پیروزی رزمندگان مقاومت اسلامی و ارتش سوریه بر عناصر گروه تروریستی داعش در استان دیرالزور سوریه كه روزهای آخر خود را می گذراند، دارای ابعاد مختلف منطقه ای و بین المللی است.
آزادسازی دیرالزور یرغم این كه شكست سنگینی برای گروه تروریستی داعش و مقدمه نابودی این گروهك در سوریه بشمار می رود، شكست آمریكا و متحدین عربش یعنی عربستان و امارات به عنوان حامی اول داعش در منطقه نیز محسوب می شود.
ارتش سوریه و نیروهای مقاومت اسلامی موفق شدند در چهاردهم شهریور محاصره بیش از سه ساله (سه سال و یك ماه و 21 روزه) داعش بر شهر دیرالزور، مركز استان دیرالزور را بشكنند و شكست سنگینی بر این گروه تروریستی تحمیل كنند.
با آزادسازی شهر دیرالزور و همچنین شهر المیادین توسط نیروهای مقاومت اسلامی و ارتش سوریه در استان دیرالزور و پیشروی این نیروها به سمت شهر مرزی البوكمال در شرق سوریه نگرانی آمریكا و متحدین منطقه ای آن نیز روز به روز بیشتر می شود به حدی كه دونالد ترامپ شكست تروریست های داعش در استان دیرالزور را شكست خود تلقی كرده و به دنبال آن قرار دادن نام سپاه پاسداران در لیست گروه های تروریستی به زعم خود برآمد.
ارتش آمریكا برای جلوگیری از شكست تروریست های داعش در ماه اخیر بارها مواضع نیروهای مقاومت اسلامی را در استان دیرالزور بمباران و سعی كرد از پیشروی نیروهای مقاومت و ارتش سوریه در این استان جلوگیری كند، ولی تاكنون نتوانست به نقشه شُوم خود دست پیدا كند و در مقابل نیروهای مقاومت اسلامی و ارتش سوریه توانستند در روزهای اخیر پیروزی های چشمگیری در مبارزه علیه تروریسم داعشی -آمریكایی در سوریه به دست آورند.
هفته گذشته اتاق عملیات نیروهای هم پیمان ارتش سوریه در بیانیه ای اعلام كرد، در صورتی كه توطئه های ائتلاف آمریكایی و بمباران مواضع ارتش سوریه از سوی این ائتلاف نبود، آزادی شهر دیرالزور با تاخیر روبه رو نمی شد.
اتاق عملیات نیروهای هم پیمان ارتش سوریه درباره تحولات نظامی بویژه عملیات شكستن محاصره دیرالزور افزود: اقدامات ائتلاف آمریكایی نقش مهمی در پیشروی گروه تروریستی داعش و تلاش برای اشغال كامل دیرالزور و جلوگیری از پیشروی نیروهای ارتش سوریه داشت.
در این بیانیه همچنین آمده است: ملت عزیز سوریه بدانند كه دلیل تاخیر این پیروزی ها، پشتیبانی مستقیم و غیرمستقیم آمریكا و ائتلاف موسوم به بین المللی از گروه های تروریست مسلح و جنایتكار و دخالت های خارجی بود و این موارد، دلیل اصلی همه مشكلات و پیچیدگی هایی است كه ارتش سوریه و نیروهای هم پیمان همچنان از آن رنج می برند.
همدستی ائتلاف موسوم به بین المللی و در راس آن آمریكا با گروه جناتیكار داعش با اسناد و مدارك محكم به اثبات رسیده است، به طوری كه آمریكا در ماه های گذشته، شمار زیادی از فرماندهان و مسئولان این گروه تروریستی را به خارج از مناطق درگیری منتقل كرده و این تلاشی برای طرح های مشكوك در دیگر مناطق است.
آخرین مدارك كه پشتیبانی و همدستی آمریكا از تروریست های مسلح و تندرو را ثابت می كند، اعترافات اسیران داعشی درباره حمایت آمریكا از این گروه و دیگر تروریست های وابسته به آن است.
