به گزارش ايرنا، مرز سيرانبند بانه دومين و نزديكترين مرز مشترك استان كردستان با اقليم كردستان عراق است اين مرز از لحاظ ميزان حجم معاملات و تعداد فعالان و شاغلان، رتبه دوم بازارچه هاي ان استان را دارد.
مرز سيرانبند بانه در نزديكي روستاي تخليه شده سيرانبند واقع شده و تاريخچه اي بيش از 80 سال به لحاظ فعاليت هاي تجاري بويژه صادرات كالا دارد كه با توجه به موقعيت جغرافيايي و شرايط ويژه، هميشه مورد توجه فعالان اقتصادي منطقه بوده و در همه شرايط زماني فعاليت در اين مرز برقرار بوده است.
مرز سيرانبند بانه در طول تاريخ فراز و نشيب هاي زيادي را طي كرد و دست خوش تغيير و تحولات سياسي و اقتصادي قرار داشته است اما هيچگاه فعاليت در اين مرز متوقف نشد و فعالان اقتصادي هميشه و در سخت ترين شرايط به فعاليت در مرز ادامه داده اند.
تردد مسافر، افزايش سطح مبادلات مرزي بويژه صادرات، ارتقاي زيرساخت و مناسب سازي جاده دسترسي به مرز از جمله مواردي است كه فعالان اقتصادي و مسئولان 2 كشور در نشست هاي خود بر آن تاكيد بسيار كرده اند.
دهه 70 اوج رونق فعاليت اقتصادي در مرز سيرانبند بانه بود، بيش از 600 فعال اقتصادي و پيله ور در مرز سيرانبند فعاليت تجاري و اقتصادي داشتند ولي اكنون فعاليت بازرگانان به كمتر از 10 نفر رسيده است.
سيمان، شيشه، انواع مصنوعات پلاستيكي، پوكه، مصالح ساختماني، انواع ميوه و صيفي جات و آهن از جمله عمده ترين كالاهايي است كه از اين مرز به اقليم كردستان صادر مي شود.
از سال 74 زمزمه هاي رسمي شدن مرز سيرانبند شروع شد و مصوبه آن در دولت نهم به تصويب رسيد و در پي آن نشست هاي دو طرفه در سطح مقامات ارشد از جمله استاندار كردستان و مسئولان اقليم كردستان عراق و نمايندگان آنها برگزار شد تا رسمي شدن اين مرز را كه يكي از آرزوهاي ديرينه مردم منطقه است، محقق شود اما با وجود اينكه بارها مسئولان در نشست هاي خود اعلام كردند بزودي مرز سيرانبند بانه رسمي مي شود ولي تاكنون اين امر تحقق پيدا نكرده است.
گاهي اعلام شمارش معكوس رسمي شدن به 10 روز و كمتر هم رسيد و در بين بازرگانان و تجار منطقه اميدواري ايجاد كرد اما بعد از زمان مقرر مسئولان سكوت اختيار كرده و به بهانه هاي مختلف از جمله عدم موافقت كشور عراق، نبود زيرساخت ها و كمبود امكانات از سوي طرف مقابل را بهانه اي براي تحقق نيافتن خواسته ديرينه مردم شهرستان بانه اعلام كردند.
با اين وضعيت مسئولان همواره مرز سيرانبند بانه را يك مرز رسمي قلمداد مي كنند و يكي از مشكلات اجرايي نشدن مصوبه رسمي شدن مرز را مخالفت طرف عراقي معرفي مي كنند.
بنابر قانون كشور عراق در يك استان نمي توان 2 مرز رسمي فعاليت كند در حاليكه با تبديل شدن حلبچه در اقليم به استان، مي توان گفت تا حدودي اين مشكل حل شد اما بعد آن هم رسمي شدن مرز سيرانبند، همچنان در بلاتكليفي باقي مانده است.
استاندار كردستان و نماينده مردم سقز و بانه در مجلس شوراي اسلامي چندي پيش پس از نشست با وزير امور خارجه كشورمان، اعلام كردند مرز سيرانبند بانه با عنوان باشماق 2 افتتاح مي شود.
خلاصه اين كش و قوس ها براي رسمي شدن اين مرز به تغيير نام اين مرز از سيرانبند به باشماق 2 ختم شد.
رئيس گمرك بانه مي گويد: صادرات در چهار ماهه اول سال جاري از مرز سيرانبند، 90 درصد افزايش داشته و اين نشان از اهميت اين مرز در سطح بين المللي دارد.
سعيد سنجابي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: بسياري از زيرساخت ها در مرز سيرانبند فراهم است و اين مرز شرايط تبديل شدن به يك مرز رسمي را دارد اما جاده دسترسي به مرز مناسب نيست و پيچ و خم هاي زيادي دارد و عرض آن كم است.
وي دهه 70 را اوج شكوفاي و رونق اقتصادي در مرز سيرانبند بانه عنوان كرد و گفت: مرز سيرانبند بانه تاريخچه اي طولاني دارد و در سال 74 بيش از 600 پليه ور در اين مرز مشغول فعاليت اقتصادي بودند و سالانه هزاران دلار كالا به اقليم كردستان صادر مي كردند.
يكي از نمايندگان ادواري استان كردستان در مجلس شوراي اسلامي نيز در اين خصوص گفت: اين مرز از سال ها قبل با نام سيرانبند فعاليت مي كند آن زماني كه اداره گمرك بانه نمايندگي گمرك بود، سيرانبند به عنوان بازارچه معرف بود.
وي افزود: اين بازارچه جز نخستين بازارچه هاي بود كه در بحث صادرات به عراق 2 سال پياپي رتبه نخست ايران را بدست آورد و در سفر رئيس كل گمرك ايران به مرز سيرانبند اين بازارچه ارتقا داده و گمرك در آن مستقر شد.
وي اظهار كرد: در سال 88 مصوبه مرز رسمي و بين المللي سيرانبند بانه به تصويب رسيد و بسياري از زيرساخت در مرز از طرف ايران و اقليم كردستان فراهم است و در صورت بازگشايي اين مرز امكان انجام همه فعاليت هاي مرزي براي فعالات اقتصادي و تجاري امكان پذير است.
به گفته اين نماينده ادوار، به لحاظ قانوني تغيير نام مرز با توجه به اينكه مصوبه آن به نام سيرانبند است امكان پذير نيست البته دليلي هم براي تغيير نام وجود ندارد چون تغيير نام، تغيير هويت جغرافيايي منطقه محسوب مي شود.
نماينده مردم سقز و بانه در مجلس شوراي اسلامي هم به خبرنگار ايرنا گفت: نام مرز سيرانبند بانه تغيير نمي كند اما با توجه به اينكه دولت مركزي عراق براي بازگشايي اين مرز موافقت نكرد بازگشايي باشماق 2 در مرز سيرانبند تنها راهكار پيش رو براي فعاليت اين مرز است.
محسن بيگلري اين تغيير نام را يك راه ميانبر براي فعاليت رسمي مرز سيرانبند بانه دانست و افزود: ما 2 راه بيشتر نداريم يا اينكه مرز همچنان بلاتكليف بماند يا اينكه تا زماني كه دولت مركزي عراق با اقليم به توافق مي رسد با توجه به اينكه باشماق يك مرز فعال است سيرانبند با نام باشماق 2 فعال شود.
وي با بيان اينكه بسياري از زيرساخت هاي مرز سيرانبند آماده است، تاكيد كرد: تلاش ما براي بازگشايي و فعاليت اين است و به نظر من فرقي نمي كند با چه نامي باشد.
بيگلري يادآور شد: وزير امور خارجه موافقت خود را اعلام كرد اما زمان مشخصي براي بازگشايي مرز سيرانبند با اقليم كردستان مشخص نشد و قرار شد با وزير كشور هم جلسه اي در اين رابطه برگزار شود تا زمان بازگشايي و ديگر اقدامات مشخص گردد.
مرز سيرانبند بانه در 25 كيلومتري شهر بانه قرار دارد، بانه با 158 هزار نفر جمعيت در 270 كيلومتري غرب سنندج واقع است.
خبرنگار: زينب طلايي ** انتشار دهنده: مجيد سليماني
7469/ 9102
تاریخ انتشار: ۳۰ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۸:۳۲
سنندج - ايرنا - در پيچ و خم هاي بازگشايي مرز سيرانبند در شهرستان بانه تلاش مسئولان به تغيير نام اين مرز با عنوان باشماق 2 انجاميد اما سرنوشت اين مرز براي بازگشايي همچنان در بلاتكليفي قرار دارد.