تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۱:۲۰

نوشهر – ايرنا – رييس اداره ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي شهرستان هاي تنكابن و عباس آباد از ثبت ملي روستاي مران از توابع بخش خرم آباد شهرستان تنكابن به عنوان دومين روستاي به ثبت رسيده در مازندران خبر داد.

پس از طي مسافتي 60 كيلومتري كه از شهرستان تنكابن به سمت منطقه گردشگري سه هزار واقع در بخش خرم‌آباد اين شهرستان برويد به روستايي تاريخي با جاذبه‌هاي گردشگري بي‌بديل مي‌رسيد به‌ نام مران كه به دليل زيبايي خاص و كم‌نظيرش شهره است.
جاده دسترسي به اين روستا به دليل آنكه از كنار رودخانه وحشي سه هزار و محصور در بافت جنگلي مي‌گذرد، يكي از بي‌نظيرترين جلوه‌هاي نمايش قدرت پروردگار است و هرچه به مران نزديك‌تر مي‌شويد بر ارتفاع اين جاده كوهستاني و پيچ‌درپيچ افزوده ‌شده و دره‌هاي حاشيه جاده نيز عميق‌تر مي گردد.
روستاي مران با قدمتي يكهزار و 500 ساله ، آب‌وهواي ييلاقي و منحصربه‌فرد ، مراتع زيبا ، باغ‌هاي لوبيا و سيب با مزه‌اي خاص، حمام تاريخي و آبشارهايي با ارتفاع 100 متر ، معماري متفاوت با خانه‌هايي سنگ‌چين و سقف تخت به مهد گردشگري روستايي در مازندران تبديل شده است.
نادر سحرخيز روز يكشنبه به خبرنگار ايرنا گفت : بافت روستاي مران به لحاظ تاريخي براي ما بسيار با ارزش بوده و وجود 2بناي تاريخي و 2 آبشار زيبا و معماري حمام موسوم به معماري صفويه، مران را نسبت به ساير روستاها متمايز ساخته است.
وي افزود : در مطالعه‌ طرح هادي روستا نيز اعمال‌نظر اين دستگاه اجرايي بسيار حائز اهميت بوده زيرا هرگونه ساخت‌وساز در اين روستا بايد با نظر ميراث انجام شود تا معماري باارزش روستا دستخوش تغيير قرار نگيرد.
سحرخيز با بيان اينكه برخي از روستائيان با اعمال فرهنگ غلط، سقف خانه‌هاي خود را شيب‌دار ساخته‌اند، تصريح كرد: نوع معماري اين روستا و سقف تخت بودن خانه‌هايش همچون روستاي ماسوله در گيلان متناسب با آب‌وهواي خاص اين روستا است چرا كه در مران بارش‌ها در زمستان بيشتر به‌صورت برف مي باشد.
وي آيين شيلان‌كشي امامزاده مران را يكي از جاذبه‌هاي گردشگري مذهبي اين روستاي زيبا دانست و اظهار داشت : هرساله يك مراسم بومي، آئيني به‌نام شيلان‌كشي در اين امامزاده انجام مي‌شود كه در آن بناي امامزاده را با گچ سفيد مي‌كنند تا هم مستحكم شده و هم زيبا شود كه درواقع به روش گل‌كار انجام مي‌شود.
به گفته سحرخيز ، اين روستا پس از روستاي يوش شهرستان نور دومين روستاي مازندران كه به ثبت ملي رسيده و تلاش داريم تا روستاي يوج اين شهرستان را نيز به ثبت برسانيم.
شهرستان 162 هزار نفري تنكابن در غرب مازندران واقع است.
خبرنگار : عليرضا پورعلم**انتشار دهنده: محسن حسن نيا
/1602/7513/1899