تربت حيدريه - ايرنا - نماينده مردم تربت حيدريه،زاوه و مه ولات در مجلس شوراي اسلامي گفت: با آغاز فصل برداشت زعفران، دلالان با شيطنت هايي چون ادعاي حجم بالاي توليد و يا ميكروبي بودن زعفران، به بازار اين محصول شوك وارد كرده و كشاورزان را متضرر مي سازند.

به گزارش ايرنا سعيد باستاني، پنجشنبه در ديدار با وزير جهاد كشاورزي در محل بانك زعفران ايران زمين در تربت حيدريه، با اشاره به مشكلات بخش كشاورزي منطقه تربت حيدريه، اظهار كرد: اقتصاد اين منطقه بر كشاورزي بنا شده و با توجه به حجم بالاي اشتغال و كارگري در اين بخش، انتشار هر خبر منفي و يا اقدام شيطنت آميز اين حوزه را با چالش جدي مواجه مي كند.
وي با اشاره به لزوم نقش آفريني شوراي ملي زعفران براي حمايت از اين محصول، گفت: توليد هر كيلوگرم زعفران براي كشاورز 50 ميليون ريال هزينه دارد و لذا بايد تدبيري اتخاذ شود تا در فصل برداشت محصول كشاورزان به عنوان توليد كنندگان، متضرر نشوند.
باستااني بر ضرورت سورتينگ پياز زعفران تاكيد كرد و گفت: موكلان بالغ بر 60 نماينده مجلس در حوزه زعفران درگير هستند و لذا نمي توان با توسعه كشت اين محصول مقابله كرد، اما با توجه به انبارها و سالن هاي بزرگ تعاون روستايي و سازمانهاي مرتبط، بايد موضوع سورتينگ پياز زعفران در دستور كار قرار گيرد.
وي وضعيت پيله ابريشم را دومين مشكل اين منطقه عنوان كرد و گفت: بخش بايگ تربت حيدريه كه زماني حدود 86 درصد ابريشم كشور را تامين مي كرد امروز به دليل مشكلات فراوان اين حوزه با مشكل مواجه شده و به دنبال صندوق حمايت از پيله و ابريشم هستيم كه موافقت اوليه آن توسط معاون سازمان مديريت و برنامه ريزي رياست جمهوري اخذ شده است.
وي بيان كرد: انتظار ما اين است كه اگر اين صندوق به هر دليلي تشكيل نشد دست كم با ساير صندوق هاي حمايتي بخش كشاورزي ادغام شود تا صنعت پيله و ابريشم كه مي تواند 10 هزار اشتغالزايي را در منطقه ايجاد كند، بدون حامي نماند.
نماينده تربت حيدريه بر لزوم تعريف چند طرح تحقيقاتي براي اين منطقه تاكيد كرد و گفت: انتظار مي رود سازمان تحقيقات كشاورزي كه حجم زيادي از اعتبارات وزارتخانه در آنجا هزينه مي شود چندين طرح تحقيقاتي براي زعفران، انار، پيله و ابريشم و پسته در اين منطقه تعريف كرده و ثمره اين تحقيقات در مزارع مورد بهره برداري قرار بگيرد.

* نخستين بانك زعفران ايران با ظرفيت 10 تن در تربت حيدريه
رئيس بانك زعفران ايران زمين تيريت حيدريه نيز در اين نشست هدف از تاسيس اين بانك را، به عنوان نخستين بانك زعفران ايران، حفظ و نگهداري بهداشتي و كنترل شده زعفران عنوان كرد.
غلامرضا كريمي افزود: جلوگيري از سلف خري و به باد رفتن دسترنج كشاورزان از ديگر اهداف تشكيل بانك است و برنامه بعدي نيز تهيه و معرفي برند زعفران ايراني خواهد بود كه هم اكنون توسط كارشناسان يك شركت خصوصي كه اين بانك نيز از زيرمجموعه هاي آن است، در حال تدوين است.
وي خاطر نشان كرد: ظرفيت كنوني بانك 10 تن است ولي پيش بيني افزايش ظرفيت و فضاي بانك به منظور تا سطح 20 تن نيز شده است.
وي در خصوص نحوه فعاليت اين بانك توضيح داد: ابتدا زعفران دريافتي در آزمايشگاه مورد تاييد جهاد كشاورزي از حيث كيفي مورد ارزيابي قرار گرفته و در مرحله بعد با تنظيم سندي، شناسنامه زعفران دريافتي از نظر وزن و كيفيت، تهيه و به امضاي دو طرف مي رسد كه اين سند در حكم اوراق مشاركت قابل واگذاري به غير خواهد بود.
كريمي افزود: هر زمان كشاورز قصد دريافت زعفران خود را داشته باشد، معادل ريالي زعفران و بر اساس نرخ روز مبلغ زعفران به وي اعطا مي شود.

* حمايت از زعفران كاران در گرو برندسازي است
معاون استاندار و فرماندار ويژه تربت حيدريه نيز در اين نشست گفت: بازار مصرف زعفران هيچگونه برند توليدي و يا چهارچوبي ندارد و اين خلاء در بخش نظارتي با فعاليت هاي زيرزميني اين حوزه، استانداردسازي اين محصول را به مخاطره انداخته است.
احمدعلي موهبتي با اشاره به توليد سالانه 32 تن زعفران در منطقه تربت حيدريه، از كم كاري در حوزه مصرف زعفران انتقاد كرد و گفت: علي رغم اينكه محصول زعفران به لحاظ نشاط و شادابي و همچنين تغذيه و سلامت جامعه بسيار اثرگذار است متاسفانه براي فرهنگ سازي مصرف اين محصول اقدام قابل توجهي نشده است.
وي افزود: اگر سرانه مصرف هر ايراني در سال 10 گرم زعفران باشد بايد سالانه 800 تن محصول توليد شود و اين در حالي است كه توليد اين محصول در كشور از 200 تن تجاوز نمي كند.
وزير جهاد كشاورزي در سفر يكروزه خود به تربت حيدريه از طرح پرورش دام سبك 10 هزار راسي، دام سنگين 1500 راسي، كشت مكانيزه 50 هكتاري زعفران، گلستان 35 هكتاري گل محمدي، طرح آبياري تحت فشار 240 هكتاري و نيز بانك زعفران اين شهرستان ديدن كرد.
منطقه تربت حيدريه به عنوان قطب توليد زعفران كشور و يكي از مراكز اصلي كشاورزي خراسان، 90 هزار هكتار عرصه زراعي و باغي دارد.
اين شهرستان با توليد 37 نوع محصول زراعي و31 گونه باغي به ترتيب رتبه پنجم و سوم را در خراسان رضوي دارد.
خبرنگار: عليرضا حسيني مقدم ** انتشار دهنده: علي اصغر ايزدي
6121/5132