كابل - ايرنا - گروه هاي تروريستي شناخته شده يا نوظهور در افغانستان و مخالفان مسلح دولت وحدت ملي چندي است در شيوه اعلام پذيرش مسئوليت حملات خود در اين كشور پاس كاري جديدي را شروع كرده اند كه براي اين بازي با افكار عمومي مي توان فرضيه اي ساده متصور شد.

به نظر مي رسد اين گروهها اعم از آن چه كه در منطقه به گروه هاي طالب معرف هستند و اين عنوان خود بيانگر وجود شقوق مختلفي از اين گروه است تا داعش نو ظهور يا حقاني برون مرزي يك تقسيم كاري ميان خود در پذيرش مسئوليت حملات از انفجارها در مجامع عمومي يا حملات انتحاري به كاروان هاي نظامي و درگيري با نيروهاي پليس در استان ها انجام داده اند.
مسئوليت حمله انتخاري روز گذشته - جمعه - به حسينيه اي معروف به «تكيه عمومي» در خيابان هفتم محله «قلعه فتح الله خان» شهر كابل پايتخت افغانستان كه در آن شش تن كشته و بيش از 30 تن ديگر زخمي شدند را گروه داعش پذيرفت و جالب آن كه گروه طالبان براي تنوير افكار عمومي! ضمن محكوم كردن اين حمله خود را از هرگونه دخالت در اين اقدام مبرا كرد.
چهارشنبه گذشته همزمان با ورود «ينس استولتنبرگ» دبيركل ناتو و «جيمز ماتيس» وزير دفاع آمريكا به كابل حملات راكتي به بخش نظامي فرودگاه بين المللي حامد كرزي شهر كابل انجام شد كه مسئوليت آن را هم داعش و هم طالبان بر عهده گرفتند.
در اين حمله مهاجمان از دو ماه قبل خانه اي را در حومه فرودگاه اجاره كرده بودند و از اين مكان براي پرتاب راكت استفاده كردند درگيري نيروهاي دولتي افغانستان با چهار مهاجم حاضر در اين خانه تا شامگاه به درازا كشيد و در نهايت هواپيماهاي ناتو به سمت هدف موشك زدند كه البته به همسايه اصابت كرد ولي چون قدرت تخريب بالا و بنيان ساختمان ها ضعيف بود مهاجمان نيز كشته شدند.
ذبيح الله مجاهد سخنگوي گروه طالبان لحظاتي پس از وقوع حملات راكتي اعلام كرد كه به بخش نظامي فرودگاه كابل حمله كرده اند و هواپيماي حامل وزير دفاع آمريكا هدف اين حملات بوده اند و مدعي شد كه تلفات جاني و خسارات مالي زيادي به نيروهاي افغان و خارجي در اين حمله وارد شده است اما دولت افغانستان كشته شدن نظاميان افغان و خارجي در اين حملات را رد كرد و اعلام كرد كه يك غير نظامي كشته و 11 تن ديگر زخمي شده اند.
همزمان گروه داعش نيز براي اولين بار همزمان با ادعاي طالبان مدعي شد كه حمله راكتي به فرودگاه كابل كار اين گروه بوده است.
سوابق دو سال گذشته حملات تروريستي و انتحاري در افغانستان به ويژه در كابل نشان مي دهد كه حمله به غير نظاميان ، مساجد و حسينيه ها و تجمعات عمومي را داعش بر عهده مي گيرد و حمله به اهداف نظامي و نظاميان خارجي را طالبان مدعي انجام آن مي شود.
طالبان كه مشروعيت حملات خود را با حضور خارجيان و ادعاي اشغال كشورش از سوي بيگانه توجيه مي كند و همچنين گوشه چشمي اميدوار كننده به حضور در ساختار قانوني قدرت در آينده كشور دارد ؛ نمي خواهد چهره هراس افكنانه اش بر ادعاي دغدغه ديني و ملي اش غلبه كند و با اين فرض طبيعي است مسئوليت حمله به مردم عادي را نپذيرد.
اما داعش از زمان انتخاب عنوان دولت اسلامي عراق و شام و اعلام موجوديتش در سوريه چهره اي خشن، بي رحم و غير قابل انعطاف از خود نشان داده است و به رغم آن كه هيچ زير ساخت فكري ، مذهبي و توجيه جغرافياي سياسي براي فعاليت در حوزه افغانستان ندارد اما مسئوليت حملات به مردم عادي را بر عهده مي گيرد و وجود خود را با همان چهره شناخته شده تعريف مي كند.
