اردبیل-ایرنا - انعكاس اخباری در باره انتقال آب رودخانه ارس به استان آذربایجان شرقی هفته پیش در رسانه ها واكنش جدی افكار عمومی در استان اردبیل و به تبع آن نمانیدگان مجلس را در پی داشت كه مبادا سهم آب استان از این رودخانه كاهش یافته و به دیگر مناطق انتقال یابد.

به گزارش ایرنا،هم اكنون نیز با گذشت یك هفته از انعكاس این خبر و تكذیبه ها و توضیحات فراوان مسئولان این نگرانی بویژه در فضای مجازی در حال طرح است كه به رغم مشكلات عدیده آب در منطقه مغان مبادا حقابه استان از ارس كاهش یافته و به استان های دیگر منتقل شود.
بحث و نگرانی ها حول و حوش این موضوع زمانی در استان مسئله ساز شد كه یكی از نمایندگان استان آذربایجان شرقی از تصویب تامین مالی انتقال آب ارس به دشت شبستر و تبریز از طریق فاینانس در شورای اقتصاد خبر داد.
نگرانی هایی كه بلافاصله شركت آب منطقه ای اردبیل با تكذیب موضوع و ارایه توضیحاتی در این زمینه در تلاش بر رفع آن برآمد و بدنبال آن نمایندگان استان و حتی وزارت نیرو نیز تاكید كردند كه حق آبه استان اردبیل از ارس كاهش نخواهد یافت.

** حق آبه استان های مسیر این رود مشخص شده است
اصغر سلیمان زاده مدیر عامل شركت آب منطقه ای اردبیل در این باره به ایرنا گفت: هر یك از استان های آذربایجان شرقی ، آذربایجان غربی و اردبیل دارای حق آبه از رودخانه ارس هستند و بیش از حقابه هیچ استانی حق بهره مندی بیشتری را ندارند.
وی افزود: با توجه به خشكسالی ها و كاهش رواناب ها سهم هر استان (آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل) در ارس حدود چهار سال پیش به صورت درصد تعیین و ابلاغ شده است.
سلیمان زاده بیان كرد : در مدت چهار سال حدود 35 كیلومتر خط انتقال از پروژه مذكور (انتقال آب به دشت شبستر و دریاچه ارومیه) اجرا شده و به دلیل محدودیت منابع مالی بقیه این پروژه مثل سایر پروژه های كشور قرار است توسط بخش خصوصی اجرا شود و مجوز تامین منابع مالی در شورای اقتصاد مطرح می شود كه اصطلاحا مجوز شورای اقتصاد نامیده می شود و كار جدیدی نیست.
رودخانه ارس از ارتفاعات مین ‏گول به ارتفاع 3152 متر در جنوب ارزروم در تركیه سرچشمه می‌‌گیرد.
این روخانه پس از پیوستن به آرپاچای ، مرز مشترك ایران ، جمهوری ‏ارمنستان و جمهوری ‏آذربایجان را تا محلی به نام بهرام ‏تپه تشكیل می‌‏دهد و بعد از طی حدود 10 هزار و 72 كیلومتر مسافت به دریای خزر می‌‏ریزد.

