پیك وحی در 18 ذیحجه سال دهم هجرت بر حضرت محمد(ص) نازل شد و پیام آورد كه «ای رسول آنچه از طرف پروردگارت بر تو نازل شده به گوش مردم برسان و اگر چنین نكنی رسالت او را ابلاغ نكرده ای و خدا تو را از گزند مردمان حفظ خواهد كرد.» و اینگونه پیامبر اسلام(ص) به همراهان خویش دستور توقف دادند و با قرار گرفتن بر منبری از جهاز شتران رو به مردم فرمودند: «من 2 چیز گرانبها در میان شما می گذارم یكی كتاب خداست و دیگری اهل بیتم هستند. مردم، بر آنان پیشی نگیرید و از آنان عقب نمانید.»
آنگاه دست علی(ع) را در دست خویش گرفتند و سپس فرمودند: «خداوند مولای من و من مولای مومنان هستم و بر آنها از خودشان سزاوارترم ای مردم هر كس كه من مولا و رهبر اویم این علی هم مولا و رهبر اوست» و این جمله را سه بار تكرار كردند. سپس گفتند: «لازم است حاضران این خبر را به غایبان برسانند.»
اینگونه امام علی(ع) برای جانشینی پیامبر(ص) برگزیده شد. غدیر عصاره و نتیجه خلقت و چكیده تمام دین های الهی و خلاصه مكتب وحی است و تنها یك واقعهای تاریخی نیست. این نام مقدس، عنوان عقیده و پایه دین اسلام به شمار می رود. غدیر ثمره نبوت، میوه رسالت و تعیین كننده خط مشی مسلمانان محسوب می شود و بدون شك این واقعه، نقش سرنوشت سازی در تعیین مسیر آینده اسلام داشته است.
پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت عید سعید غدیرخم به گفت وگو با حجت الاسلام «سیدرضا اكرمی» مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت و عضو جامعه روحانیت مبارز پرداخته است.
حجت الاسلام اكرمی با اشاره به جایگاه غدیر در روایت های اسلامی، گفت: مساله غدیر از مسایل مهم جهان اسلام است زیرا زمینه ساز تداوم رسالت و تحقق بخش هدف های پیامبر(ص) در زمینه معنوی و اجتماعی محسوب می شود. غدیر روزی بود كه پیامبر اكرم(ص) مسلمانان را در مسیر مكه در سرزمینی به نام غدیر فراخواندند و ولایت حضرت علی(ع) را سبب تداوم و بقای اسلام معرفی كردند. در روایت های اسلامی از عید غدیر به عنوان عید اكبر و بزرگترین عید اسلامی یاد شده است. هنگامی كه حضرت نوح(ع) به پیامبری رسید دین خود را بر مردم عرضه داشت و فرمود:«خداوند شما را به این دین فرا خوانده است اما بدانید كه بعد از من پیامبری خواهد آمد كه آیین او كامل تر است، پس به او بگروید و آگاه باشید كه كامل ترین دین، نزد آخرین فرستاده خداست.» همین طور دیگر پیامبران پیشین نیز وعده به كامل ترین دین دادند. غدیر خم عید بزرگ ولایت به شمار می رود كه در آن روز اسلام كامل شد و مشركان به طور كامل ناامید شدند.
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت با بیان اینكه در كدام آیه قرآن كریم به واقعه غدیر خم اشاره دارد، اظهار داشت: خداوند متعال در سوره مباركه مائده رویداد غدیر را چنین بیان می كند:«امروز دین شما را برایتان كامل و نعمت خود را بر شما تمام گردانیدم و اسلام را براي شما به عنوان آییني برگزیدم و هر فردی دچار گرسنگي شود، بيآنكه به گناه متمایل باشد اگر از آنچه منع شده است بخورد، بيتردید خدا آمرزنده مهربان است.»
