در گزيده اي از اين گزارش مي خوانيم: اقدام دولت ونزوئلا در واكنش به تحريم هاي آمريكا صورت گرفته و حذف دلار از معاملات نفتي را كليد زده است. به دنبال اين موضوع، ونزوئلا قيمت انواع نفت كشور خود براي ماه سپتامبر (شهريور) را به يوان چين منتشر كرد.
نيكولاس مادورو، رئيس جمهور ونزوئلا چندي پيش گفت، بعد از اعلام تحريم هاي آمريكا كه انجام برخي معاملات مالي با ونزوئلا را ممنوع ميسازد، كشورش از معامله با دلار اجتناب خواهد كرد. وزارت نفت ونزوئلا در بيانيهاي اعلام كرد: اين نوع قيمتگذاري نتيجه بيانيه صادر شده از سوي رئيسجمهور ونزوئلا در روز 7 سپتامبر است كه گفته بود ونزوئلا استراتژيهاي جديدي براي آزاد كردن اين كشور از سلطه استبدادي دلار اتخاذ خواهد كرد.
** استقبال چشم باداميها
به دنبال حذف دلار از معاملات نفتي ونزوئلا، دولت چين طرحهايي را براي آغاز انعقاد قراردادهاي نفتي به يوان و قابل تبديل به طلا اعلام كرده است. اين اقدام احتمالا منجر به پيدايش يك شاخص جديد قيمتگذاري نفت خام در آسيا براي رقابت با شاخصهاي برنت (اروپا) و وست تگزاس اينترمدييت (آمريكا) خواهد شد.
** ايران هم ميتواند اين سياست را پيش بگيرد
محمدعلي خطيبي، مسئول سابق فروش نفت ايران، در گفتوگويي كه با جامجم داشت، به حذف دلار در معاملات نفتي در زمان تحريم اشاره كرد و گفت: در دولت دهم حدود 70 درصد معاملات نفتي ايران با كشورهاي ديگر با ارزهايي غير از دلار اتفاق ميافتاد.
خطيبي با اشاره به اين كه قيمت نفت در همه جهان به صورت دلار اعلام ميشود ادامه داد: كشورهاي صادركننده نفت ميتوانند بهاي نفت را بر اساس هر ارزي كه مايل هستند دريافت كنند و ايران هم ميتواند چنين سازوكاري را براي سيستم معاملات نفتي خود در نظر بگيرد.
نماينده سابق ايران در اوپك با بيان اين كه موضوع ونزوئلا و آمريكا سياسي است، تاكيد كرد: همه كشورها در صددند اقتصاد خود را از گره دلار باز كنند و پيمانهاي پولي دوجانبه را در نظر ميگيرند. در اين شرايط نرخ توافقي را محاسبه و بهاي آن را به غير از دلار پرداخت و دريافت ميكنند كه اين سازوكار براي ايران هم فراهم است.
** كاهش قدرت دلار
جيم راجرز، تحليلگر مسائل مالي در اين باره ميگويد: بسياري تمايل ندارند از دلار آمريكا در معاملات خود استفاده كنند، زيرا اگر آمريكا از شما عصباني باشد، ميتواند از طريق دلار فشار زيادي بر شما وارد و شما را از چرخه تجارت حذف كند. چين، روسيه و ديگر كشورها اين مساله را درك ميكنند و در تلاشند تجارت جهاني را از زير سلطه دلار خارج كنند.
اين نوع قراردادهاي نفتي به معاملهكنندگان اجازه خواهد داد بدون اين كه به نگهداري يوان نياز داشته يا ناگزير باشند آن را به دلار آمريكا تبديل كنند، پول نفت را با طلا بپردازند يا يوان را به طلا تبديل كنند.
راجرز افزود: دنيا در حال فاصله گرفتن از سيستم دلاري است. ايران اكنون از چين يوان قبول ميكند. چين و روسيه در حال حاضر روبل و يوان مبادله ميكنند. اين اتفاق در حال رخ دادن است، اما روند كار كند است و اين زمان زيادي خواهد برد. البته اين تغيير رويكرد در معاملات بدون مانع رخ نخواهد داد. زماني كه دلار آمريكا جايگزين پوند استرلينگ شد، واقعا هيچ كس نميخواست اين تغيير بسرعت اتفاق بيفتد. اما اكنون شما اقتصادهاي بزرگي نظير روسيه، چين، ايران و ديگران را داريد كه خيلي دوست دارند اين اتفاق بيفتد كه قطعا سريع تر رخ خواهد داد.
*منبع: روزنامه جام جم؛ 1396،7،2
**گروه اطلاع رساني**9117**2002**انتشاردهنده: فاطمه قنادقرصي
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۷
تهران- ايرنا- روزنامه جام جم با درج گزارشي نوشت: دلار ارز اول جهان است، اما اكنون بسياري از كشورها در حال باز كردن گره اقتصاد خود از اين واحد پول آمريكايي هستند. چين و ونزوئلا اولين كشورهايي هستند كه دلار را از معاملات نفتي خود حذف كردند و تصميم دارند از اين پس، خريد و فروش نفت خود را با ارزي غير از دلار انجام دهند.