**اجازه كاهش حق‌آبه استان اردبیل از رودخانه ارس را نمی‌دهیم
صدیف بدری رئیس مجمع نمایندگان استان اردبیل در مجلس شورای اسلامی هم گفت: به دلیل كمبود منابع آبی در اردبیل اجازه كاهش حق‌آبه این استان از رودخانه ارس را نخواهیم داد.
وی افزود: بررسی موضوع میزان تخصیص استان‌های اردبیل، آذربایجان شرقی و غربی برای ما خیلی مهم بود و بر این اساس مقرر شد یك نسخه كامل از مطالعات طرح تخصیص در اختیار مجمع نمایندگان استان قرار بگیرد.
بدری اضافه كرد: در مردادماه سال 92 و در انتهای دولت دهم و اوایل دولت یازدهم، تخصیص و تسهیم آب رودخانه ارس بین سه استان به صورت محرمانه صورت گرفته است.
رئیس مجمع نمایندگان استان اردبیل ادامه داد: متاسفانه مسؤولین وقت استان از جمله استانداران و مدیرعامل آب منطقه‌ای وقت استان توجه كافی را در مورد اجحاف حق استان نداشته‌اند.
سخنگوی كمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی افزود: طبق طرح، سهم آب استان آذربایجان شرقی برای تامین آب شرب و صنعتی تبریز، مرند، شبستر و روستاهای اطراف است و نمی‌تواند برای آبیاری بخش كشاورزی دشت تبریز و شبستر استفاده شود.
بدری بیان كرد: به غیر از بحث آب شرب، این پروژه به لحاظ اقتصادی برای صنایع استان‌های یادشده نیز توجیه اقتصادی ندارد.
وی ادامه داد: متاسفانه در تخصیص جدید، آب شرب شهرها و روستاهای دشت مغان و استان اردبیل مورد توجه واقع نشده است ولی برای استان همسایه این سهم در نظر گرفته است كه جای سوال و بازنگری جدی است.
بدری افزود: مساله حق‌آبه كشاورزی استان اردبیل و تامین آب شرب شهرها و روستاهای استان از طریق منابع آب فراحوزه‌ای، رودخانه‌های ارس و قزل‌اوزن، از طریق مجمع نمایندگان به صورت جدی پیگیری خواهد شد.
رئیس مجمع نمایندگان استان اردبیل تصریح كرد: مقرر شد بعد از بررسی مطالعات طرح توسط مجمع نمایندگان استان، جلسه‌ای در وزارت نیرو تا پایان مهرماه برگزار شود تا در مورد تخصیص كامل سهم استان اردبیل اطمینان كامل حاصل شود.

** انتقال آب ارس به شهرهای آذربایجان شرقی بیش از حقابه امكان پذیر نیست
رضا كریمی نماینده مردم اردبیل ، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی هم به ایرنا گفت: انتقال آب رود خانه ارس به برخی شهرهای آذربایجان شرقی به قصد شرب بر اساس حقابه تعیین شده سه استان مقدور است و هیچ گونه برداشت غیر قانونی و خارج از حقابه از این رودخانه امكان پذیر نیست.
وی افزود: بحث انتقال آب ارس به این شهرها بحث تازه ای نیست بلكه از سالیان قبل مطرح بوده ولی انتقال آن تنها برای شرب آن هم بر اساس حقابه مقدور است.
كریمی اضافه كرد: مجمع نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی در چند روز اخیر با مسوولان وزارت نیرو جلسه داشتند و در آن جلسه موضع ما مشخص شد.
او با بیان اینكه حقابه 2 استان از ارس مشخص است افزود: هیچ یك از استان ها بیش از حقابه حق استفاده و بهره مندی از آب این رودخانه را ندارند.
نماینده مردم اردبیل ، نیر ، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی بیان كرد: حقابه استان از رودخانه ارس به میزان 49 درصد است و مازاد آن به استان های دیگر از جمله آذربایجان شرقی و آذربایجان غربی با هدف شرب قابل انتقال است.
كریمی گفت: برای انتقال آب ارس به استان آذربایجان شرقی هم دنبال بررسی كارشناسی هستیم كه آیا واقعا به منظور تامین آب شرب این طرح اجرا می شود یا با اهداف غیر شرب و اگر با هدف آب شرب نباشد قطعا نمایندگان استان در مجلس جلوی آن را گرفته و مخالفت خود را اعلام خواهیم كرد.
وی بیان كرد: در حوزه آذربایجان دشت فراوان است ولی دشت مغان درجایگاه دشت مادر است اگر انتقال آب ارس به منظور تامین آب دشت باشد باید این اولویت را به مغان داد.
عضو كمیسیون كشاورزی در مجلس شورای اسلامی افزود: نمایندگان استان اردبیل در مجلس شورای اسلامی با هر گونه انتقال آب ارس برای تامین آب دشت مخالف هستند ولی بر اساس حقابه استان ها این انتقال با هدف شرب امكان پذیر است.
كریمی درباره نگرانی های مردم استان از انتقال آب ارس به تبریز گفت: شهروندان استان نگران این موضوع نباشند و مطمئن باشند كه نمایندگان اجازه نمی دهند حق و حقوق استان از حقابه ارس پایمال شود.

**انتقال آب ارس به دریاچه ارومیه تاثیری در حق آبه اردبیل ندارد
محمد فیضی نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی هم گفت: انتقال آب رود ارس به دریاچه ارومیه از محل حق آبه استان اردبیل نبوده و تاثیری در آن ندارد.
وی افزود: در پی اخبار منتشره در خصوص انتقال آب رودخانه ارس به دریاچه ارومیه و نگرانی شهروندان اردبیلی، جلسه مشتركی با معاون وزیر نیرو برگزار شدو در این جلسه حق آبه سه استان آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی و اردبیل از رود مرزی ارس مورد بررسی قرار گرفت.
وی مجلس شورای اسلامی با تأكید به اینكه با انتقال آب ارس از حق آبه اردبیل كاهش نخواهد یافت، اضافه كرد: در عین حال بررسی‌های دقیق نشان می‌دهد با انتقال آب حق آبه هیچ استان دیگری نیز كم‌وزیاد نمی‌شود.
فیضی بیان كرد : عدد و رقم حق آبه هر استان مشخص است و موارد مصرف و كاربری نیز مشخص بوده و در پی این انتقال از حق آبه اردبیل به هیچ عنوان كاهش نمی‌یابد.

** تصمیم جدیدی در باره سهم حق آبه استانهای حاشیه ارس اتخاذ نشده است
در این حال معاون وزیر نیرو در امور آب و آبفا نیز گفت كه تصمیم جدیدی در مورد تغییر سهم حق ابه استان های حاشیه ارس اتخاذ نشده است و برنامه‌ای هم برای تجدیدنظر در این زمینه وجود ندارد.
پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو به نقل از رحیم میدانی نوشت كه در اواخر دولت دهم و طبق ابلاغیه رسمی معاونت آب و آبفای وقت وزارت نیرو سهم آب هر یك از استان‌های آذربایجان‌غربی، آذربایجان‌شرقی و اردبیل از رودخانه مرزی ارس در قالب حقابه جمهوری اسلامی ایران از رودخانه مذكور و براساس موازین علمی و كارشناسی مشخص شده است.
میدانی گفت : مصوبه شورای اقتصاد صرفاً برای تأمین منابع مالی مورد نیاز تكمیل و ادامه پروژه مذكور به منظور تأمین كمبود نیازهای شرب و صنعت تعدادی از شهرهای استان آذربایجان‌شرقی از جمله تبریز، مرند، شبستر، صوفیان و همچنین شرب روستاهای واقع در محدوده این منطقه انجام گرفته است.
به گفته ، معاون وزیر نیرو، آب تخصیص یافته به این طرح در سقف سهم استان آذربایجان شرقی بوده و به هیچ‌وجه منجر به افزایش سهم آب استان آذربایجان‌شرقی از رودخانه ارس نخواهد شد.
ارس مهم‌ترین و پرآب‌ترین رودخانه شمالی ایران در منطقه آذربایجان است كه از غرب جلفا تا اصلاندوز مغان (استان اردبیل) در طول نوار مرزی ایران و جمهوری آذربایجان جریان دارد. ارس كه در زبان آذربایجانی 'آراز' گفته می‌شود، پس از طی مسافتی، سرانجام به دریای خزر می‌ریزد.
گزارش :یعقوب شاددل ** انتشار دهنده : سیفعلی موسی زاده
/6016/7110