تاریخ انتشار: ۲۵ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۹

تهران- ايرنا- همه ساله در آغاز فصل پاييز دانش آموزان با ورود به مدرسه قدم در عرصه كسب علم و دانش مي گذارند؛ مسيري كه ادامه آن نيازمند حفظ سلامت و شادابي است و دانش آموزان با آشنايي با اصول بهداشتي و رعايت آن مي توانند در اين مسير موفق باشند.

به گزارش خبرنگار علمي ايرنا، اصول بهداشتي شامل موارد متعددي است كه ازجمله آن مي توان به صرف صبحانه كامل و مغذي، صرف تغذيه سالم ميان وعده در مدارس، پرهيز از مصرف تنقلات غيرسالم و غذاهاي آماده، رعايت اصول بهداشت فردي در استفاده از آبخوري و سرويس بهداشتي و خواب به موقع اشاره كرد.
رئيس مركز تحقيقات تكنولوژي بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي ايران روز شنبه در اين زمينه به خبرنگار علمي ايرنا گفت: يكي از نكات مهمي كه دانش آموزان بايد رعايت كنند، خوردن صبحانه كامل و مغذي است كه مي تواند انرژي لازم براي يادگيري را براي دانش آموزان فراهم كند.
دكتر احمد جنيدي اظهار كرد: خوردن صبحانه كامل هم در حفظ سلامتي و تندرستي دانش آموزان و هم در يادگيري مناسب آنان، نقش مهمي دارد و والدين بايد شرايط لازم براي صرف صبحانه فرزندان خود در منزل را فراهم كنند.
وي به خانواده ها توصيه كرد كه تغذيه هاي مناسب و سالم را براي فرزندان خود تهيه كنند تا آنان در فاصله زماني صبح تا ظهر اين بسته هاي غذايي را صرف كنند زيرا اين مواد غذايي سالم مي توانند تامين كننده انرژي مورد نياز دانش آموزان باشد.
جنيدي به دانش آموزان توصيه كرد كه از مصرف مواد غذايي پرچرب، بسيار شيرين و شور مانند پفك و چيپس پرهيز و از بسته هاي غذايي مانند نان و پنير به همراه گردو، سبزي يا خرما استفاده كنند تا علاوه بر حفظ سلامت، انرژي مورد نياز آنان در طول روز تامين شود.
وي بر آموزش بهداشت فردي به دانش آموزان تاكيد كرد و گفت: آموزش اصول بهداشت فردي مي تواند از بروز بسياري از بيماري ها به ويژه بيماري هاي عفوني در دانش آموزان پيشگيري كند.

** ارتباط بين تغذيه سالم و افزايش يادگيري دانش آموزان
رئيس مركز تحقيقات تكنولوژي بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي ايران به ارتباط بين تغذيه سالم و افزايش يادگيري دانش آموزان اشاره كرد و گفت: تامين ريزمغذي ها و كالري مناسب در تغذيه سالم، مي تواند زمينه افزايش يادگيري دانش آموزان را فراهم كند.
جنيدي با بيان اينكه اگر مواد غذايي مصرفي دانش آموزان كافي، سالم و مغذي نباشد، توانايي يادگيري آنان نيز كاهش مي يابد، افزود: اگر دانش آموزان از سال اول تحصيل خود به مصرف مواد غذايي سالم عادت كنند و در سنين بالاتر اين عادت را ادامه دهند، سلامتي آنان به خطر نمي افتد.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران اظهار كرد: والدين با تهيه مواد غذايي سالم هم كودكان سالم و بانشاطي خواهند داشت و هم شرايط را براي يادگيري مناسب آنان در مدارس فراهم خواهند كرد.

