تاریخ انتشار: ۱۳ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۰

تهران- ايرنا- روزنامه آرمان در گزارشي نوشت: رئيس فراكسيون زنان مجلس، از ارائه طرحي به منظور تسهيل خروج زنان از كشور بدون اجازه همسر خبر داده است. براساس قوانين، زنان براي خروج از كشور نيازمند اجازه همسران خود هستند و در اين مورد استثنائي نيز براي زنان ورزشكار يا نخبه در نظر گرفته نشده است.

در ادامه اين گزارش مي خوانيم: اين مساله در سال‌هاي اخير به‌ويژه براي برخي ورزشكاران زن مشكلاتي را به وجود آورده است، تا جايي كه تسهيل براي خروج زنان از كشور جزو مطالبات مهم زنان شده است. با افزايش تعداد نمايندگان زن در مجلس و همچنين حضور بالاي اصلاح‌طلبان و اعتداليون، زنان اميدوار به ايجاد تغييرات قانوني به نفع زنان در مجلس دهم هستند.

همواره زنان براي خروج از كشور با موانعي روبه‌رو بوده‌اند كه نمي‌توان مسائل آنها را كتمان كرد. حال اگر زنان برجسته كشور كه در عرصه‌هاي مختلف ورزشي، علمي، سياسي و... خوش درخشيدند، عدم اجازه خروج از كشور را از همسرشان دريافت نكنند وضعيت بدتر هم مي‌شود، چراكه سال‌ها زحماتشان به باد رفته و در اينجا دولت نيز متحمل هزينه‌هاي بسيار مي‌شود.

نمونه بارز اين موضوع، نيلوفر اردلان، بازيكن فوتسال اهل ايران و كاپيتان تيم ملي فوتسال زنان ايران است. او عنوان خانم گلي دو دوره اول بازي‌هاي همبستگي كشورهاي اسلامي را از آن خود كرده و از ديگر افتخاراتش قهرماني‌هاي پياپي در ليگ‌هاي فوتبال و فوتسال زنان، دو دوره نايب‌قهرماني مسابقات فوتبال زنان غرب آسيا و راهيابي به مرحله نيمه‌‌نهايي مسابقات انتخابي المپيك 2012 لندن است. اردلان به دليل مخالفت همسرش با خروج او از كشور و ضبط گذرنامه‌اش نتوانست تيم ملي فوتسال زنان ايران را در جام ملت‌هاي آسيا سال 2015 همراهي كند.

محروميت اردلان از حضور در جام ملت‌هاي آسيا توسط همسرش جنجال‌برانگيز شد. مهر 94 اردلان درباره غيبتش در مسابقه‌‌ها گفت: دوست دارم در مسابقه‌‌هاي بعدي همراه تيم باشم. از مسئولان تقاضاي دارم مشكل مرا حل كنند. من هم مي‌خواهم مثل سايرين براي پرچم كشورم بجنگم؛ افتخار من افتخار كشورم و پسرم است. او عنوان كرد: اميدوارم مسئولان درخواست مرا بپذيرند و راه‌حلي براي اين مشكل من پيدا كنند. من پابه‌پاي بچه‌هاي ديگر تمرين كردم و آرزو داشتم در مسابقات آسيايي حضور داشته باشم. وقتي تيم ملي به جام جهاني مي‌رود آرزوي هر بازيكني است كه در آن بازي كند.

سرانجام اردلان توانست با اجازه دادستاني راهي مسابقات قهرماني فوتسال زنان جهان 2015 در گواتمالا شود. جالب است كه بدانيد اين قهرمان پرافتخار كشور فقط به دليل اينكه بايد ابتداي سال تحصيلي در كنار فرزندش باشد از رفتن به اين مسابقات منع شد. حال بايد در نظر بگيريم علاوه بر اينكه هزينه‌هاي وزارت ورزش در مورد اين بانو به هدر رفت، سال‌هاي تلاش او نيز به يكباره با عدم اجازه خروج از كشور توسط همسرش ناديده گرفته شد. بنابراين نياز است مجلس در اين زمينه دست‌به‌كار شود تا بانواني مانند نيلوفر اردلان در عرصه‌هاي مختلف به موفقيت دست يابند؛

قوانين براي اين زنان يا حتي تمامي زنان نيازمند اصلاح است، چراكه در اصل 21 قانون اساسي دولت موظف شده حقوق زن را در تمام جهات با رعايت موازين اسلامي تضمين و زمينه‌‌هاي مساعد را براي رشد شخصيت زن و احياي حقوق مادي و معنوي او ايجاد كند. از طرف ديگر، اصل 19 قانون اساسي تساوي حقوق همه مردم ايران را اعلام كرده و اصل 20 نيز مي‌گويد كه همه افراد ملت اعم از زن و مرد يكسان در حمايت قانون قرار دارند و از همه حقوق انساني، سياسي، اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي با رعايت موازين اسلامي برخوردار هستند.

