شيراز- ايرنا- سخنان شركت كنندگان در كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني و صنايع و معادن و كشاورزي شيراز نشانگر وجود متوليان گوناگون در موضوع بحران آب است و اينكه حل اين بحران نيازمند عزم ملي است.

آنگونه كه نائب رئيس اتاق بازرگاني شيراز مي گويد: در شرايط كنوني مسئله آب، موضوعي مهم در كشور است كه حل اين بحران در كشور نيازمند عزم ملي است.
به گزارش دريافتي يكشنبه ايرنا محمدصادق حميديان بيان كرد:نبود سامان در تدبير براي حوزه آب موجب ايجاد پيامدهايي از جمله كاهش اضافه برداشت منابع آب و برخورد جزيره اي با مقوله آب شده است.
وي با بيان اينكه وزارت خانه هاي مختلف جهاد كشاورزي، نيرو، كار و رفاه اجتماعي و سازمان محيط زيست برنامه هاي مختلفي با رويكرد سازماني خود در حوزه آب دنبال مي كنند افزود: متاسفانه تاكنون حتي برنامه هاي چهارم و پنجم توسعه كشور نيز نتوانست به كاهش اضافه برداشت آب در كشور منجر شود در نتيجه امروز مسئله آب در كشور به يك بحران تبديل شده است.
عضو هيات نماينگان اتاق ايران اظهار كرد: باتوجه به عملكرد وزارتخانه ها ودستگاه هاي ذي ربط در حوزه آب، در شرايط كنوني درمان چالش بحران آب دركشور امكان پذير نيست و مديريت اين چالش بايد مورد توجه قرار گيرد.
حميديان با اشاره به اختلاف ها در تصميم سازي در حوزه آب در كشور اعلام داشت: حركت هاي مقطعي در حوزه آب در كشور تاثيرگذار نيست لذا بايد از اعمال آنها جلوگيري شود.
او اضافه كرد: آب در كشور ما با معيشت جمع كثيري از مردم ارتباط مستقيم دارد بنابراين هرگونه تغيير در معيشت مردم مي تواند اثرات اجتماعي داشته باشد كه اين مهم مي طلبد فعاليت ها در بخش آب در كشور با حساسيت وكار كارشناسي دقيق انجام شود.
حميديان عنوان داشت: تلاش ما در اتاق بازرگاني شيراز بهره گيري از نظرات متخصصان و درگير كردن همه تصميم سازان و كارشناسان آب است تا بتوانيم راهكارهاي اجرايي همراه با آينده پژوهي را ارائه كنيم.
در اين نشست مدير عامل سازمان آب منطقه اي استان فارس گفت: در مسئله آب در كشور ما غفلت هايي صورت گرفته كه موجب شده امروز آب به يك بحران و مشكل فراتراز دولت ها تبديل شود.
حميدرضا دهقاني بيان كرد: برنامه هاي مختلفي در دوران هاي مختلف در موضوع آب در كشور انجام شده است كه متاسفانه به نتيجه مطلوب نرسيده است.
وي با بيان اينكه در بحث نحوه فعاليت و عدم فعاليت چاه ها، وزارت نيرو را حذف كردند بيان كرد: هيچ سازماني نمي تواند به تنهايي مسئله آب را مديريت كند بلكه اين مهم يك عزم ملي مي طلبد.
دهقاني ادامه داد: براي اراضي شيب دار با هدف كاشت درخت هاي ديم در مكان هاي داراي بارندگي اين طرح را اجرا كردند كه انحراف اين طرح ها از اهداف مصوب از عوامل بروز بحران در حوزه آب است.متاسفانه طرح اراضي شيب دار در 14 هزار هكتار در استان فارس اجرا شده كه به جاي هدف اصلي با اقدام سودجويانه افرادي خاص تبديل به كشت سيب و صيفي شده است.
دهقاني با اشاره به طرح تعادل بخشي نيز اضافه كرد: طرح تعادل بخشي سرعت افت سطح آب را كاهش داد اما به دليل عدم تامين منابع مالي براي اين طرح دركشور، با شكست روبرو شد در حالي كه در بخش آب همه وظيفه همكاري دارند.
مدير كل منابع طبيعي استان فارس هم گفت: عمده چالش در بخش آب علاوه بر مصرف، در بخش توليد آب است كه بايد مورد توجه قرار گيرد.
