دامغان- ايرنا- توسعه مجموعه امامزادگان جعفر و محمد(ع) دامغان با توجه به سابقه ديني، تاريخي و جذابيت گردشگري آن بر اساس قرار گرفتن بقعه در دل شهر، ضرورتي است كه فقط با اجراي طرحي با نگاه جامع و توجه به همه جوانب، پيش‌بيني‌‎ها و ظرفيت گردشگرپذيري آن مفيد خواهد بود.

به گزارش ايرنا، امامزادگان جعفر و محمد(ع) دامغان در سال 1310 به شماره ٨2 به ثبت ملي رسيده است كه قدمت آن به قرن پنجم هجري قمري مي رسد، اين مجموعه امام‌زادگان در مركز شهرستان دامغان قرار دارد و شامل بقعه امام‌زاده محمد (ع)، امامزاده جعفر(ع)، آرامگاه شاهرخ و بناي چهل دختران است.
امامزاده جعفر با چهار واسطه به امام چهارم مي رسد كه نسب نامه اين امامزاده را جعفر بن علي بن حسن بن علي بن عمربن علي بن حسين بن علي بن ابيطالب (ع) مي دانند كه با اين واسطه ها به امام سجاد (ع)، سپس امام حسين(ع) و بعد امام علي(ع) مي رسد.
گنبد اين امام‌زاده از ميزان متعارف بلندتر است و در سال‌هاي اخير با آجر معمولي به سبك پله‌اي بازسازي شده است، صحن امام‌زاده جعفر (ع) مستطيل بوده و به فاصله 20 متري از خيابان اصلي است كه در ورودي مجموعه، بقعه‌اي قرار دارد كه به امام‌زاده محمد (ع) معروف است، امام‌زاده محمد (ع) را از اولاد حضرت امام موسي الكاظم (ع) مي‌دانند.
اين بقعه هشت ضلعي است كه در پايه ايوان مقابل سنگ وقف نامه، سنگي نصب شده است كه روي اين سنگ، صلوات بر پيغمبر اكرم (ص) و ائمه دوازده‌گانه به دست ميرزا علاءالدوله، پسر بايسنقر ابن امير تيمور گوركاني معاصر است كه كتيبه مقصوره مسجد گوهرشاد مشهد روي كاشي ممتاز به خط او است.
وقف نامه اين امامزادگان در سال 815 هجري قمري در شهر دامغان تنظيم و به تاييد 109 تن از شهود و بزرگان قرن نهم دامغان مسجل است، اين وقف نامه را نمونه بسيار زيبايي از شيوه سند نويسي قرن مذكور مي دانند كه بر كاغذ سمرقندي كتابت شده است كه بخش خطبه سند به مرور زمان از بين رفته است، واقف اين بنا از امراي سلسله كاركياي گيلان است كه شرح حالشان در تاريخ طبرستان ظهيرالدين مرعشي آمده است.
از جمله آثار قابل ذكر تاريخي امامزاده جعفر(ع) دو سنگ نوشته مفصل با تاريخ هاي 816 و 851 بوده كه در دو سوي در ورودي نصب شده بود كه از نظر تاريخي آن را داراي اعتبار فراوان مي دانند به ويژه آنكه نكات مذكور در دومين سنگ نوشته در ارتباط با نوع ماليات‌هاي قرن نهم در منطقه اهميت خاصي دارد.
حال پس از گذشت قرن ها، به سبب افزايش جمعيت، تعريض خيابان ها و مراجعات به اين امامزادگان، طرح تعريض و رفع كمبودها در دستور كار اداره اوقاف و امور خيريه شهرستان دامغان قرار گرفته است، برپايي نماز در اين مكان مقدس به دليل برودت هوا در نيمه دوم سال و نبود فضاي سرپوشيده به طور كامل قطع مي شود.
در سال گذشته در ماه محرم به دليل قطع نشدن نماز و برپايي عزاي سيدالشهدا، چادرهاي برزنتي با داربست در صحن امامزادگان برپا شد كه به دليل خطرات احتمالي بر اثر بادهاي دامغان پس از ماه محرم جمع آوري شد، در نيمه نخست سال، نماز جماعت بسيار باشكوهي در صحن مسجد اقامه مي شود به طوري كه طبق پيش‌بيني سازمان اوقاف و امور خيريه دامغان، در طول تابستان امسال بيش از 900 هزار نفر در اين مكان اقامه نماز داشتند.
اوقاف و امور خيريه دامغان با نگاه ويژه به اين مجموعه امامزادگان، قصد توسعه و بهسازي مجموعه براي بهره‌برداري ديني، فرهنگي و به ويژه استفاده زائران رضوي عبوري از دامغان را دارد، از سوي ديگر سازمان ميراث فرهنگي ،صنايع دستي و گردشگري نيز ضمن تاكيد بر توسعه اين مجموعه به بهترين شكل، به دنبال تاييد طرحي با نگاه جامع و پيش‌بيني شرايط فرهنگي و ظرفيت گردشگرپذيري آن است.

