تاریخ انتشار: ۲۷ شهریور ۱۳۹۶ - ۱۱:۳۱

سبزوار- ايرنا- قدمت 500 ساله سفالگري در روستاي برآباد از توابع بخش روداب شهرستان سبزوار اين روستا را به عنوان يكي از قديمي ترين جايگاههاي سفالگري خراسان معروف كرده چنانكه در تاريخ بيهقي از سفالگران و قدمت سفال سبزوار ياد شده است.

به گزارش ايرنا، در گذشته 63 كارگاه سفال گري با اشتغال 200 نفر در اطراف اين روستا فعاليت داشت و كوزه برآباد به استانهاي همجوار صادر مي شد. امروز گرچه با توسعه فناوري نياز به كوزه كمتر شده اما اين صنعت با ايجاد تنوع در طراحي ظروف سفالين مي تواند متناسب با نياز روز بازار احيا شود.
كارگاههاي سفالگري برآباد در سالهاي 56- 1355تعطيل شد و نيمي از شاغلان اين بخش به سبزوار مهاجرت كردند و برخي با مجوز حفر چاه كشاورزي به اين حرفه در روستا مشغول شدند.
پس از حدود 4 دهه وقفه هم اكنون در سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال با همكاري ميراث فرهنگي، فرمانداري و مردم منطقه كارگاه سفالگري برآباد در راستاي اشتغالزايي و كارآفريني احيا شده است.
يك كارشناس و استاد سفاگري به خبرنگار ايرنا گفت: كوزه گري از مشاغل حرفه اي و رايج مردم اين منطقه بود و نام خانوادگي برخي افراد در اين منطقه به عنوان 'كوزه گر و سفالگر'مبين آن است.
محمد برآبادي افزود: يكي از بهترين نوع كوزه آب ايران از نظر فرم، تركيب و كيفيت منحصر به منطقه برآباد است چنانكه برخي ويژگيهاي كوزه از جمله مينياتوري قصه هاي ايراني در شاهنامه، اشعار حافظ و بابا طاهر خاص اين كوزه هاست.
وي ادامه داد: در گذشته كوزه از برآباد به كرمان، مازندران، سيستان و بلوچستان و شهرهاي جنوبي خراسان صادر و در قبال آن گندم، برنج و خشكبار دريافت مي شد.
اين كارشناس سفالگري افزود: علت رونق سفالگري در اين منطقه زميني به نام 'گل كن' با مساحت 100 هكتار در غرب روستا است كه با كندن 40 سانتيمتر رويه زمين يك لايه رس مرغوب و منحصر به فرد حاصل مي شود.
وي به ويژگيهاي سفال برآباد اشاره و بيان كرد: كوزه هاي توليد شده در اين روستا به علت جنس خاك مورد استفاده، رسوبات معلق در آب را به خود جذب مي كند كه اين امر به لحاظ علمي و بهداشتي اهميت بسزايي دارد.
او گفت: احياء كارگاه و مرمت كوره ها و همچنين برگزاري دوره هاي آموزشي تاثير مهمي بر معرفي هنر و دانش سفالگري به نسل جوان دارد.
سرپرست گارگاه سفاگري برآباد نيز گفت: حرفه اصلي مردم اين روستا در گذشته هنر سفالگري بوده است كه با حذف سفال از زندگي مردم و تخريب كارگاهها هنر سفالگري نيز كمرنگ شد چنانكه امروز از 63 كارگاه تنها پنج كارگاه وجود دارد كه آنها نيز مخروبه شده اند. هم اكنون يكي از اين كارگاهها براي فعاليت بازسازي شده است.
حسين برآبادي افزود: ظرف 2 سال گذشته با همت ميراث فرهنگي جهت احيا و مرمت كارگاهها و ترغيب مردم منطقه، اميد به رونق دوباره حرفه سفالگري در روستا زنده شده است.
وي با اشاره به اينكه آثار ايجاد شده سفالگري شامل كارهاي تزئيني و ظروف هفت سين بازار مناسبي دارد ادامه داد: در صورت مرمت كوره ها زمينه افزايش كارگاهها و آموزش سفالگري به جوانان فراهم مي شود.

*رونق سفالگري تحول در اشتغال منطقه برآباد
فرماندار ويژه سبزوار نيز گفت: سياستها در اقتصاد مقاومتي در راستاي بهره از ظرفيتهاي هر منطقه است لذا بايد با همت اهالي روستاي براباد ساخت كوزه و ظروف سفالي احيا شود و با حمايت مسئولان رونق پيدا كند.
احمد برادران افزود: با هماهنگي انجام شده صندوق كارآفريني اميد به لحاظ ارائه تسهيلات قرض الحسنه از كارفرمايان و سرمايه گذاران در اين طرح حمايت مي شود.
وي ادامه داد: با توجه به دسترسي منطقه برآباد به كوير احياي دوباره سفالگري علاوه بر رونق صنايع دستي اين منطقه باعث توجه گردشگران و رونق ظرفيت مغفول مانده كويرگردي در اين ناحيه مي شود.

* سفالگري برآباد افق جديدي در توسعه گردشگري روداب
بخشدار روداب هم گفت: سفالگري برآباد ظرفيت خوبي براي گردشگري منطقه است و با رونق آن افق جديدي در توسعه گردشگري روداب سبزوار فراهم مي شود
حسين فيض آبادي افزود: با ورود مسافران و گردشگران زمينه براي معرفي هنرهاي سنتي، صنايع دستي، آداب و رسوم سنتي و غذاها محلي منطقه نيز فراهم مي شود.
وي ادامه داد: در صورت نياز و علاقه دانش آموزان با هماهنگي آموزش و پرورش زمينه براي ايجاد رشته مرتبط با سفالگري در يكي از هنرستاهاي اين بخش فراهم مي شود.
رئيس اداره ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري سبزوار هم گفت: پس از 2 سال تلاش و اقناع و توجيه مردم روستاي براباد كارگاه سفالگري در حمام قديمي اين روستا راه اندازي شد.
محمود رضا سليماني با اشاره به اينكه برآباد مهد سفالگري خراسان است افزود: با احياي صنعت سفالگري ضمن اشتغال پايدار در روستا اين منطقه ظرفيت تبديل شدن به يكي از قطبهاي گردشگري غرب استان خراسان رضوي را دارد.
وي ادامه داد: سال 1394در 'روز روستا' با گردآوري سفاگراني كه در گذشته به اين حرفه اشتغال داشتند رغبت و اشتياق در مردم به وجود آمد. در سال اقتصاد مقاومتي، توليد و اشتغال در مرحله نخست راه اندازي كارگاه 20 نفر اشتغال فراهم شد كه با مرمت كوره ها بر اين تعداد افزوده مي شود.
رئيس ميراث فرهنگي سبزوار گفت: پس از رونق سفالگري در برآباد اين منطقه مي تواند به عنوان دهكده سفال غرب خراسان رضوي معرفي شود.
براباد از توابع بخش روداب در جنوب غرب شهر سبزوار واقع است. سبزوار در فاصله 230 كيلومتري غرب مشهد قرار دارد.
خبرنگار: حميد دلاوري هروي **انتشار: حسين كريم زاده
8145/7500/1858