دامغان- ايرنا- آيين معنوي علم بندان در دامغان از جمله آداب و رسوم ماه محرم و نوعي عرض ارادت به مقام سيدالشهدا و شهداي كربلا است كه نسل به نسل در بين ارادتمندان نهضت عاشورايي و مريدان فرهنگ حسيني به قوت خود باقي است.

به گزارش ايرنا، آيين معنوي علم بندان در دامغان از آن دسته سنت هايي است كه بعد از سال ها همچنان پابرجا مانده و هر سال باشكوه تر از گذشته برگزار مي شود، مراسم علم بندان به شماره 627 در سال 91 در فهرست آثار معنوي كشور به ثبت رسيده است.
علم از مهمترين و اصلي ترين علائم عزاداري است، از آنجا كه در تاريخ جنگ‌ها، علم نمادي از سپاه و لشكر بوده و علمداري سپاه امام حسين(ع) در روز كربلا بر عهده حضرت ابوالفضل العباس(ع) بود، از اين رو، علم و علمداري نمادي مقدس از سپاه حق در نينوا و در آيين هاي سوگواري به ويژه در دسته‌روي هاست و علم در هر هيات نماد و نشانه اي از رايت عباس است كه بايد برافراشته بماند.
از اين رو، مردم براي علم در سوگواري حسيني احترام زيادي قائل هستند، بر اساس سنتي ديرينه مردم شهرها و روستاهاي شهرستان دامغان از چند روز مانده به آغاز محرم با آماده كردن پارچه هاي سبز، چوبه علم و نذوراتي مانند آجيل و نقل و شكلات براي پذيرايي از ارادتمندان به علم كربلايي حضرت عباس(ع) به استقبال از ماه محرم مي روند.
اين مراسم طبق سنت هرساله در شب هاي قبل از آغاز ماه محرم و يا شب هاي ابتدايي اين ماه در منازل با حضور عزاداران برگزار مي شود، بستن علم با حضور جمعي از زنان و مردان در خانه ها، هيات ها، تكيه ها و مساجد برگزار مي شود.
باور اهالي شهرستان دامغان اين است كه علامت دست روي علم ها، بلاتشبيه، دست حضرت ابوالفضل(ع) علمدار و پرچمدار سپاه امام حسين(ع) در نينواست كه باتوجه به زمين ماندن آن در صحراي كربلا، امروز شيعيان با برداشتن علم و پيچيدن پارچه بر اطراف، ضمن سياهپوش كردن و اراي احترام و سوگواري، علم را مورد احترام قرار مي دهند و بر تداوم برافراشتگي پرچم حق و عدالت‌طلبي سپاه امام حسين(ع) تاكيد مي‌كنند.
بسياري از اهالي شهرستان دامغان با نذر كردن و خريدن نقل، شكلات، آجيل، پارچه، حاجت خود را از علمدار كربلا طلب مي‌كنند كه بسياري از آنان با حاجت روا شدن در سال بعد، نذورات خود را اهدا كرده و يا آيين علم‌بندان را در منزل خود برگزار مي كنند.
روضه خواني، مديحه سرايي، قرائت زيارت عاشورا و سينه زني از ديگر برنامه هاي اين سنت كهن است، روز علم بندان پس از جمع شدن مردم محل، لباس، دستمال‌ها، پارچه ها و توغ علم را مي بندند و در حين اين كار اسفند دود كرده و چاووشي مي خوانند و همراهان صلوات مي فرستند.
عزاداران امام حسين (ع)
همزمان با بستن پارچه هاي سبز، مشكي و سفيد بر بدنه علامت، شعرهايي در تناسب با مقام و منزلت علمدار كربلا مي خوانند كه مضاميني مبني براي اينكه اين علم از كيست كه بي صاحب است و اشعار مربوط به ساقي كربلا را قرائت مي كنند.
عده ديگر، اين مراسم كهن را نشانه ياري از امام حسين (ع) مي دانند و با برپايي علم عزاي امام حسين(ع)، پيروي و بيعت با عدالت خواهي و حق جويي سيدالشهدا را اعلام مي كنند.
پس از بستن علم، يكي از بزرگان و يا صاحب مجلس، آن را برداشته و دور منزل مي چرخاند و سپس در اطراف علم سينه مي زنند و در پايان علم‌ها را به مساجد و تكايا به منظور حضور دادن در عزاي سيدالشهدا مي برند.
علم از دو قسمت پايه و توغ تشكيل شده كه پايه هاي آن از دو تا 20 متر متغير است و بيشتر آنها دو تا پنج متر است، علم پوشش پارچه اي دارد كه به آن پيراهن علم مي گويند و به رنگ‌هاي سبز، سياه، سفيد و روشن است.
به بالاي علم‌ها توغ وصل است و به زير توغ دستمال‌هاي زيادي متصل مي شود كه اكثر آنها توسط مردم تهيه مي شود و توغ علم انواع گوناگوني دارد كه مشهورترين آن پنچه، قپه، سرتوغ و نخل است.
پس از پايان ايام عزاداري، علم هر منزل به خانه ها برمي گردد و پس از شستشو در پارچه سفيد گذاشته مي شود تا در محرم سال بعد، شور حسيني ديگر ايجاد كند.
رئيس شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي شهرستان دامغان درباره آيين حضور علم و علم‌بندان گفت: مراسم علم بندان در دامغان و روستاهاي اين شهرستان در روزهاي مختلف دهه اول محرم از جمله شب يا روز اول، دوم، سوم، چهارم و هفتم ماه محرم انجام مي شود.
حجت الاسلام سيد جعفر ميرعلي اكبري افزود: علم ها اغلب باني و علمچي دارند كه اين شغل به‌طور موروثي به آنها منتقل شده و در برخي مناطق بانيان، علم ها را در خانه هايشان به اتفاق اقوام بسته و براي بقيه مراسم به مسجد و يا محل تجمع مردم مي آورند.
رئيس شوراي هماهنگي تبليغات اسلامي شهرستان دامغان، در توصيه به عزاداران حسيني، گفت: در كنار عزاداري ماه هاي محرم و صفر بايد از منبر غفلت نشود چرا كه حضور در محافل سخنراني و كسب معرفت، قرار گرفتن در خط عاشورا و امام حسين(ع) را به دنبال دارد.
رئيس اداره تبليغات اسلامي شهرستان دامغان هم گفت: مراسم سنتي علم بندان نوعي عرض ارادت به مقام سيدالشهدا و شهداي كربلا است.
حجت الاسلام حسين صبوري افزود: اهالي دامغان و مردم روستاهاي اين شهرستان با بستن علم، ثابت مي كنند كه علمدار نهضت عاشورا هستند و هيچ گاه اجازه نخواهند داد تا قيام عاشورا و پرچم عزاي حسيني به فراموشي سپرده شود.
رئيس اداره تبليغات اسلامي شهرستان دامغان اضافه كرد: بازگو كردن فرهنگ حسيني و ترويج آن، سبب تحكيم پايه هاي ديني، معرفتي و علمي جوانان خواهد شد.
بيش از 300 هيات عزاداري در شهرستان دامغان فعاليت دارند، در شهرستان دامغان بيرق هاي عزاداري و پارچه هاي مشكي در خيابان ها و سر در منازل نصب مي شود.
9856/6103 گزارش: ميثم اسماعيلي** انتشاردهنده : مصطفي دهقان
براي آگاهي از تازه‌ترين اخبار و رويدادهاي استان سمنان به نشاني IRNASEMNAN@كانال اخبار ايرنا سمنان مراجعه كنيد.