**برنامه اوقاف دامغان براي طرح توسعه امامزادگان در چهار هزار و 500 مترمربع
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه دامغان گفت: فضاي توسعه و ساخت و ساز امامزادگان جعفر و محمد در ابتداي سال 96 با تخريب بيمارستان جنب امامزاده كه به نام زايشگاه 11 محرم معروف بود، مهيا شد، با تخريب زايشگاه كنار امامزاده، چهار هزار و 500 مترمربع زمين به نام موقوفه امامزادگان جعفر و محمد (ع) اخذ سند شد.
حجت الاسلام مرتضي ميركو گفت: نقشه جامع عمران تهيه شده در اداره كل اوقاف و امور خيريه و ميراث فرهنگي، صنايع دستي، گردشگري استان سمنان تاييد شده و در انتظار تاييد از سوي سازمان ميراث فرهنگي كل كشور است.
رئيس اداره اوقاف و امور خيريه دامغان گفت: پس از تاييد نقشه جامع عمراني، كار توسعه و ساخت و ساز صحن جديد آستان امامزادگان آغاز مي شود كه شبستان، فضاي سبز، نمازخانه، سرويس بهداشتي و سقاخانه از امكانات پيش‌بيني شده براي اين صحن جديد است.

**هيچگونه تاييديه اي از ميراث فرهنگي استان سمنان صادر نشده است
كارشناس عالي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان سمنان گفت: نقشه طرح جامع اداره اوقاف دامغان مبني بر توسعه امامزاگان دچار اشكالاتي بود كه ازسوي اداره كل تاييد نشده است.
اميدعلي صادقي اضافه كرد: طي جلسات چند روز گذشته مقرر شد پس از تاييد سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي، و گردشگري كشور، مشكلات طرح به اداره اوقاف شهرستان دامغان براي رفع نواقص ارسال شود.

** اهميت تاريخي، فرهنگي و گردشگرپذيري مجموعه درنظر گرفته شود
فرماندار دامغان گفت: بقعه امامزادگان جعفر و محمد (ع) دامغان داراي پيشينه تاريخي بالايي است و با توجه به قرار گرفتن در مركز شهر، مي تواند به يك مكان و قطب معنوي تبديل شود، بهسازي و طرح توسعه و مرمت امامزادگان باتوجه به سابقه تاريخي و موقوفه بودن بنا، به عهده سازمان اوقاف و امور خيريه و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي، و گردشگري است كه بايد طرحي جامع و دربرگيرنده همه انتظارات در اين مكان مقدس اجرا شود.
علي اصغر مجد ضمن تاكيد بر اجراي طرح بزرگ و اساسي در اين مكان، افزود: با توجه به تاريخ كهن دامغان و قرار داشتن در مسير زائرين امام رضا (ع)، اين شهرستان داراي تردد بالايي است كه بايد فضاي مناسبي در خور اين شهر به منظور بهره گيري شهروندان و زائرين امام هشتم(ع) فراهم شود. فرماندار دامغان تصريح كرد: طرح جامع امامزادگان جعفر و محمد(ع) دامغان بايد دربرگيرنده همه ظرفيت هاي كارشناسي شده شهرستان باشد و با پيش‌بيني‌هاي همه‌جانبه براي پذيرش جمعيت قابل توجه همراه باشد.

** توسعه امامزادگان دامغان به نگاه جامع و فراگير نياز دارد
رئيس ميراث فرهنگي، صنايع دستي، و گردشگري دامغان گفت: تدوين يك طرح جامع براي بهسازي امامزادگان دامغان نياز به يك مشاور است تا از نوع ساخت و ساز، نوع زمين، فضاي شهري و طرح جامع شهر بازديد كرده و سپس طرح توسعه امامزاده را با وجود شاخص‌هاي موجود تهيه كند.
معصومه داووديان اضافه كرد: متاسفانه با توجه به در نظر نداشتن مشاور در اين طرح عمراني، طرح توسعه امامزادگان از سوي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي، و گردشگري استان طرحي ابتدايي دانسته شده است، ساخت و ساز در زير زمين و ابتدايي بودن طرح، مهمترين مشكل طرح جامع اوقاف و امور خيريه دامغان براي اين بقعه مهم است.
وي تصريح كرد: در اين طرح، ساخت زيرزمين نيز برآورد شده است كه در اين زمينه، ورود به عرصه ممكن نيست و امكان صدمه ديدن ساختمان هاي قديمي امامزادگان نيز وجود دارد.
رئيس ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري دامغان گفت: توسعه و ساخت و ساز مجموعه امامزادگان به عنوان يك امر مهم در شهرستان است كه بايد با رفع نواقص و آماده كردن طرح جامع و كامل توسط اداره اوقاف به انجام برسد.
شهرستان دامغان داراي 3٨ امامزاده است كه از اين تعداد 6 امامزاده در شهرها و بقيه در روستاهاي اين شهرستان واقع است.
9856/6103 گزارش: ميثم اسماعيلي ** انتشار دهنده : مصطفي دهقان
براي آگاهي از تازه‌ترين اخبار و رويدادهاي استان سمنان به نشاني IRNASEMNAN@كانال اخبار ايرنا سمنان مراجعه كنيد.