همراهی دولت و ارتش آمریكا با گروه های تروریستی به ویژه داعش در سوریه آنقدر روشن است كه صدای كارشناسان و تحلیلگران آمریكایی را نیز درآورده است.
'ران پائول' تحلیلگر و منتقد آمریكایی با بیان این كه آمریكا هیچ دستاوردی در سوریه نداشته در یادداشتی كه در برخی خبرگزاری ها ترجمه آن منتشر شده، نوشته است: در حالی كه شكست داعش در سوریه حتمی و ارتش سوریه در حال پاكسازی آخرین دژهای داعش در شرق این كشور است، مداخله جویان واشنگتن در پی عذر و بهانه تراشیهای جدید برای حضور نظامی غیر قانونی در این كشور هستند.
این سناتور سابق آمریكایی با اشاره به سخنان «باراك اوباما» رئیس جمهوری سابق آمریكا برای توجیه دخالت نظامی واشنگتن در عراق و سوریه كه جلوگیری از نسلكشی ایزدیها عنوان و تأكید كرده بود، آمریكا حضور نظامی طولانی مدتی در منطقه نخواهد داشت، نوشت: «این جریان مربوط به سه سال قبل بود و ارتش آمریكا به طور دائمی درگیر ماجرا شد، در حالی كه كنگره نیز همچنان از پرداختن به تعهدات قانونی خود طفره میرفت؛ آمریكا تا آنجا پیش رفت كه حتی با وجود نداشتن هرگونه مجوزی [از دولت سوریه] پایگاه نظامی در سوریه ایجاد كرد.»
پائول در ادامه به كمكهای تسلیحاتی دو میلیارد دلاری آمریكا به مخالفان دولت سوریه از طریق یك كشور اروپایی اشاره كرد و نوشت: «بیشتر این سلاحها از طریق نیروهای میانهروی مخالف دولت سوریه به طور مستقیم یا غیرمستقیم به دست داعشیها افتاد و مخالفان 'بشار اسد' رئیس جمهور سوریه به داعش یا القاعده پیوستند.»
وی در ادامه عنوان كرد كه رویكردهای آمریكا در منطقه حتی به مسیحیان نیز صدمات جدی وارد كرده و اینك هیچ مسیحی در خاورمیانه باقی نمانده است.
در خاتمه این یادداشت آمده است: «آمریكا نمیخواهد منطقه را ترك كند؛ با وجود شكست داعش در سوریه بسیاری در واشنگتن خواستار استقرار نیروهای آمریكایی در اشغال غیر قانونی بخشهایی از سوریه برای مقابله با نفوذ ایران هستند، البته قبل از اقدامهای نظامی آمریكا در عراق و سوریه نفوذ ایران در منطقه بسیار كمتر بود؛ بنابراین مداخلهگرایی خارجی آمریكا مشكلات جدیدی را ایجاد میكند كه تنها با دخالت بیشتر واشنگتن حل میشود؛ دستاورد ما در سوریه چه بود؟ هیچ.»
سیاست های حمایتگرانه آمریكا از گروه تروریستی داعش نه تنها موجب نگرانی آمریكایی ها بلكه با واكنش متحدان غربی واشنگتن نیز مواجه شده است، به حدی كه روزنامه الوطن سوریه از آن با عنوان چرخش اروپایی ها یاد كرده است.
روزنامه الوطن سوریه در مطلبی با عنوان 'چرخش اروپاییها؛ اسد در مرحله انتقالی هم حضور دارد' نوشت: اتحادیه اروپا و كشورهای اروپایی كه از آغاز بحران سوریه حامی معارضان سوری بودند، امروز پشت معارضان را خالی كرده و به سمت دمشق متمایل شدهاند.
با آغاز بحران سوریه، كشورهای اروپایی كه خود را حامیان «معارضان سوری» قلمداد می كردند، گروهی سیاسی را به نام «دوستان سوریه» تشكیل و از آن همه گونه حمایت كردند و 'فدریكا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سال های قبل هشدار میداد كه این اتحادیه فقط پس از انتقال سیاسی قدرت در سوریه، در بازسازی این كشور شركت خواهد كرد، اما كشورهای قاره سبز در حال حاضر از مواضع سختگیرانه خود در قبال بشار اسد رئیس جمهور سوریه [خیلی] عقبنشینی كردهاند.
