اين هنرمند بي همتا نه تنها در رشته موسيقي بلكه در عرصه تئاتر به موفقيت هاي بزرگي دست يافت و هر چه توفيقش بيشتر مي شد، افتادگي، ادب و بي ادعائيش فزوني مي يافت.
به گفته عموم كساني كه با روانشاد گلچين از نزديك ملاقات داشته اند استاد بجز مهارت در اجراي آواز و تصانيف زيبا و ماندگار و نيز نقش آفريني در صحنه نمايش، منش هنرمندانه نيز داشت و بسيار ماخوذ به حيا بود.
او هنر بويژه موسيقي را عاملي بزرگ براي تربيت و شخصيت اجتماعي مي دانست و بجز تشويق و ترغيب جوانان براي راهيابي به اين عرصه، عيب و ايراد هنر جويان را با مهرباني متذكر مي شد.
پرهيز از بخل و حسد و مردمي بودن و يا به اصطلاح عاميانه 'خاكي بودن' از جمله ويژگي هاي اين استاد بزرگ بود و به رغم اصرارهاي پياپي هرگز به كاباره ها و مجالس عيش و عشرت صاحبان قدرت راه نيافت و ارائه هنر براي مردم را وظيفه يك هنرمند و افتخار خويش مي دانست.
بهره گيري از اشعار عرفاني شعراي بزرگ كشور از ديگر ويژگي هاي استاد گلچين بود و اجراي زيباي شعر 'الهي به مستان جام شهود-- به عقل آفرينان بزم وجود' در مايه بيات اصفهان به همراه فلوت زنده ياد عماد رام در دهه 40خورشيدي همچنان در خاطر هنر دوستان اين مرز و بوم است.
**تولد
استاد نادر دلدار گلچين در 10 آذر 1315 خورشيدي در شهر رشت ديده به جهان گشود. از كودكي به موسيقي علاقه مند شد و آهنگهاي محلي استان گيلان را به زيبايي مي خواند. كمتر از 12 سال داشت كه به عنوان خواننده محلي همكاريش با راديو رشت كه در اختيار تيپ ارتش در اين شهرستان بود و زير نظر مديران ارتش اداره ميشد آغاز كرد.
ديري نگذشت كه همكاري با علي اكبرپور نوازنده ويولن و آلتو (ويولا)، نادر پوردلجو نوازنده كلارنيت (قرهني) و عدهاي ديگر از هنرمندان بنام رشت موجب شهرت او در سراسر استان شد.
همزمان با ورود به مقطع متوسطه به تئاتر نيز علاقه مند شد و از سوم دبيرستان در كنار فعاليت هاي موسيقيايي به هنرپيشگي روي آورد و در اين عرصه به توفيقات قابل توجه اي دست يافت كه نمايشنامههاي «بارگاه هارون الرشيد»، «خوابهاي پينهدوز» از معروفترين آنها بود.
آوازه صداي زيباي زنده ياد گلچين از گيلان پا فراترگذاشت و به ساير شهرهاي كشور رسيد. او نيز با مهاجرت به تهران فعاليت موسيقيايي خود را از سال 1339 در اداره هنرهاي زيبا و وزارت فرهنگ و هنر آغاز كرد. نخستين برنامه شادروان گلچين با اركستر محمود تاجبخش اجرا شد و اين همكاري تا سال 1354 در اداره مذكور به ترتيب با اركسترهاي فرامرز پايور، عباس خوشدل، عبدالكريم مهرافشان، عماد رام و مصطفي پورتراب ادامه يافت.
او در سال 1350 همكاري خود را با راديو ايران شروع كرد كه تا سال 1362 ادامه يافت. استاد گلچين در برنامههاي مختلف راديو، به ويژه برنامه گلها فعاليت چشمگيري داشت و با هنرمندان بزرگي همچون فرامرز پايور، منصور صارمي، پرويز ياحقي، حبيباله بديعي، رحمت الله بديعي، علي تجويدي، علياصغر بهاري، جليل شهناز، فرهنگ شريف، لطف الله مجد، فضلاله توكل، جهانگير ملك، اميرناصر افتتاح، محمد اسماعيلي، آبتين اجلالي و منصور نريمان همكاري كرد.
از جمله كارهاي او كه بسيار مورد استقبال شنوندگانش واقع شد، اجراي آهنگ «آمد نوبهار» اثر مهدي خالقي بود كه به رهبري فرهاد فخرالديني بازسازي و با گروه كر Cor راديو اجرا شد.
نادر گلچين بر اساس قراردادهاي فرهنگي ـ هنري بين ايران و ديگر كشورها، همراه با اركستر فرامرز پايور، به الجزاير رفت و موسيقي سنتي ايران را به هنردوستان آن كشور معرفي كرد. همچنين برگزاري كنسرت به نفع زلزلهزدگان بوئينزهرا، همراه با اركستر عماد رام از فعاليت هاي برجسته روانشاد گلچين است.
نادر گلچين در طول فعاليتهاي هنري خود، متجاوز از 300 آواز و آهنگ اجرا كرد و در كنار كار خوانندگي، مدير مسئول يك شركت تكثير نوار مجاز موسيقي نيز بود.
نادر گلچين در سالهاي پس از انقلاب كمتر در صحنه موسيقي كشور حاضر شد. او در مصاحبهاي با روزنامه همشهري اظهار داشت: من عضوي از وزارت فرهنگ و هنر بودم سالها در اين وزارتخانه با اركسترهاي گوناگون همكاري داشتم. آن موقع به اقتضاي جواني حس و حال فعاليت در من زياد بود ولي با نزديك شدن به ايام پيري خود به خود ميل به فعاليتهاي هنري كاهش يافت.
او پس از 35 سال در ايران آلبومي به نام «گريز» با فريدون شهبازيان منتشر كرد كه تنها اثر او پس از انقلاب محسوب مي شود.
در 17 دي ماه سال 1386 در فرهنگسراي هنر (ارسباران) مراسمي براي نكوداشت نادر گلچين و يادمان محمودي خوانساري برگزار شد و از اين هنرمندان عرصه موسيقي تقدير به عمل آمد.
زنده ياد گلچين در چهارم شهريور 1396 بر اثر تشديد بيماري قلبي ريوي در بخش مراقبتهاي ويژه بيمارستان گاندي بستري شد و در نهايت ظهر روز جمعه 31 شهريور 1396 بر اثر ايست قلبي در سن 81 سالگي بدرود حيات گفت.
پيكر روانشاد نادر گلچين صبح روز دوم مهرماه پس از تشييع در تالار وحدت باحضور جمع كثيري از هنرمندان و هنر دوستان در قطعه هنرمندان بهشت زهره آرام گرفت.
خبرنگار: زهره كرمي**انتشار دهنده: محسن حسن نيا
/1899/7330
تاریخ انتشار: ۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۵
ساري - ايرنا - آواز اصيل ايراني با پيشينه درخشان بويژه در يك قرن اخير استادان توانمندي بخود ديد كه نادر گلچين با صداي گرم و دلنشين و تحريرهاي زيبا كه بخشي از آنها با دهان بسته بود، از شاخصان اين هنر محسوب مي شود.