تاریخ انتشار: ۲۶ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۷

كرمان - ايرنا - رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان به ساختار اقتصادي استان كرمان اشاره كرد و گفت: اين استان براساس آمار و ارقام به حدود 70 درصد نرخ رشد اقتصادي هدفگذاري شده در برنامه هاي توسعه دست يافته است.

به گزارش دريافتي ايرنا از روابط عمومي سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان جعفر رودري شامگاه شنبه در نشست خانه مديران استان با بيان اينكه ارزش افزوده استان كرمان در سال 93، نزديك به 39 هزار ميليارد تومان بوده كه اين مهم در سال 95 تقريبا به 52 هزار ميليارد تومان است افزود: سهم استان كرمان از كل محصول ناخالصي داخلي كشور (GDP) در حدود 3.8 درصد در سال 93 بوده است.
وي با بيان اينكه توليد سرانه استان كرمان از متوسط كشور پايين تر است تصريح كرد: براي نخستين بار در تاريخ اين استان، ارزش صادرات استان كرمان در سال 95 به بالاي 2 ميليون دلار رسيد كه نسبت به سال 94، در حدود 71 درصد رشد داشته است.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان همچنين به شاخص هاي بازار كار اشاره كرد و گفت: نرخ بيكاري استان كرمان 11.5 درصد است.
وي افزود: نرخ مشاركت اقتصادي استان از 34.3 درصد در سال 90 به 37.6 درصد رسيده است ضمن انكه بيشترين سهم اشتغال استان در بخش خدمات با 39.6 درصد، بخش كشاورزي با 34.1 و صنعت و معدن با 26.3 درصد است.
وي با بيان اينكه متوسط ايجاد اشتغال در استان كرمان در سال 95 در حدود 32 هزار نفر بوده اين در حالي است كه در دوره سال هاي ٨٥ تا ٩٠، اين رقم در حدود 12 هزار نفر بوده ادامه داد: نرخ تورم استان كرمان همواره از كشور پايين تر است به طوري كه در سال 95، ميزان اين نرخ در حدود 4.9 درصد بوده و اين مهم در سال جاري نيز به همين ترتيب است.
رودري به ظرفيت ها و پتانسيل هاي استان كرمان در بخش هاي مختلف كشاورزي، گردشگري و صنعت و معدن اشاره كرد و گفت: استان كرمان رتبه اول كشور در توليد پسته، خرما، گياهان دارويي و رتبه دوم كشور در محصولات جاليزي، سبزيجات، محصولات گلخانه اي، گردو و گل محمدي را به خود اختصاص داده است كه نشان از استراتژيك بودن اين حوزه در اقتصاد استان مي باشد.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان با اشاره به سهم 8.2 درصدي استان كرمان از لحاظ تعداد معادن كشور و عنوان بهشت معادن ايران براي اين استان افزود: بالغ بر 4.8 ميليارد تن ذخيره قطعي معدني شناسايي شده در قالب 48 نوع ماده معدني در استان است و متوسط ارزش توليدات معدني استان كرمان 40 درصد ارزش افزوده معادن غير نفتي كشور است.
وي با بيان اينكه در هدف گذاري كلان اقتصادي كشور و در برنامه ششم توسعه رشد 8 درصد و توليد سرانه 6.7 درصد در نظر گرفته شده گفت: كرمان سالانه به 770 هزار ميليارد تومان منابع مالي نيازمند است.
وي تصريح كرد: در استان كرمان و با توجه به ظرفيت هاي موجود، نرخ رشد 8.5 درصد پيش بيني كرده ايم كه با توجه به پايين بودن توليد سرانه استان كميته اقتصاد كلان تشكيل شد تا بتوانيم براي رسيدن به اين اهداف، راه هاي تامين مالي مختلف و نقش هر بخش را پيدا كنيم.
رودري با اشاره به نرخ رشد بهره وري بخش هاي مختلف اقتصادي استان براي رسيدن به رشد 8.5 درصدي در سال 1400 ادامه داد: براي رسيدن به اين رشد اقتصادي به طور متوسط سالانه به 24.5 هزار ميليارد تومان سرمايه گذاري در استان نيازمنديم و هم اكنون سرمايه موجود در استان در حدود 12 هزار ميليارد تومان است.
