به گزارش خبرنگار اعزامی ایرنا، بهروز كمالوندی روز یكشنبه در حاشیه بازدید خبرنگاران از راكتور تحقیقاتی خنداب اراك درخصوص آخرین وضعیت بازطراحی این راكتور و همكاری با چینی ها افزود: ما بنا به ملاحظات خود اصرار داشتیم با چینی ها همكاری كنیم و در این زمینه همزمان در عین حفظ اصرار بر خواسته های خود در مذاكرات، در آن واحد، طراحی آن توسط مهندسین انجام شد.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: غیر از طراحی مفهومی كه طی بازه زمانی 18 روز انجام شد، برای طراحی اصلی راكتور 150 هزار نفر ساعت كار شد و یكسال زمان برد.
كمالوندی ادامه داد: اگر ما می خواستیم بعد از امضای قرارداد با چینی ها طراحی را شروع كنیم باید منتظر می ماندیم، اما ما روز بعد از امضای قرارداد طراحی را تحویل آنها دادیم و چینی ها دو سه هفته قبل نتیجه آن را صد درصد تایید كردند و این به این معنی است كه ما باید دنبال طراحی تفصیلی باشیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینكه طراحی، ساخت و نصب و راه اندازی راكتور در یك بازه زمانی 4 تا 5 ساله پیش بینی شده است، اظهار داشت: ما اگر به لحاظ زمانی از پیش بینی هایمان جلو نباشیم، قطعا عقب نیستیم و حتی بدون چینی ها هم می توانیم كار را پیش ببریم اما اهمیت همكاری با چینی ها، بحث تایید ایمنی راكتور است.
كمالوندی یادآور شد: تایید ایمنی ، ما را در شرایط بهتری قرار می دهد.
وی در زمینه تامین تجهیزات گفت: ما خودمان هم می توانیم تجهیزات را تامین كنیم اما زمان ساخت و بهره برداری را افزایش می دهیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینكه كلندریای راكتور را یكبار ساخته ایم و نقشه آن را هم داریم اظهار داشت: اگر قرار باشد راكتور قبلی را مجددا بسازیم زمان ساختن آن یك سال تا یك سال و نیم زمان می برد اما نباید فراموش كنیم كه قرار است راكتوری داشته باشیم كه توانایی های آن نسبت به راكتور قبلی متفاوت است.
كمالوندی یادآور شد: تكنولوژی بكار رفته در راكتور قبلی مربوط به حدود 40 تا 50 سال قبل بود اما راكتوری كه قرار است ساخته است راكتور مدرن است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی خاطرنشان كرد: با توجه به كارخانه آب سنگین، ما حتما باید راكتور آب سنگین داشته باشیم كه در زمان مذاكرات بر روی آن خیلی بحث شد و اصرار ما این بود كه راكتور تماما آب سنگین باشد.
كمالوندی در پاسخ به سوالی درخصوص نحوه همكاری آمریكا در بازطراحی راكتور اراك اظهار داشت: در مراحل اولیه و در فرایند مذاكرات مقرر شد آمریكایی ها سند رسمی مبنی بر تعهد سیاسی خود را امضا كنند كه این كار را انجام دادند.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی تصریح كرد: همچنین باید كارگروهی تشكیل می شد كه كارها را پیگیری می كردند و در این كارگروه مسئولیت ها مشخص می شد.
كمالوندی افزود: كارگروه بازطراحی راكتور اراك دو رئیس همزمان دارد كه قرار شد كار بازبینی اولیه را انجام دهند و اگر لازم شد مشاوره بدهند؛ ضمن اینكه اینها باید كنترل كنند تا راكتور از ویژگی های تعریف شده خارج نشود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی اضافه كرد: آمریكایی ها به عنوان رئیس در جلسات متعددی در این كارگروه حضور داشتند و در این جلسات كار خود را انجام دادند و الان هم با تغییر دولت ، ما تغییر محسوسی در این زمینه نداشته ایم.
كمالوندی درخصوص طراحی تفصیلی گفت: طراحی تفصیلی راكتور تحقیقاتی خنداب اراك یك ماه است كه شروع شده و برنامه ساخت آن هم قرار است به طور موازی پیش برود؛ به طوری كه اگر در مرحله طراحی امكان شروع ساخت را داشته باشیم آن را آغاز كنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در عین حال گفت: آغاز عملیات ساخت بین یك تا یك سال و نیم آینده خواهد بود.
