعی، عادل علایی در جلسه ای با حضور مدیران كل بازرسی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی و امور فرهنگی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی افزود: برای كاهش این مشكلات آموزش كارگران نیاز ضروری است و به موازات آن از آموزش كارفرمایان در زمینه آشنایی با اصول ایمنی به عنوان بخش تفكیك ناپذیری برای كاهش حوادث نیز باید در دستور كار قرار گیرد.
علایی در این نشست با مروری بر فعالیت های گذشته این اداره كل در زمینه كنترل و كاهش حوادث كار گفت: درسال ٩٤ كمیته پیشگیری از حوادث كار را با مشاركت اداره كل بازرسی وزارت كار تشكیل داد و با توجه به فراوانی این حوادث بین كارگران ساختمانی با همراهی تشكل های كارگری ذیربط فعالیت های آموزشی در این زمینه تدارك دیده شد كه برگزاری دو گردهمایی بزرگ در تهران و اصفهان، مشاركت در آموزش یك هزار نفر از اعضای انجمن صنفی كارگران استان خراسان رضوی، تهیه كتابی مصور برای آشنایی بیشتر كارگران با اصول ایمنی با مشاركت اداره كل بازرسی وزارت كار و كانون انجمن های صنفی كارگران ساختمانی از آن جمله است.
وی تاكید كرد: اگرچه سازمان تامین اجتماعی وظیفه مستقیمی در این زمینه بر عهده ندارد، اما به دلیل تبعات اجتماعی چنین رویدادهایی و نیز به منظور صیانت از نیروی كار و منافع آنی و آتی بیمه شدگان خود را ملزم و مكلف به فعالیت در این زمینه می دانیم.
وی ضمن تقدیر از همراهی اداره كل بازرسی وزارت تعاون، كار و رفاه اجتماعی ادامه داد: در زمینه جلوگیری از حوادث كار دستگاههای متعددی دخیل هستند كه امیدواریم با ایجاد هماهنگی های لازم بین این دستگاهها بتوانیم به نتایج ثمر بخشی دست یابیم.
مدیركل امور فرهنگی و اجتماعی بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی با اشاره به ضرورت پایلوت قرار دادن چند استان برای فعالیت آموزشی گفت: تهیه سرفصل ها، مواد آموزشی و تعیین اساتید نیز از مواردی است كه باید با راهنمایی و هدایت واحدهای ذیربط در وزارت كار صورت گیرد.
وی همچنین ایجاد چند كارگروه برای سازماندهی فعالیت ها در این زمینه را لازم دانست و افزود: كارگروههایی برای تمركز بر برگزاری جلسات، كارگاهها و كلاسهای آموزشی برای كارگران ساختمانی و معادن با توجه به فراوانی حوادث در این رشته ها و نیز فعالیت های هنری ، تولید محتوا و كتاب و بروشور باید تشكیل شوند.
علایی با اشاره به رواج رویه هایی از جمله واگذاری فعالیت ها توسط كارفرمایان به پیمانكاران مختلف و شانه خالی كردن آنان از مسئولیت های قانونی شان در قبال ایمنی كارگران را برای نیروی مولد زیانبار دانست و خواستار چاره اندیشی در این زمینه شد.

** 50 درصد فوت كارگران مربوط به بخش معدن و ساختمان است
علی مظفری مدیر كل بازرسی وزارت تعاون،كار و رفاه اجتماعی نیز افزود: ایمنی كار یك مطالبه اجتماعی است كه برای تحقق آن باید ضمن تعیین اولویت ها، فعالیت های فرهنگی و آموزشی را گسترش داد.
وی ادامه داد: بر اساس تحقیقات انجمن بین المللی تامین اجتماعی، سرمایه گذاری در باره ایمنی، تا پنج برابر بازگشت سرمایه دارد و باید سیاست پیشگیری محور ، جایگزین سیاست غرامت محور شود.
دكتر مظفری افزود: در اجلاس بین المللی فرانكفورت كه با شركت ١٦٠ كشور برگزار شد، اعضا ضرورت سرمایه گذاری بر پیشگیری را مورد تاكید قرار دادند كه مهمترین بخش آن نیز موضوع فرهنگ سازی است كه امیدوارم در این زمینه با همكاری اداره كل امور فرهنگی بیمه شدگان و برنامه هایی كه ارائه داده، بتوانیم گام های موثری برداریم.
وی تاكید كرد: بخش ساختمان و معدن كه 50 درصد حوادث منجر به فوت مربوط به آنهاست اما از لحاظ شدت حادثه بخش معدن در صدر جدول حوادث قرار دارد.
مدیر كل بازرسی وزارت تعاون،كار و رفاه اجتماعی از ایمن سازی شرایط كار و آموزش كه مربوط به رفتار كارگران در محیط كار است به عنوان دو عامل اساسی برای مهار حوادث نام برد و افزود: به طور كلی ٩٠ درصد حوادث كار ناشی از خطای انسانی است كه با آموزش قابل اصلاح است. البته خطای انسانی به دلایل متنوع تابعی از مسایلی با ماهیت اجتماعی است.
وی ادامه داد: زنجیره عوامل دخیل در ایمنی كارگاه باید به ترتیبی طراحی شود كه كارگر به عنوان آخرین حلقه این زنجیره در صورت خطا دچار حادثه نشود.از این رو لایه های ایمنی باید مانع بروز حوادث شوند.
مظفری تاكید كرد: در مسیر فرهنگ سازی در این حوزه، به تدوین استانداردها ایمنی و همچنین تجهیزات ناایمن باید توجه جدی داشت و حساسیت های لازم را در مورد آنها به وجود آورد.
مدیر كل بازرسی وزارت تعاون،كار و رفاه اجتماعی با اشاره به پرریسك بودن معادن كشور بخصوص معادن زغال سنگ گفت: پنج هزار و 500 معدن كشور جزو كارگاههای پرریسك به شمار می روند، از این میان ١١٠ معدن زغال سنگ پرخطر ترین معادن ما با ماهیت انفجارپذیری، گرد و غبار و گاز متان هستند.
وی افزود :با وجود تدوین آیین نامه های مربوطه، اما به دلیل ضعف در اجرا متاسفانه گاه شاهد بروز حوادث ناگواری برای كارگران هستیم.
مظفری با اشاره به برنامه هایی برای كنترل حوادث كار اظهار امیدواری كرد كه همكاری با اداره كل امور فرهنگی بیمه شدگان در این زمینه در آینده نزدیك نتایج ثمربخشی به بار آورد.
اجتمام ** 7268** 1569
تنظیم: مهناز بیرانوند ** انتشار: علی حبیبی
آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej