تهران - ایرنا - صادركننده عمده پسته ایران گفت: ایران امسال با تولید بیش از 240 هزارتن پسته نه تنها مشكلی در زمینه تولید این محصول ندارد، بلكه تولید و صادرات این محصول منحصر به فرد بر مدار رونق است.

«اسدالله عسگراولادی» روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا افزود: سال گذشته 180 هزار تن پسته در كشور تولید و نزدیك 140 هزار تن آن به ارزش 1.2 میلیارد دلار تا اواخر اسفندماه 95 به كشورهای هدف صادر شد و كمبودی در این زمینه نداشتیم.
وی اظهار داشت: بنابراین ایران با صادرات تمامی محصول پسته خود، از فرودین ماه امسال محصولی برای صادرات نداشت كه این به معنای كاهش صادرات نبود اما از ابتدای فصل برداشت به طور مجدد بازار این محصول رونق گرفته است.
این فعال صنعت خشكبار پیش بینی كرد: امسال بیش از 240 هزارتن پسته در كشور تولید داشته باشیم كه بین 180 تا 200 هزارتن ان به ارزش بیش از 1.5 میلیارد دلار به كشورهای هدف صادر شود.
عسگر اولادی تاكید كرد: پسته ایران خریداران خود را در بازارهای جهانی دارد و از این رو هیچ كمبود و مشكلی برای بازارهای صادراتی ایران بوجود نمی آید.
به گفته وی، امسال به نظر می رسد صادرات پسته ایرانی تا اردیبهشت و خردادماه سال آینده ادامه پیدا كند.
این فعال بخش خصوصی تصریح كرد: اما امسال به دلیل پرباری محصول باغات و مشكل كم آبی مقداری پسته های تولیدی ما دانه ریز شده است به طور مثال امسال به جای پنج كیلوگرم بار با 7 كیلوگرم مواجه هستیم.
عسگر اولادی افزود: اكنون سطح زیركشت باغات پسته كشور 380 هزار هكتار است كه بخش عمده آن به استان كرمان و بقیه در سایر استان های كشور مربوط می شود كه البته تمام این اراضی پربازده نیست و بخشی از این باغات یا بدون بار و یا باغات جدید هستند.
وی با بیان اینكه صادرات پسته ایران به پنج منطقه دنیا انجام می شود گفت: اكنون 60 هزارتن پسته ایرانی به چین، 25 هزارتن به اروپا، 10 هزارتن به روسیه و بقیه به مناطق خلیج فارس و كانادا و آمریكای جنوبی صادر می شود.
عسگر اولادی با اشاره به اینكه پسته ایرانی دارای پنج واریته و 25 رقم محصول شامل اكبری، فندقی، احمد آقایی، كله قوچی و بادامی است، افزود: هر رقم محصول پسته ایرانی خریداران مخصوص خود را دارد به طور مثال كشورهای عربی از پسته اكبری و هندی ها از پسته احمد آقایی استقبال می كنند.
به گفته وی، از ابتدای فصل برداشت تاكنون نزدیك 6 هزارتن پسته احمد آقایی به هندوستان صادر شده است.
رئیس اتاق بازرگانی ایران و روسیه درباره تاثیر پسته آمریكایی بر بازار ایران اظهارداشت: پسته ایرانی به دلیل طعم و كیفیت طرفداران خود را دارد و افزایش و كاهش تولید پسته آمریكا تاثیری بر بازار ایران نخواهد داشت.
وی افزود: سال گذشته 400 هزارتن پسته در آمریكا تولید شد كه 80 هزارتن آن به مصرف داخلی و 200 هزارتن به صادرات رسید و 100 هزارتن آن ذخیره سازی شد.
وی ادامه داد: به نظر می رسد امسال آمریكا با 30 درصد كاهش تولید میزان 350 هزارتن پسته تولید كند كه با 100 هزارتن ذخیره سال گذشته این حجم به 450 هزارتن خواهد رسید بنابراین آمریكا نیز كمبودی در تولید و صادرات ندارد.
این صادركننده عمده پسته ایران، با بیان اینكه آمریكا ذخیره سازی خوبی در زمینه محصول پسته دارد، گفت: این درحالیست كه آمریكا امسال مصرف داخلی خود را به 100 هزارتن رسانده است كه به نظر می رسد برای سال اینده نیز بیش از 50 هزارتن ذخیره سازی داشته باشد.
وی افزود: برخی پیش بینی كرده اند سال آینده تولید پسته ایران به 170 هزارتن برسد كه كاهش تولید را برای ما به همراه خواهد داشت.
به گزارش ایرنا، از سال 2012 میلادی تاكنون آمریكا با بیشترین حجم تولید رتبه نخست و ایران رتبه دوم تولید پسته جهان را به خود اختصاص داده اند؛ این در حالی است كه ایران با صادرات بخش عمده محصولات خود رتبه اول صادرات پسته را در جهان دارد.
ایران سالانه 85 درصد پسته تولیدی و آمریكا نزدیك به 50درصد پسته تولیدی خود را به بازارهای جهانی عرضه می كنند.
پسته ایران اكنون در بیش از 19 استان كشور تولید می شود كه استان كرمان بیشترین قدمت و حجم را در تولید این محصول دارد.
پسته از محصولات اساسی صادراتی ایران است كه قیمت گذاری آن در بورس كالا انجام می شود و به تازگی نیز رویت نمونه محصول برای تصمیم گیری درباره قیمت آن در بورس كالا الزامی شده است.
عرضه پسته در بورس كالای ایران به علت مزیت هایی كه دارد مرجع خوبی برای تولیدكنندگان، خریداران و فروشندگان است از جمله سرازیر شدن نقدینگی به سمت بازار پسته و جلوگیری از نوسان قیمت را به دلیل شفافیت و عادلانه بودن به همراه دارد كه نه تنها كشاورز متضرر نمی شود بلكه می‌تواند محصول خود را به راحتی به فروش برساند.
همچنین به دلیل داشتن استانداردهای بالا برای پذیرش محصول و انبارداری خریداران نیز با اطمینان بیشتری نسبت به خرید محصول اقدام می كنند كه این امر باعث افزایش تعداد خریداران می شود علاوه بر این با معامله پسته از طریق گواهی سپرده كالایی این محصول بدون جابه جایی فیزیكی، چندین بار معامله می شود كه این امر موجب كشف قیمت روزانه پسته در مكانیسمی شفاف و رسمی خواهد شد.
پیش از این پسته كرمان در بورس كالا عرضه شده بود كه به دلیل استقبال باغداران از این موضوع بتازگی پسته دامغان نیز در بورس كالای ایران عرضه می شود.
برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
اقتصام**9186*2025*گزارش: هما همت خواه*انتشار: لیلا جودی