تهران- ایرنا- پارلمان آلمان فدرال پس از انتخابات دیروزِ این كشور شاهد حضور نمایندگانی با گرایشات راست افراطی خواهد بود؛ رخدادی بی سابقه در دهه های گذشته كه با رشد خشونت و افراطی گری در جهان و تداوم تنش ها در خاورمیانه ارتباط می یابد.

به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، انتخابات بوندستاگ یا مجلس نمایندگان آلمان دیروز دوم مهرماه در این كشور برگزار شد كه در پی آن حزب «دموكرات مسیحی» به رهبری «آنگلا مركل» توانست با همراهی «اتحادیه سوسیال مسیحی» ایالت بایرن به عنوان تشكل همپیوند با حزب حاكم یك سوم كل آرا را به خود اختصاص دهد. حزب «سوسیال دموكرات» مهمترین رقیب حزب حاكم كه طی چهار سال گذشته در ائتلاف با آن بوده نیز با كسب یك پنجم آرا در رده دوم قرار گرفت.
نتیجه این انتخابات هر چند به معنای تداوم صدراعظمی مركل در آلمان است اما دو حزب اصلی این كشور شاهد كاهش چشمگیر آرای خود به نسبت انتخابات سال 2013بودند به شكلی كه حزب حاكم بیش از هشت درصد و سوسیال دموكرات ها پنج و نیم درصد آرا و كرسی های خود را بوندستاگ از دست دادند.
با نگاهی به نتایج انتخابات و آرایش احزاب حاضر در پارلمان فدرال آلمان مهمترین موضوعی كه به چشم می آید اوج گیری یكباره آرای راستگرایان افراطی در این كشور است كه مهمترین نمود آن را می توان در راهیابی حزب «آ.اف.د» (آلترناتیو برای آلمان) به چشم دید؛ حزبی كه در انتخابات پیشین نتوانست از حد نصاب پنج درصدی بگذرد اما دیروز با كسب حدود 13 درصد آرا و 90 كرسی نمایندگی، بالاتر از احزاب لیبرال و چپ در جایگاه سومین حزب بوندستاگ قرار گرفت. به این ترتیب تركیب مجلس نمایندگان آلمان شاهد كاهش شدید وزن چپ های سیاسی و گرایش به جانب راست خواهد بود.
همین رخداد سبب شد تا صدراعظم آلمان در نخستین سخنرانی پس از انتخابات از ضرورت بازپس گیری آرای از دست رفته از راست های افراطی سخن بگوید. «مارتین شولتز» رهبر سوسیال دموكرات ها هم ضمن غم انگیز توصیف كردن نتیجه انتخابات و پایان ائتلاف با مركل تصریح كرد تمام توان خود و امكانات موجود را به كار خواهد بست تا با اهداف تندروهای دست راستی مقابله كند.
نتایج انتخابات دیروز برخلاف نگرانی اغلب نخبگان سیاسی آلمان و مردمی كه دست به تظاهرات ضدراستگرایان زدند، خرسندی رهبران و طرفداران احزاب راستگرای تندرو را به دنبال داشت تا جایی كه «مارین لوپن» رهبر حزب «جبهه ملی فرانسه» با تبریك و اظهار خوشحالی از پیروزی آلترناتیو برای آلمان آن را نشانه بیداری مردم اروپا دانست. از سوی دیگر «گیرت ویلدرز» رییس حزب «برای آزادی» هلند از نتایج انتخابات آلمان اظهار استقبال كرد.
از دید بسیاری از صاحبنظران، ورود حزبی با گرایش های افراطی به عرصه رسمی سیاست و حكومت در آلمان به عنوان رخدادی بی سابقه طی دهه های پیس از جنگ جهانی دوم، هشداری جدی برای رهبران اروپا است و تهدیدی برای گرایش عمومی قاره سبز به سمت ارزش های لیبرالیسم و میانه روی سیاسی به شمار می آید؛ هشداری كه این بار زنگ خطر آن بلندتر از همیشه به صدا درآمده است.
در انتخابات سال 2002 میلادی در فرانسه، نگرانی شدید مردم این كشور از پیروزی «ژان ماری لوپن» بنیانگذار جبهه ملی و پدر رهبر كنونی این تشكل در راهیابی به دور دوم انتخابات، سبب اتحاد احزاب دست راستی و چپی شد و در نهایت «ژاك شیراك» با كسب بیش از 80 درصد آرا به كاخ الیزه راه یافت.
با گذشت 15 سال بار دیگر نامزد راست های تندرو در فرانسه (اردیبهشت ماه امسال) به دور دوم رقابت های انتخاباتی راه یافت اما این بار هم در برابر نامزد رقیب یعنی «امانوئل مكرون» تن به شكست داد. تفاوت شكست سال 2017 با سال 2002 اما قابل تامل بود به این ترتیب كه لوپن به رغم واگذاری نتیجه به ماكرون میانه رو توانست حدود یك سوم كل آرا را به خود اختصاص دهد.
در آخرین انتخابات قاره سبز كه به جز آلمان و فرانسه طی ماه های اخیر در هلند برگزار شده نیز راستگرایان افراطی به رغم ناكامی برای به دست آوردن عنوان نخستین حزب پارلمان توانستند بر كرسی های خود بیافزایند. همچنین رسانه های اروپایی در ماه های گذشته از رشد تمایلات افراط گرایانه و شمار هواداران احزاب تندرو دست راستی در كشورهایی چون اتریش، سوئد و ... خبر دادند.
از دید تحلیلگران، افزایش شمار مهاجران به اروپا در پی تشدید ناامنی و بی ثباتی در جهان به ویژه خاورمیانه از مهمترین دلایل رشد گرایشات افراطی بوده و سبب شد احزابی با دیدگاه های نژادپرستانه، غیرستیز، ضداسلامی و مخالف همگرایی و اتحادیه اروپا بر موج نگرانی های موجود در زمینه پیامدهای گسترش حضور مهاجران در اروپا سوار شوند.
این احزاب با دست گذاشتن بر ناامنی و رخدادهای تروریستی سال های اخیر در فرانسه، بلژیك، انگلیس و آلمان كه بسیاری از آن را تروریست های داعش برعهده گرفته اند، این حوادث را ناشی از حضور مهاجران به ویژه مسلمانان در قلمرو اروپا دانسته و با تاثیرگذاری بر افكار عمومی خواستار اتخاذ تدابیر سختگیرانه ای در برابر اقلیت های مذهبی به ویژه مسلمانان شده اند؛ رویكردی كه در صورت ورود به مبادی رسمی تصمیم سازی در اروپا به موازات تهدید هنجارها و قواعد لیبرالیسم و دموكراسی، اتحادیه اروپا را به سوی واگرایی سوق خواهد داد.
ریشه بسیاری از نگرانی های امروز را باید در كاستی های مقابله رهبران دولت های غربی با خشونت و افراطی گری در سال های گذشته جست كه افزون بر تشدید تنش و بی ثباتی در خاورمیانه، قلمرو كشورهایی اروپایی را دچار ناامنی ساخته و این كشورها را در در معرض تندبادهای سیاسی قرار داده است.

پژوهشم**9275**9279**تنظیم: اعظم حمیدپور**انتشار: سیدمحمد موسی كاظمی
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید.