تهران- ایرنا- با راه اندازی اتحادیه واحد قرآنی تا پایان امسال، فعالیت چهار هزار و 800 موسسه قرآنی در سطح كشور، زیر نظر این تشكیلات متمركز خواهد شد.

به گزارش خبرنگار معارف ایرنا، بیش از دو هزار و 300 موسسه قرآنی زیر نظر اتحادیه تشكل های قرآن و عترت كشور وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت می كنند و حدود دو هزار و 500 موسسه قرآنی نیز زیر نظر اتحادیه موسسات قرآنی مردم نهاد تشكیل شده كه به شكلی وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی هستند و با شكل گیری اتحادیه واحد موسسات قرآنی همه این موسسات زیر یك چتر حمایتی و مدیریتی قرار می گیرند.
خبر تشكیل اتحادیه واحد قرآنی تا پایان سال را حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشكل های قرآن و عترت كشور روز سه شنبه در نشست خبری بررسی روند ادغام اتحادیه های استانی اعلام و اظهار امیدواری كرد با تشكیل اتحادیه واحد قرآنی از سال آینده، جامعه قرآنی شاهد ایجاد یك اتحادیه قوی، مستقل و كارآمد خواهد بود كه مهمترین دغدغه آن رفع مشكلات موسسات قرآنی باشد.
سخن از یكی شدن این دو اتحادیه قرآنی شد ولی لازمه این كار ادغام اتحادیه های استانی است تا پس از آن بتوان یك اتحادیه واحد قرآنی ایجاد كرد و اینگونه شد كه گزارشی از روند این ادغام از سوی مسئولان مربوط اعلام شد تا تكلیف 31 اتحادیه استانی تشكل های قرآن و عترت كشور و همچنین 31 اتحادیه موسسات قرآنی مردم نهاد مشخص شود.
اینگونه بود كه حجت الاسلام سیدحسین كوششی مدیرعامل اتحادیه موسسات قرآنی مردم نهاد از روند ادغام اتحادیه های استانی گزارشی ارائه كرد و گفت كه در دو سال گذشته حدود صد جلسه كارشناسی با موضوع ادغام موسسات قرآنی در شورای توسعه فرهنگ قرآنی برگزار شده و به دنبال آن هیات رسیدگی به امور موسسات قرآنی شكل گرفت تا فصل شروع عملیاتی شدن یكی كردن موسسات آغاز شود.
علاوه بر این جلسات بیش از 65 جلسه در هیات رسیدگی به امور موسسات قرآنی برگزار شده و فرایند صدور مجوز برای موسسات، یكسان شده كه این مجوزها با امضای معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس سازمان تبلیغات اسلامی صادر می شود.
البته سابقه ادغام اتحادیه قرآنی به چند سال پیش یعنی حدود سال های 88 و 89 برمی گردد كه خود گزارشی مفصل می طلبد.
كوششی از گزینه های ادغام هم صحبت كرد كه هیات رسیدگی به امور موسسات گزینه سطح استان ها را بر گزینه سطح ملی ترجیح دادند و اینگونه شد كه ادغام موسسات ابتدا در سطح استان ها صورت گیرد و سپس در سطح ملی انجام شود و از همین رو اساسنامه ای به تصویب رسیده و بعدا در مجمع عمومی اتحادیه به عنوان اساسنامه ملاك عمل قرار خواهد گرفت.
كوششی گفت كه از پنجم مردادماه امسال، ادغام اتحادیه ها شروع شده و تاكنون 24 استان این روند را طی كرده اند و هفت استان دیگر نیز تا پایان مهرماه به آنها اضافه خواهند شد و آنگاه شاهد ادغام اتحادیه ها در سطح ملی خواهیم بود.
مدیرعامل اتحادیه موسسات قرآنی مردم نهاد در پاسخ به سوال برخی خبرنگاران، به اقتضائات تعدادی از استانها اشاره كرد كه باعث شده تا ادغام بعضی از اتحادیه های استانی همچون خراسان جنوبی، بوشهر، مركزی و سمنان با تاخیر صورت گیرد یا در استان قم زودتر از موعد مقرر برگزار شود.
