قم - ایرنا - آیت الله ناصر مكارم شیرازی از مراجع تقلید در پیامی به كنگره سیره اهل بیت(ع) در قم آورده است: اگر می خواهیم با سیره امام علی(ع) آگاه شویم باید نهج البلاغه را در متن زندگی خود قرار دهیم، در حوزه های علمیه و دانشگاه ها كتاب درسی باشد، در مساجد بعد از تلاوت قرآن بخشی از كلمات امیرمومنان علی(ع) خوانده و توضیح داده شود.

به گزارش ایرنا، در این پیام كه روز پنجشنبه در دومین كنگره بین المللی سیره اهل بیت(ع) در قم قرائت شد آمده است: قبلا لازم می دانم ایام سعید عید غدیر را كه هنوز در شعاع آن قرار داریم به همه شما عزیزان تبریك گفته و از همه دست اندركاران محترم این كنگره باشكوه كه برای تشكیل آن زحمت فراوان كشیده اند تشكر كنم و به همه حاضران عزیز، فضلا، دانشمندان و افراد محترم دیگر تبریك گویم.
پیام ادامه یافته است: و اما مساله شرح سیره امیرمومنان علی(ع) چیزی نیست كه به آسانی بتوان حق آن را در صدها بیانیه بیان كرد و عبارات ما همانند این است كه بخواهیم دریایی را در كوزه ای جای دهیم.
در این پیام اضافه شده است: عزیزان، همه می دانیم شخصیت امیرمومنان علی(ع) ابعاد زیادی دارد كه با دقت در نهج البلاغه تمام سیره علمی و عملی آن حضرت نمایان می گردد.مثلا در خطبه جهاد (خطبه شمارۀ 27) او را فرماندهی بسیار لایق می بینیم كه از تمام فنون جنگی آگاه است و از طرق پیروزی عادلانه بر دشمن كاملا باخبر؛ گویی كه تمام عمر به غیر آن نپرداخته است.
پیام حاكی است: به خطبه اشباح (خطبه شمارۀ 90) كه می رسیم؛ امام(ع) را بزرگترین استاد عرفان می یابیم كه دقیق ترین مسائل فلسفی و عرفانی را بیان می كند، گویی تمام عمر درس عرفان داده و به مسائل معرفة الله پرداخته است و بالاتر از آنچه حكیمان و عارفان گفته اند بیان می دارد. در خطبه قاصعه (خطبه شمارۀ 192) علی(ع) را در مقام محو تعصبات جاهلی و پیروزی بر لشكر شیطان و طرد آنها از جامعه و راهنمایی به زندگی صحیح اجتماعی و خالی از اشرافی‌گری مشاهده می كنیم كه طرق آن را كاملا نشان داده است.
در این پیام تصریح شده است: به خطبه همام (خطبه شمارۀ 193) كه می رسیم اوصاف 110 گانه پرهیزگاران را با عبارات شیوای خود بیان كرده به گونه ای كه آن مستمع بیداردل یعنی همام پس از شنیدن آن، چنان از زلالش سرمست شد كه جان به جان آفرین تسلیم می كند.
آیت الله مكارم شیرازی در این پیام اضافه كرده است: در عهدنامه مالك اشتر (نامه شماره 53) او را سیاستمداری بسیار ماهر و پرنفوذ و آگاه از تمام فنون كشورداری می یابیم، عهدنامه ای كه پس از 14 قرن هنوز درخشندگی خود را از دست نداده و در سازمان ملل به عنوان یك سند جاویدان دست به دست می گردد؛ گویی تمام عمر درباره راه و رسم صحیح كشورداری اندیشیده و خطوط صحیح آن را ترسیم كرده است.
پیام حاكی است: به وصیت نامه آن حضرت به امام حسن مجتبی(ع) (نامه شماره 31) كه می رسیم؛ تمام مسائل اخلاقی اعم از اخلاق فردی، اجتماعی، مادی و معنوی را در آن منعكس می بینیم، گویی امام(ع) تمام عمر به عنوان یك معلم اخلاق بر كرسی تدریس تكیه كرده و تمام ظرائف آن را بیان می دارد.
پیام ادامه یافته است: به كلمات قصار حضرتش می نگریم كه در 480 كلمه منعكس شده و هر كدام اقیانوسی است. به این كلمه كوتاه آن حضرت دقت كنید: «تَخَفَّفُوا تَلْحَقُوا؛ سبكبار شوید و زندگی ساده را برگزینید تا به قافله سعادت برسید». چه تعبیر گویا و زیبا و عمیقی.
در این پیام آمده است: زندگی اشرافی و پر زرق و برق هزینه زیادی می طلبد كه برای بدست آوردن آن تمام فكر انسان را به خود مشغول می دارد و او را آلوده بسیاری از محرمات می كند، و در این بیابان پر فراز و نشیب زندگی، او را از رسیدن به سرمنزل سعادت باز می دارد.
آیت الله مكارم شیرازی در این پیام تصریح كرده است: برادران و خواهران عزیز! فضلا و دانشمندان محترم بهترین آینه سیره امام به حق و ولی مطلق امیرمؤمنان علی(ع) همین نهج البلاغه است، خطبه ها، نامه ها و كلمات قصار. افسوس كه نهج البلاغه در میان ما هنوز مهجور است. هنگامی كه می خواستیم با كمكی جمعی از فضلا شرح جامعی بر نهج البلاغه بنویسیم كه بحمدالله در 15 جلد پایان یافت نگاه كردیم و دیدیم شرح های قابل توجه نهج البلاغه از عدد انگشتان فراتر نمی رود، در حالی كه بحمدالله برای قرآن بیش از هزار تفسیر نوشته شده است.
پیام ادامه یافته است: عزیزان! اگر می خواهیم با سیره آن حضرت آگاه شویم باید نهج البلاغه را در متن زندگی خود قرار دهیم، در حوزه های علمیه و دانشگاه ها كتاب درسی باشد، در مساجد بعد از تلاوت قرآن بخشی از كلمات امیرمؤمنان علی(ع) خوانده شده و توضیح داده شود، در مطالعات خود هرگز آن را فراموش نكنیم، تا از این مشعل فروزان سعادت و خوشبختی در دنیا و آخرت بهره مند شویم.
دومین كنگره بین المللی علمی پژوهشی سیره اهل بیت(ع) با محوریت سیره زندگانی امام علی(ع)، با حضور صاحبنظران، علما، فضلا، اساتید و طلاب حوزه های علمیه در سالن همایش های مدرسه علمیه امام كاظم(ع) در قم در حال برگزاری است.
7405 / 1175 خبرنگار: سید محمد ابراهیم جنابان** انتشار: رضا علیمحمدی