تهران- ايرنا- يافته هاي گروهي از محققان كينگز كالج لندن نشان مي دهد بزرگسالان و ميانسالاني كه نارس متولد شده اند؛ احتمالا مغز پيرتري نسبت به كساني دارند كه دوره جنيني را كامل طي كرده اند.

به گزارش روز جمعه گروه علمي ايرنا از پايگاه علمي پزشكي مديكال نيوز تودي، محققان به وجود تغييراتي در ساختار مغز بزرگسالاني پي بردند كه بين هفته هاي 28 تا 32 جنيني متولد شده اند.اين تغييرات برابر با تسريع در روند پيري مغز است؛ يعني مغز آنها نسبت به همسالان شان كه در زمان مقرر متولد شده اند پيرتر است.
دكتر كيارا نوسارتي از موسسه روان پزشكي، روانشناسي و علوم اعصاب در كينگز كالج لندن و همكارانش اخيرا در مطالعه اي در نشريه نوروايمج/ Neuroimageاين يافته ها را منتشر كردند.
بر اساس اين مطالعه مغز نوزاد در هفته هاي آخر بارداري كامل مي شود؛ بنابراين تولد زودتر به معناي قطع اين روند است. به همين دليل نوزادان نارس با خطر بيشتر در زمينه ناتواني هاي تكاملي مانند لطمات رفتاري، زباني يا يادگيري روبرو هستند.
دانشمندان پيش از اين تصور مي كردند بلوغ مغز در نوجواني متوقف مي شود. اما يافته هاي مطالعات زيادي در سال هاي اخير نشان داده مغز دست كم تا دهه 20 عمر كاملا تكامل نمي يابد. تحقيقات دكتر نوسارتي وهمكارانش اولين مطالعه اي است كه نشان مي دهد چطور تولد پيش از موعد مي تواند بر روند بلوغ مغز انسان تاثير بگذارد.

*تولد زودرس و حجم ماده خاكستري مغز
اين گروه تحقيقاتي با استفاده از تصاوير ام آر آي ساختار مغزي 328 بزرگسال را بررسي كردند كه پيش از هفته 33 بارداري متولد شده بودند. شركت كنندگان در اين مطالعه در دو بازه زماني بررسي شدند، در نوجواني يعني متوسط سن 19 سال و 8 ماه و در بزرگسالي يعني 30 سال و 6 ماه.
تصاوير گرفته شده از مغز اين شركت كنندگان سپس با تصاوير مغزي 232 بزرگسالي كه دوران جنيني را كامل طي كرده بودند؛ و با يكهزار و 210 اسكن مغزي مقايسه شد كه از آرشيوهاي قابل دسترسي ام آر آي به دست آورده بودند.
محققان به طور خاص حجم ماده خاكستري را در مغز شركت كنندگان در اين مطالعه بررسي كردند، آنها مي گويند كه حجم ماده خاكستري مي تواند نشانگر خوبي براي سن مغز باشد.

*تشخيص تسريع در بلوغ مغزي
اين گروه پي بردند حجم ماده خاكستري مغز نوزادان نارس در مقايسه با نوزادان متولدشده در 2بازه زماني نوجواني و بزرگسالي كوچك تر است به ويژه در مناطق مغزي مرتبط با حافظه و پردازش احساسات.
آنها همچنين تغييرات ساختاري را در مغز مشاهده كردند كه نشان دهنده انعطاف پذيري در برابر تاثيرات تولد زودرس بود. براي نمونه آنها شاهد افزايش در قسمت هايي از ماده خاكستري مغز و مناطق مرتبط با كنترل رفتاري بودند
اين فرضيه مطرح است كه شايد تغييرات يادشده در ساختار مغز براي جبران ديگر كاركردهاي مغزي روي مي دهند. با اينكه مي توان تنها اهميت كاركردي اين تغييرات را مد نطر گرفت، مطالعات پيشين به اين نتيجه رسيده بود كه سازوكارهاي جبراني از روند شناختي و پردازش زباني در نوزادان نارس حمايت مي كند. اما بر اساس تحقيقات بيشتر، اين گروه پي برد كه كاهش ماده خاكستري كه در همه نوزادان نارس اين مطالعه مشاهده شد با تسريع در روند بلوغ مغز همراه است و در نتيجه مغزهاي نوزادان نارس از نوزادان متولد شده در زمان مقرر پيرتر هستند.
نوسارتي مي گويد آنها نتوانستند تاييد كنند تغييرات ساختاري مغز شناسايي شده در نوجوانان نوزاد نارس و بزرگسالان در عملكرد و زندگي روزمره آنها تاثير مي گذارد يا خير اما بايد در تحقيقات آتي بررسي شود.
علمي**9157**1440
مترجم: منصوره شوشتري** انتشار: گلشن