او دلایل طولانی شدن روند ادغام را برشمرد و یكی از این دلایل را اساسنامه های استانی دانست و گفت كه هنوز اختلاف نظرهایی در اتحادیه واحد كشوری در بعضی از مواد اساسنامه وجود دارد ولی یكی شدن موسسات و اتحادیه های قرانی امتیازاتی دارد كه به تمام سختی ها و زحمات آن می ارزد.
كوششی به صورت سربسته گفت كه منافع برخی اشخاص یا دستگاه های حاكمیتی باعث شده تا مشكلاتی را برای ادغام اتحادیه ها ایجاد كنند ولی به هرحال جایگاه اتحادیه واحد قرآنی باعث خواهد شد جایگاه تصمیم گیری برای صدور مجوز موسسات قرآنی و رسیدگی به مشكلات موسسات مشخص شود و از طرف دیگر بخشی از وظایف دستگاه های حاكمیت به ا تحادیه تفویض خواهد شد.
از دیگر امتیازات اتحادیه واحد به گفته كوششی مسائل مالی موسسات خواهد بود، یعنی موسسات قرآنی از نظر مالی شرایط بهتری خواهند داشت و از محل اعتبارات قرآنی كه در اختیار شورای توسعه فرهنگ قرآنی است، استفاده خواهند كرد و بالطبع در فعالیت استانها نیز تاثیرگذار خواهد بود.
سخن به دراز كشید و پس از طرح سوالات برخی از خبرنگاران، حجت الاسلام كوششی گفت كه اگر موسسات قرآنی تعطیل شوند مطمئن باشید 90درصد از فعالیت های قرآنی كشور تعطیل خواهد شد، چون عوامل اجرایی این فعالیتها بر دوش موسسات قرآنی است و اگر این موسسات نباشند، بسیاری از طرح های قرآنی قابل اجرا نیست.
وی به توانمندی های نیروهای فعال در موسسات قرآنی هم اشاره ای كرد و گفت كه چندین هزار موسسه قرآنی با حضور افراد توانمند و مدیر فعالیت می كند كه بسیاری از آنان دارای تخصص و تجربه های مدیریتی هستند و باید فضای بخشی نگری را كنار بگذاریم تا نیروهای متخلق در جایگاه علمی و مدیریتی اتحادیه حضور پیدا كنند و اتحادیه واحد قرآنی به رشد و ارتقای واقعی خود دست یابد.
حسن محمدی، مدیرعامل اتحادیه تشكل های قرآن و عترت كشور نیز رشته سخن را به دست گرفت و مسائل سیاستگذاری و عملیاتی در حوزه های مختلف فرهنگی همچون برنامه های قرآنی را از هم تفكیك كرد و با استناد به اصل وحدت فرماندهی در موضوع مدیریت گفت كه وظیفه سیاستگذاری به عهده اتحادیه های قرآنی است ولی حوزه های عملیاتی باید دارای شعبه های مختلف باشد.
محمدی همچنین دلایل طولانی شدن روند این ادغام را برشمرد و از چالش ها و مانع هایی سخن گفت كه در فرایند ادغام ایجاد شد ولی با تعامل دو اتحادیه از اوایل تابستان موانع برطرف شد و 24 استان موفق به ادغام اتحادیه های خود شدند.
وی همچنین گفت كه مجمع عمومی كشوری متشكل از نمایندگان قرآنی استان ها نیز برگزار خواهد شد و اتحادیه ادغام شده كشوری پا به عرصه وجود گذارد تا بدون وابستگی به هیچ دستگاهی بتواند دغدغه های موسسات قرآنی را جامه عمل بپوشاند.
محمدی در لابه لای سخنانش گریزی هم به بیمه فعالان قرآنی زد و از این فعالان به عنوان مظلومترین قشر جامعه یاد كرد و حتی آنان را دیگر اصناف مانند هنرمندان مقایسه كرد و گفت كه برخی از مسئولان با شانه خالی كردن بار حمایت باعث شده اند تا مسئولان اتحادیه های قرآنی نتوانند به صورت جدی دغدغه های فعالان قرآنی را پیگیری كنند.
فراهنگ**1003**1055
خبرنگار: محمدرضا جعفرملك**انتشار: زینب كارگر