**طرح مجلسي‌ها براي تسهيل خروج زنان نخبه‌
روز گذشته رئيس فراكسيون زنان مجلس از طرح اين فراكسيون براي تسهيل خروج زنان از كشور خبر داد. پروانه سلحشوري از ارسال طرح اين فراكسيون براي تسهيل خروج زنان از كشور به مجلس خبر داد و گفت:‌ ما يك اصلاحيه روي ماده 18 (خروج زنان از كشور) آورده و مصاديقي را مشخص كرديم كه خروج زنان از كشور راحت‌تر صورت گيرد. براي مثال، زنان نخبه علمي و سياسي، زناني كه مشكلات اضطراري دارند يا مي‌خواهند به ديدار والدين بروند، ورزشكاران، دانشجويان و زناني كه قصد رفتن به حج دارند، فوت بستگان و شركت در المپيادها، ازجمله اين مصاديق به شمار مي‌روند.

قانون درباره خروج زنان وجود دارد، اما ما بنا داريم با ذكر اين مصاديق كار را آسان‌تر كنيم. رئيس فراكسيون زنان مجلس افزود:‌ باز هم اجازه را به دادستاني داديم تا در نهايت بتواند تصميم بگيرد؛ يعني به مراجع ذيصلاح اين اجازه داده شده كه در موارد ديگر جز اين مصاديق اگر اضطرار تشخيص داده شد، خروج زنان با اجازه دادستاني صورت گيرد.

سلحشوري افزود: اگر دادستان در 72ساعت اجازه خروج را به خانمي ندهد يا با آن مخالفت كند، اين خانم به دادگاه درخواست دهد و در صورت موافقت، زن اجازه خروج خواهد داشت كه اين شرايط ويژه براي نخبگان ورزشي و علمي لحاظ مي‌شود. به گزارش ايلنا، سلحشوري با اشاره به اينكه دو روز پيش دو فوريت اين طرح را به مجلس ارائه كرديم، گفت: ما اصرار كرديم كه اين طرح بايد دو فوريت باشد تا سريع‌تر در صحن مجلس بررسي و مورد تصويب قرار گيرد.
‌**منع خروج زنان با شرايط خاص به ضرر كشور است
يكي از اعضاي فراكسيون زنان مجلس درباره تسهيل خروج زنان از كشور در گفت‌و‌گو با «آرمان» مي‌گويد: براي خروج برخي بانوان استثنائاتي قائل شده‌ايم و اين موضوع از منظر حقوقي كارشناسي شده و به امضاي بانوان فراكسيون رسيده است. زهرا ساعي مي‌افزايد: به دنبال اين هستيم كه اين مساله را قانوني كنيم و مصوبه بگيريم. او درباره تسهيل خروج بانوان ورزشكار، نخبگان علمي، سياسي و... عنوان مي‌كند: بحث بر سر اين است كه براي بانوان ورزشكار يا بانواني كه در مجامع علمي بين‌المللي حضور دارند بايد شرايطي فراهم شود كه اجازه همسر مورد نياز نباشد.

ساعي بيان مي‌كند: براي اينكه در مواردي مشاهده شده كه مردان مانع خروج همسران خود شده و اين زنان از حضور در عرصه‌هاي بين‌المللي جا مانده‌اند. او تاكيد مي‌كند: اگر بانويي توسط همسرش از مسابقات ورزشي محروم مي‌شود ديگر بحث آن خانم مطرح نيست، بلكه در اينجا يك كشور مدنظر قرار مي‌گيرد، چراكه زنان توانمند ظرفيت يك كشور هستند و با توجه به هزينه‌هايي كه دولت براي آنها متحمل شده به اين نقطه از توانايي رسيده‌اند. اين عضو فراكسيون زنان ادامه مي‌دهد: اگر مردي به دليل مسائل شخصي مانع خروج همسرش مي‌شود واقعا زحمات يك كشور را زير سوال مي‌برد.

ساعي خاطرنشان مي‌كند: زنان مطرح مانند چهره‌هاي ورزشي و علمي، آبروي كشور هستند و اگر در مجامع بين‌المللي به‌عنوان بانوي مسلمان به درجه‌اي از موفقيت برسند، براي كشور افتخارآفريني مي‌كنند. او اضافه مي‌كند: با اين نگاه بايد تسهيلگري انجام شود تا از اين طريق شاهد از دست دادن ظرفيت‌هاي زنان در كشور نباشيم. ساعي توضيح مي‌دهد: روند تسهيل خروج زنان از كشور در حال طي مسير است و اعضاي فراكسيون زنان ‌درصدند با پيگيري از كميسيون‌هاي ديگر اين موضوع را با سرعت هرچه تمام در دستور كار مجلس قرار بدهند.

*منبع: روزنامه آرمان؛ 1396،7،13
**گروه اطلاع رساني**ع كراري**1755 **انتشاردهنده: پونه پورقاسمي