** خواب كافي زمينه ساز آرامش رواني و توانايي يادگيري بهتر دانش آموزان
جنيدي بر لزوم خواب كافي دانش آموزان تاكيد و به خانواده ها توصيه كرد كه شرايط خواب به موقع فرزندان خود را فراهم كنند تا آنان آرامش رواني داشته و توانايي يادگيري بيشتري در كلاس درس داشته باشند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي ايران افزود: بسياري از دانش آموزان شب ها دير مي خوابند در نتيجه صبح ها دير از خواب بيدار مي شوند و بدون صرف صبحانه به مدرسه مي روند؛ اين دانش آموزان آمادگي و هوشياري لازم براي يادگيري دروس را نخواهند داشت.
وي ادامه داد: اين گروه از دانش آموزان، در كلاس درس خسته و خواب آلود هستند و پس از مدتي از سپري شدن زمان كلاس به تدريج هوشياري لازم را به دست مي آورند كه به طور طبيعي آموزش هاي ساعت اول را از دست مي دهند.
رئيس مركز تحقيقات تكنولوژي بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي ايران بر لزوم رعايت بهداشت آبخوري و سرويس بهداشتي در مدارس تاكيد كرد و گفت: هرچند آموزش و پرورش اقدامات خوبي در اين زمينه انجام داده و بازرسان بهداشتي دانشگاه هاي علوم پزشكي در اين زمينه نظارت دارند اما اگر نظافت فردي توسط دانش آموزان رعايت نشود، مشكلاتي براي دانش آموزان به وجود مي آيد.
جنيدي تاكيد كرد كه دانش آموزان بايد آموزش هاي لازم در زمينه بهداشت فردي را فراگيرند، اين آموزش ها مي تواند از طريق خانواده ها و مسئولان بهداشت مدارس به دانش آموزان ارائه شود تا آنان دچار مشكلات بهداشتي در مدارس نشوند.
وي بر لزوم ارائه مواد غذايي سالم و مقوي در بوفه هاي مدارس تاكيد كرد و گفت: گاهي اوقات غذاهاي نامناسب در اين مكان ها عرضه مي شود كه مي تواند سلامت دانش آموزان را به خطر اندازد.
جنيدي با اشاره به اينكه برخي از مدارس اقدام به سرو غذا براي دانش آموزان مي كنند، اظهار كرد: رعايت نشدن اصول بهداشتي در اين زمينه مي تواند زمينه شيوع برخي بيماري گوارشي در بين دانش آموزان را فراهم كند.

** لزوم رعايت بهداشت فردي براي پيشگيري از بيماري هاي فصلي
رئيس مركز تحقيقات تكنولوژي بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي ايران با اشاره به اينكه در فصل پاييز برخي بيماري ها مانند سرماخوردگي و آنفلوآنزا شيوع پيدا مي كند، افزود: رعايت نكات اصول بهداشت فردي مي تواند از ابتلا و سرايت اينگونه بيماري ها به ميزان قابل توجهي پيشگيري كند.
جنيدي ادامه داد: فردي كه دچار اين بيماري ها است، بايد با رعايت اصول بهداشتي از انتقال آن به ديگران پيشگيري كند؛ به طور مثال در اين مدت به مدرسه نرود يا از ماسك استفاده كند.
رئيس مركز تحقيقات تكنولوژي بهداشت محيط دانشگاه علوم پزشكي افزود: مربيان مدارس بايد اينگونه اصول بهداشتي را به دانش آموزان به خصوص در هفته هاي اول بازگشايي مدارس آموزش دهند.
وي با اشاره به اينكه برخي بيماري هاي واگيردار نيز در اثر رعايت نكردن بهداشت فردي بروز مي يابند، افزود: دانش آموزان حتما قبل از صرف غذا بايد دست هاي خود را با صابون بشويند تا از زمينه ابتلا به بيماري هاي گوارشي پيشگيري كنند.
جنيدي با توجه به كاهش دماي هوا به دانش آموزان توصيه كرد از لباس هاي مناسب در فصول پاييز و زمستان استفاده و بهداشت لباس ها را رعايت كنند تا دچار مشكلات بهداشتي نشوند.
وي با اشاره به اينكه شپش در كمين دانش آموزان است از والدين تقاضا كرد كه مراقب بهداشت فردي دانش آموزان باشند تا آنان مبتلا به اين عارضه نشوند.
علمي ** 1201 **1834
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور ** انتشار: ناهيد شفيعي