به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمي ايرنا از ساينس ديلي، اين لابراتوار از يك سيستم نوري منحصر به فرد بهره ميبرد كه قادر است اتاق را از يك نور با رنگ خاص و طول موج دلخواه پر كند. اين نورها معمولا تركيبي از رنگهاي آبي، سبز و قرمز دارند.
براي اولين بار حدود دو دهه قبل آثار غير بصري رنگها مورد توجه قرار گرفتند و معلوم شد همچون گوشها كه علاوه بر شنوايي وظيفه حفظ تعادل بدن را بر عهده دارند، چشمان ما نيز به غير مشاهده جهان هستي، وظيفه مهم ديگري را نيز عهدهدار هستند.
سلولهاي مخروطي شبكيه پالسهاي الكترومغناطيسي را به غشاي بصري مغز ارسال ميكنند كه امكان مشاهده محيط اطراف را براي ما فراهم ميكنند. اما نوع ديگري از سلولها موسوم به سلولهاي گانگليوني شبكيه نيز وجود دارند كه در واكنش به نور، پالسهايي را به هيپوتالاموس واقع در بخش مركزي مغز ارسال ميكنند. هيپوتالاموس هيچ نقشي در مشاهده تصاوير بصري ندارد و وظيفه ترشح برخي از هورمونهاي كنترلكننده اندامها و وضعيتهاي مختلف بدن از جمله دما، خواب و گرسنگي را عهدهدار است.
نور صبحگاهي و به طور خاص نور سبز آبي موجب توقف ترشح ملاتونين شده و ترشح هورمون كورتيزول را كه موجب بيداري ميشود، تحريك ميكند. اما در زمان غروب كه ميزان نور آبي در نور خورشيد كمتر ميشود، هورمون ملاتونين در خون ترشح شده و خوابآلود ميشويم.
سلولهايي كه ارتباطات غيربصري بين هيپوتالاموس و شبكيه ايجاد مي كنند، نسبت به طول موجهاي كوتاه (آبي و سبز) طيف مرئي نور حساس هستند. بدين معني كه يك مكانيزم فيزيولوژيكي وجود دارد كه ميتواند تعيين كننده تاثير رنگهاي مختلف بر حالات شخص از جمله ميزان ضربان قلب، هوشياري و تحريك پذيري باشد.
براي مثال در سال 2009 ميلادي با نصب نورهاي آبي در ايستگاههاي راهآهن يامانوته در ژاپن ميزان خودكشي افراد در اين ايستگاهها به ميزان 74 درصد كاهش يافت.
همچنين بر اساس تحقيقات انجام گرفته، قرار گرفتن در معرض نورهاي درخشان با طول موج كوتاه براي چند ساعت قبل از خواب ميتواند موجب افزايش هوشياري شده و كيفيت خواب را تحت تاثير قرار دهد. در جوامع امروزي به دليل استفاده طولاني مدت از گوشي هوشمند و تبلت در اواخر شب، وضعيت خواب بسياري از كاربران اين تجهيزات تحت تاثير قرار گرفته است. زيرا اين ابزارها مقادير زيادي نور سبزآبي با طول موجهايي توليد ميكنند كه مانع ترشح ملاتونين و در نتيجه رفع خوابآلودگي ميشود.
اين تنها يكي از تاثيرات نور سبزآبي است و براي اطلاع از ساير اثرات آن به تحقيقات بيشتري نياز است.
دسترسي گسترده به نورهاي رنگي كه حاصل پيشرفت فناوري در حوزه لامپهاي LED است، مستلزم انجام تحقيقات بيشتر و عميقتر در رابطه با تاثير اين نورها بر حالات و رفتار انسان است تا ادعاهاي واهي بسياري كه در اين رابطه مطرح ميشود، از دادههاي مبتني بر اطلاعات حاصل از تحقيقات و مطالعات علمي تفكيك شود.
گزارش كامل اين تحقيقات در نشريه Conversation منتشر شده است.
علمي (6)**9259**1440
مترجم: سپيده علي كاشاني** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۱۰ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۰۳
تهران – ايرنا - محققان دانشگاه ليدز انگليس به منظور بررسي تاثير نور با رنگهاي مختلف بر رفتار و فيزيولوژي انسان، يك لابراتوار نوري راه اندازي كردهاند.