مهرزاد بوستاني ادامه داد: جلوگيري از كاشت محصول، موضوع غير ممكن در كشور ماست به طوري كه نمي توان مانع از كشت كشاورزان شد بلكه بايد الگوي تغييركشت مناسب با توجه به بهره وري در مصرف آب را جايگزين كرد.
وي با اشاره به طرح هاي ارائه شده در حوزه آب در دستگاه هاي مختلف عنوان داشت: برخي از طرح ها در يك دستگاه دولتي تصويب و اجرايي مي شود در حالي كه با اجراي آن طرح مشكل ديگري از جمله فرسايش خاك ايجاد مي شود.
بوستاني افزود: طرح هاي قابل اجرا در حوزه آب در كشور بايد فراتر از تعصبات فكري و دستگاهي با دقت و تخصص كارشناسي شود تا در اجرا بتواند مشكلات را كاهش دهند و راهكارهاي رسيدن به وضعيت مطلوب را هموار كنند.
او بيان كرد: مديريت حوزه آب و آبخيزداري ويژه يك يا دو دستگاه خاص نيست بلكه همه ارگان ها و دستگاه ها بايد در مسئله رفع بحران آب دغدغه داشته باشند و همكاري كنند.
استاد دانشگاه شيراز نيز گفت: متاسفانه نظرات بيان شده در مسئله آب در كشور بر پايه مطالعات علمي و كارشناسي نيست كه اين موضوع يكي از مشكلات ما در اين بخش است.
عزت الله رئيسي اردكاني اظهارداشت: بر اساس مطالعات علمي، ايجاد چاه و برداشت آب از حجم ذخيره آب زير زميني در كشور ايران از چهل سال قبل آغاز شده و اين روند در طول سالها ادامه پيدا كرده تا در شرايط كنوني اين حجم آب به حداقل رسيده و بحران آشكار شده است.
وي اضافه كرد: تنها راه مقابله با بحران آب در كشور جبران حجم آب ذخيره و برداشت به اندازه آب از حجم كل آب ورودي به آبخوان است و در غير اين صورت راهي وجود ندارد.
او با بيان اينكه سه روش براي تشخيص ارزيابي صرفه جويي در آب وجود دارد ادامه داد: كنتور، بيلان و هيدروگراف تنها روش هاي اجرايي و ارزيابي براي جبران بحران آب در كشور هستند كه بايد مورد توجه و دقت مسئولان اجرايي قرار گيرد كه در غير اين صورت امكان صرفه جويي نخواهد بود.
رئيسي اردكاني عنوان داشت: كشورهاي پيشرفته دنيا براي استفاده مطلوب از كشاورزي و بهره برداري صحيح از آب، طرحي همانند طرح تعادل بخشي كشورما اجرا مي كنند كه تنها دليل موفقيت آنها در اجراي اين طرح نظارت و رعايت قوانين اين طرح است.
وي افزود: ايجاد نااميدي در زمينه آب در جامعه موجب عدم تلاش در صرفه جويي و مصرف صحيح آب در بين عموم مردم مي شود لذا نبايد احساس بي انگيزگي در مردم ايجاد شود تا بتوانيم با ايجاد حساسيت و فرهنگ سازي به حجم ذخيره آب كمك كرد.
رئيس دفتر مطالعات كشاورزي و آب اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي شيرازهم گفت: در مسئله آب بايد اهتمام جدي براي نصب كنتور هوشمند در دستور كار قرار گيرد كه يكي از راه هاي دستيابي به اين موضوع تامين اعتبارات براي اين مهم، استفاده از فاينانس است.
محمدحسن طلعتي اظهارداشت: باتوجه به وجود بيشترين چاه ها در بخش كشاورزي در استان فارس، مي توان طرح نصب كنتورهاي هوشمند با استفاده از فاينانس توسط شركت هاي خارجي به صورت الگو در فارس اجرا شود.
وي ادامه داد: با انجام اين مهم در دو سال تمام استان مجهز به كنتورهاي هوشمند مي شود كه تاثير مهمي در جلوگيري از بحران آب و خشكسالي در استان دارد.
دريافت خبر: فاطمه هاشمي نيك ** انتشاردهنده: غلامرضا مالك زاده
3002/ 1876