كمالوندی با بیان اینكه همه پروژه ممكن است تغییراتی داشته باشد، اظهار داشت: بحث راه اندازی راكتورهای اتمی پیچیدگی ها و زمانبندی های خاص خود را دارد به طوری كه ابتدا باید راه اندازی سرد و غیراكتیو شود و بعد از آن راه اندازی گرم و اكتیو را خواهیم داشت.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به سوال دیگری مبنی بر اینكه ادعا می شود تغییر نام راكتور اراك به راكتور خنداب ناشی از فشار آمریكا بوده است، اظهار داشت: این امر صد در صد اشتباه است و ممكن است كسی چیزهایی شنیده باشد.
كمالوندی اظهار داشت: آقای دكتر صالحی به دنبال این بود كه نام آب سنگین بر روی این راكتور باشد و نماینده های خنداب هم تاكید داشتند با توجه به اینكه این راكتور در خنداب واقع شده باید نام خنداب را داشته باشد و در نهایت به این جمع بندی رسیدند كه نام آن، راكتور تحقیقاتی خنداب (KHRR) باشد.
كمالوندی با بیان اینكه تجهیزات بكار رفته در راكتور باید تاییدیه داشته باشد، اظهار داشت: مسیر درست و منطقی این است كه باید از توان كشوری كه این مسیر را طی كرده و توان تكنولوژیكی آن بالاست استفاده كنیم.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی با اینكه راه اندازی راكتور توام با ریسك بوده است، اظهار داشت: وقتی كه ما كارمان را انجام دادیم و چین هم تایید كرد اطمینان بیشتری به ما داده و ریسك خطرات آن تعیین می شود.
كمالوندی گفت: تامین تجهیزات از جمله مسائل فنی است كه بخش مهمی از آن در طراحی تفصیلی دیده می شود.
وی افزود: مهم این است كه زمانی كه طراحی انجام شد در همان مقصد، تجهیزات را سفارش می دهیم و از بهترین تجهیزات استفاده می كنیم.
معاون رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان كرد: اگر بنابر برگشت پذیری باشد، طرف مقابل برای طراحی و ساخت راكتور پیشین اعلام آمادگی كرده است چرا كه با ساخت راكتور پیشین 8 كیلوگرم پلوتونیوم می تواند تولید شود و برای جلوگیری از این خطر آنها حاضرند برای رفع نگرانی خودشان كمك كنند.
كمالوندی تصریح كرد: ما خودمان هم تمایل نداریم به راكتور قبلی برگردیم و در این شرایط برگشت راكتور پیشین توصیه نمی شود.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال كه آیا آمریكایی ها هم در تامین تجهیزات همكاری خواهند كرد اظهار داشت: قانون همكاری بین المللی آمریكا، شرایطی برای همكاری با كشورها پیش بینی كرده است كه براساس آن آمریكا با كشورهایی همكاری می كند كه دنبال غنی سازی و بازفرآوری نروند.
وی یادآور شد: ایران در این زمینه تعهدی نداده است، بنابراین آمریكا نمی تواند با ما همكاری كند و منع حقوقی در این زمینه وجود دارد.
كمالوندی همچنین درخصوص تامین سوخت راكتور تحقیقاتی خنداب اراك گفت: سوخت لود (مرحله) اول قرار است در چین تامین شود اما در لودهای بعد باید در ایران ساخته شود كه در این مورد هم با چینی ها مذاكره می كنیم. در عین حال ما باید طوری كار كنیم كه سوخت تولیدی ما به لود دوم برسد.
به گزارش ایرنا، راكتور تحقیقاتی خنداب اراك (KHRR) از نوع تانكی بوده و توان حرارتی آن 20 مگاوات است. شار نوترونی این راكتور 10×2 به توان 14 خواهد بود. خنك كننده و كند كننده راكتور آب سنگین خواهد بود. همچنین تعداد مجمع سوخت آن 78 عدد خواهد بود. ضمن اینكه سوخت آن اكسید اورانیوم با غنای 3/3 پیش بینی شده است.
به گزارش ایرنا، جمعی از خبرنگاران در جریان تور رسانه ای امروز از كارخانه آب سنگین در راكتور تحقیقاتی خنداب اراك بازدید كردند.
در جریان این تور رسانه ای روز گذشته هم از مجمع غنی سازی شهید احمدی روشن در نطنز بازدید شد.
سیام*2021*3061*1449*خبرنگار: داود مرادپور*انتشار: امیر كاردان راد
تاریخ انتشار: ۱۲ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۹:۱۸
اراك- ایرنا- سخنگوی سازمان انرژی اتمی با بیان اینكه طراحی تفصیلی راكتور تحقیقاتی خنداب از یك ماه قبل شروع شده است گفت: عملیات اجرایی این راكتور حدود یك سال و نیم دیگر آغاز خواهد شد.