وي با بيان اينكه بايد مشاركت مردم در امر توسعه را افزايش دهيم گفت: همچنين براي اولين بار در تاريخ استان كرمان و حتي كشور نيز براي بخش خصوصي به دنبال طراحي طرحي همچون طرح مثلث توسعه اقتصادي هستيم تا بتوانيم نقش بخش خصوصي در امر توسعه استان كرمان را نيز مشخص كنيم.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان به ظرفيت هاي بخش صنعت استان كرمان و سهم بالاي استان در صادرات غيرنفتي اشاره كرد و افزود: در بخش حمل و نقل نيز استان كرمان از جايگاه ترانزيتي بسيار خوبي برخوردار است به طوري كه كرديدور شرق به مركز، جنوب به مركز كشور و جنوب به شمال شرق و كشورهاي قفقاز محسوب مي شود ضمن آنكه استان كرمان با وجود 845 كيلومتر شبكه ريلي بعنوان خط ريلي شرق به مركز و جنوب به مركز كشور نيز محسوب مي شود.
وي با اشاره به ظرفيت هاي گردشگري و تنگناهاي استان كرمان در توسعه اشاره و اظهار كرد: مهمترين چالش استان كرمان هم اكنون بحران آب است به طوري كه تمام دشت هاي استان ممنوعه بوده و امكان تخصيص آب را ندارند.
رودري گفت: سالانه 7 ميليارد و 200 ميليون متر مكعب آب در استان كرمان مصرف مي شود و 7 درصد كل آب كشور را به خود اختصاص مي دهد اين در حالي است كه تنها 3.4 درصد توليد ساليانه استان كرمان است و با ادامه روند كنوني نمي توانيم ادامه حيات بدهيم بنابريان بايد سناريوهاي توسعه استان را تغيير دهيم.
وي با تاكيد بر اينكه مزيت استان كرمان در بخش كشاورزي بوده و 35 درصد معشيت مردم اين استان از بخش كشاورزي است و نمي توانيم از آن چشم پوشي كنيم افزود: 95 درصد آب استان كرمان در بخش كشاورزي مصرف مي شود كه اگر بخواهيم به چنين روشي ادامه دهيم بايد فاتحه استان كرمان به لحاظ آبي را بخوانيم، بنابراين به دنبال اصلاح الگوي مصرف آب استان دربخش كشاورزي بوديم.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان با بيان اينكه تنها با 5 درصد صرفه جويي آب در بخش كشاورزي مي توانيم 6 كارخانه همچون فولادمباركه در استان راه اندازي كنيم تصريح كرد: هم اكنون با آب مصرفي در استان كرمان در حوزه صنعت در حدود 250 ميليون مترمكعب است كه اگر بتوانيم 300 ميليون مترمكعب در بخش كشاورزي (معادل 5 درصد آب مصرفي) صرفه جويي كنيم به رونق پايدار در حوزه صنعت دست خواهيم يافت.
وي با بيان اينكه 80 درصد اقتصاد كشور دولتي است اظهار كرد: برنامه ريزي هاي درنظر گرفته براي رسيدن به توسعه پايدار و رشد اقتصادي مورد هدف، بايد حضور دولت در اقتصاد را كاهش داد، اما هم اكنون بزرگترين رقيب بخش خصوصي دولت است.
رودري با بيان اينكه بعد هر خانوار كرمان 3.4 است گفت: ميزان باسوادي در جمعيت رده هاي سني بيشتر از 6 سال استان در سرشماري سال 95 حدود 85.4 درصد بوده و نسبت به متوسط كشوري پايين تر است.
وي افزود: سهم استان كرمان از جمعيت مهاجر كشور حدود 2.2 درصد است و نسبت به سال 90، حدود هشت دهم درصد كاهش پيدا كرده است.
رئيس سازمان مديريت و برنامه ريزي استان كرمان با اشاره به مخاطرات طبيعي به عنوان ديگر چالش جدي توسعه استان كرمان گفت: 60 درصد جمعيت استان در منطقه ممنوعه گسل در حال زندگي كردن هستند و عدم تعادل هاي منطقه اي و دوقطبي شدن استان و همچنين مشكلات ناشي از همجواري با استان هاي مرزي از ديگر تنگناهاي استان كرمان است.
طبق آخرين سرشماري، استان كرمان بعنوان يكي از پهناورترين استان هاي كشور داري 23 شهرستان، 71 شهر، 58 بخش و 151دهستان است و جمعيتي بالغ بر 3 ميليون 164 هزار نفر را در خود جاي داده است.
خبرنگار: حامد سالاري ** انتشار : بهنام احمدي *
7420/ 5054