عضو جامعه روحانیت مبارز مهمترین مساله در غدیر را بحث ولایت دانست و بیان كرد: پیامبران و امامان معصوم(ع) تنها انسان های كاملی به شمار می روند كه می توانند فیض الهی را معصومانه از خداوند دریافت و به جامعه بشری ابلاغ و خود نیز معصومانه به آن عمل كنند. از این رو خداي سبحان در قرآن كریم بر «ولایت» تكیه كرد و آن را مورد امتنان قرار داد. درباره رسالت و امامت نیز در قرآن كریم تنها درباره جریان غدیرخم و ولایت امام علی(ع)، تعبیر منحصر به فرد «اتمام نعمت» آمده است. پروردگار متعال ميفرماید:«نعمتم را بر شما تمام كردم.» یعني همانطور كه نبوت و رسالت پیامبر اكرم(ص) كاملترین نبوت و رسالت محسوب می شود و پس از آن نبوتي نیست، ولایت و امامت علي(ع) و اولاد او، نیز كاملترین ولایت و امامت به شمار می رود و پس از آن امامتي نخواهد بود. از منظر قرآن كریم در عید غدیرخم نعمت هاي معنوي الهي به برترین میزان و بالاترین نصاب خود رسیدند و چون نعمتي برتر از ولایت علي(ع) نیست، عید غدیر برترین عید امت اسلامي محسوب می شود و اعتقاد به ولایت تكویني و تشریعي امامان معصوم(ع) و باور داشتن وساطت و شفاعت آنان از مهمترین بركت های جامعه مسلمانان است.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا كامل شدن شدن دین، همان پذیرفتن ولایت امیرمومنان(ع) است، توضیح داد: اگر به معنای ویژه اكمال توجه شود، این معنا به دست می آید كه روح دین و هدف معارف آن در ولایت حضرت علی(ع) نهفته شده است. بنابراین با دمیده شدن روح ولایت در دستورهای دینی و شرعی دین كامل می شود. همه نعمت ها و خوبی ها، صلح و آرامش، امنیت و رفاه در سایه حاكمیت اسلام است و این حاكمیت پس از رسول خدا(ص) در پرتو ولایت عترت كامل خواهد شد، پس ولایت از تمامی نعمت ها بالاتر به شمار می رود كه در روز غدیر با تحقق بیعت عمومي براي ولایت، نعمت برتر پروردگار كامل شد.
این پژوهشگر امور دینی در ادامه افزود: مشاركت مردم در امر حكومت به حاكمان دینی قدرت می بخشد. همان گونه كه حضرت علی(ع) در خطبه ای می فرماید:«آگاه باشید به آن خدایي سوگند كه دانه را شكافت و انسان را آفرید، اگر نبود كه جمعیت بسیاري گرداگردم را گرفته و به یاریم قیام كرهاند و از این رو حجت بر من تمام شده است و اگر نبود عهد و پیماني كه خداوند از دانشمندان و علماء گرفته است كه در برابر پرخوري ستمگران و گرسنگي ستمدیدگان سكوت نكنند، من مهار ناقه خلافت را رها ميساختم و از آن صرف نظر ميكردم.» این تعبیر به خوبي این معنا را به انسان ميرساند كه حمایت مردمي حتي باعث اتمام حجت بر ولی منصوب از طرف خدا ميشود. بي شك ولایت امیرمومنان(ع) از طرف پروردگار و به وسیله پیامبر اسلام(ص) ثابت شده و دارای فعلیت بود و از نظر اجرایي و عملي نیاز به حمایت مردم داشت.
حجت الاسلام اكرمی با برشمردن ویژگی های ولی فقیه در جامعه امروزی اظهار داشت: ولایت فقیه باید در عصر غیبت دارای ویژگیهایی از جمله عدالت، آراستگی به فضیلت های اخلاقی و آگاهی از قانون اسلام باشد. فردی كه در جامعه دینی در صدر حكومت قرار دارد، باید قانون را اجرا كند و برای هدایت مردم بكوشد. قبول ایمان و اسلام از دیگر ویژگی های ولایت فقیه است، همان طور كه امام علی(ع) فرمودند:«كاملترین ایمان یك مومن حقیقی و واقعی 103 صفت است كه مهمترین آن انجام دادن امور واجب و ترك معصیت و محرمات است.»
مشاور عالی وزیر كشور در امور روحانیت در پایان شناخت جوانان از جایگاه ولایت فقیه را لازم و ضروری خواند و گفت: جوانان كشور همه به نوعی پیرو ولایت فقیه هستند اما باید با آگاهی و دانش آنان را از جایگاه ولایت فقیه آگاه ساخت تا دشمنان دین با ایجاد شبهه این مهم را در میان آنها متزلزل نكنند. جوانان امت اسلامی به تدبیر مقام معظم رهبری از معرفت و آگاهی بالایی برخوردار هستند اما این بدان معنا نیست كه دستگاههای فرهنگی و مجموعه تشكیلات دینی از تبلیغ، ارشاد، اطلاعرسانی، آگاهسازی و ارتقای معرفتی جامعه غفلت كنند.
*گروه اطلاع رسانی
خبرنگار:مریم همتی**انتشار دهنده: شهربانو جمعه
پژوهشم**9117**2002**9131
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.
تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۲:۳۲
تهران- ایرنا- عید غدیر خم هنگامه برگزیده شدن حضرت علی(ع) به امامت و كامل شدن رسالت پیامبر اكرم(ص) است. در این روز اراده حكیمانه پروردگار عالمیان بر این تعلق گرفت كه واقعه تاریخی غدیر بزرگترین و والاترین عید شود تا نقشه راه مسلمانان در تمامی اعصار باشد.