اما آيا واقعا طالبان و داعش در افغانستان گروهي مستقل و جدا از هم هستند يا هر دو در حقيقت پيكره يك گروه اند يا شايد بنا به تاكيدي كه خودشان دارند دو گروه مستقل هستند اما نمي دانند هر دو بازيگران يك نمايش اند كه تحت يك متن با كارگرداني واحد در نقش هاي متفاوت براي ساخت يك فيلم بازي مي كنند.
كارشناسان آگاه به مسايل منطقه بر اين باورند كه در افغانستان طالبان ، داعش است و داعش همان طالبان است و تنها هر جا لازم باشد از يكي از اين عناوين استفاده مي كنند و از الان به بعد هم مثل حمله به فرودگاه كابل شايد بيشتر شاهد مسئوليت پذيري آنها باشيم و هر دو حملات را بر عهده بگيرند.
يكي از كارشناسان افغان معتقد است كه گروه تروريستي داعش در اين كشور جايگاه و پايگاهي ندارند و افراد كه امروز به نام داعش حملات انتحاري را انجام مي دهند، همان اعضاي سابق گروه طالبان هستند كه فغاليت خود را تحت اين عنوان انجام مي دهند.
«امرالله صالح» رئيس سابقه اداره امنيت ملي افغانستان ديدگاه خود را در اين ارتباط بعد از حمله ماه قبل به مسجد امام زمان (عج ) در شمال كابل در صفحه اجتماعيش اين گونه شرح داد كه اين حمله كار طالبان است و از نام داعش براي پوشش و عدم مسئوليت كشتار غير نظاميان در مساجد استفاده مي شود.
وي تاكيد كرد دارد كه داعش در اين افغانستان هيچ جايگاهي ندارد و طالبان براي اين كه از چهره اصلي خود در كشتار غير نظاميان استفاده نكند و فشار افكار عمومي را متوجه خود نسازد از اين نام بهره مي برد .
پيش از اين نيز «محمد معصوم استانكزي» رئيس اداره امنيت ملي افغانستان در مجلس نمايندگان اعلام كرد كه شيوه حملات تروريستي در اين كشور پيچيده شده و در برخي حملات هماهنگي هاي عجيبي در پشت پرده به چشم مي خورد.
وي گفت كه در حمله كارمندان معدنچي در استان بغلان كه سال گذشته رخ داد، مدارك نشان مي داد كه طالبان و داعش دست داشتند اما تنها داعش مسئوليت آن را به عهده گرفت.
وي گفته بود كه اطلاعاتي در اختيار دارند كه فرصت يك حمله را طالبان فراهم مي كند، تجهيزات آن را شبكه حقاني مي دهد و داعش حمله را انجام مي دهد.
«عتيق الله امرخيل» ژنرال بازنشسته ارتش افغانستان هم بر اين باور است كه نام طالبان، داعش و شبكه حقاني سه عنوان براي يك تشكيلات است و هر سه براي اهداف كشوري خارجي كار مي كنند و بدون اين كه از كشوري خاص نام ببرد مي گويد در پشت همه اين حملات يك كشور مشخص قرار دارد.
وي افزود: اين كشورها با استفاده از اين نام ها در تلاش ايجاد تفرقه بين مردم و دولت و مذاهب اين كشورهستند.
امرخيل گفت از جمله اهداف قابل فرض براي اين اقدامات از سوي كشورهاي پشت كرده حامي تروريست ها مي توان به حفظ بازار نابسامان جنگ زده افغانستان براي كالاهاي بي كيفيت آنها و تسلط كامل بر تجارت كشورهاي آسياي ميانه از طريق حذف رقيب جايگزين يعني افغانستان نامبرد.
به گفته او ايجاد اختلاف بين هند و افغانستان نيز در همين راستا انجام مي شود .
با چنين تحليلي از رفتارشناسي گروه هاي تروريست درافغانستان در حوزه پذيرش مسئوليت حملات ؛ مي توان نتيجه گرفت كه فرض وجود مركز هدايت واحد و تقسيم كار ميان اعضاي گروههاي مسلح فعلي دور از منطق نيست و داشتن چهره هاي چندگانه اين فرصت را به تروريست ها مي دهد كه در ابعاد سياسي ؛ نظامي و بين المللي چانه زني هاي هم راستا اما به ظاهر مختلف داشته باشند مثلا هم خواستار صلح و آشتي ملي و حضور در ساختار قدرت مشروع را داشته باشند و هم با چهره خشن تهاجي براي گرفتن امتياز در مذاكرات بهره ببرند و هم با تمركز ظاهري بر حمله به خارجي ها همراهي افكار عمومي را براي دفاع از ملك و مردم داشته باشند.
آساق*291*1104*1663**انتشار دهنده: خسرو حسيني