برخی از سفرای اروپایی نیز به معارضان سوری اعمال فشار كردهاند كه بقای بشار اسد را بپذیرند؛ آلمان نیز مسئولان امنیتی خود را [چند ماه پیش] به سوریه فرستاد تا در مسائل تروریسم و آوارگان با دمشق گفت وگو و همكاری كنند.
به گفته منابع خبری معارض، یك هیات اطلاعاتی-امنیتی از اتحادیه اروپا تابستان گذشته به دمشق رفت و با شماری از افسران سازمان اطلاعات سوریه دیدار و خواستار همكاری با این سازمان در مبارزه با تروریسم شد.
این سفر به خاطر موج تروریسمی است كه كشورهای اروپای از جمله آلمان را در نوردید؛ اما سوریه در پاسخ به این هیات تأكید كرد كه باید از طریق محافل سیاسی این مسئله را پیگیری كرد و برای آنان شرط گذاشت كه سفارتخانه های خود در اروپا را بار دیگر فعال كند.
«جرارد استك» فرستاده هلند نزد معارضان سوری نیز دو هفته پیش با «ریاض سیف» رئیس ائتلاف معارض نشستی برگزار و از وی خواسته بود كه حضور بشار اسد در مرحله انتقالی را بپذیرد.
به گفته منابع معارض، تغییر مواضع اروپا در سطح ترسیم سیاست های راهبردی است و گواه این مسئله توصیه نامه های سیاسی است كه شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا منتشر می كند.
این توصیهنامهها با اشاره به تلاش آمریكا برای مقابله با جمهوری اسلامی ایران در سوریه، نشان می دهد كه اتحادیه اروپا به ایران به عنوان بخشی از راه حل مینگرد، نه بخشی از مشكل.
بر اساس این توصیه نامه، باید تعهد داده شود كه تا حدی ثبات در مناطق تحت كنترل دولت سوریه حاكم شود. یك منبع در معارضان سوری اعلام كرد كه موگرینی سعی دارد بازسازی سوریه را از مناطقی آغاز كند كه دولت سوریه كنترل آن را در دست دارد.
برغم این اظهارات، ناظران می گویند كه تغییر مواضع اروپا مربوط به تلاش این اتحادیه برای مشاركت در بازسازی سوریه خواهد بود، مسئله ای كه دمشق پیشتر بدان اشاره و تأكید كرده كه همپیمانانش در این زمینه در اولویت هستند، نه كشورهایی كه از تروریستها در طول سال های بحران حمایت كرده و خون ملت سوریه را ریختند.
با تامل در رویدادهای سوریه در هفته های اخیر به ویژه شكست های پی در پی گروه تروریستی داعش در استان دیرالزور مشخص می شود كه سران آمریكا به ویژه دونالد ترامپ رییس جمهوری این كشور هر روز عصبانی تر از گذشته سیاست های شكست خورده خود را در سوریه ادامه می دهند، چراكه شكست داعش را مساوی شكست آمریكا در منطقه و در مقابل پیروزی مقاومت اسلامی می دانند؛ در این بین اتحادیه اروپا سعی در جدا كردن خود از سیاست های دیكته شده واشنگتن در سوریه دارد، اما باید دید كه آیا این اتحادیه می تواند با كسب استقلال، خود را از زیر یوغ سیاست های واشنگتن كه فقط با جنایت و خسارت علیه ملت های منطقه به ویژه در سوریه همراه بوده خلاص كند یا این كه اروپا فرمانبردار آمریكا باقی خواهد ماند.
خاورم*1275**1144
گزارش از مجید جعفری * انتشار دهنده: علیرضا جباری
تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۶ - ۱۵:۴۰
تهران - ایرنا - عملیات رفع محاصره دیرالزور كه اواسط تابستان توسط نیروهای مقاومت اسلامی و ارتش سوریه آغاز شد و با پیروزی این نیروها در تاریخ 14 شهریور گذشته به نتیجه رسید و با ادامه پیشروی آنها در جنوب و غرب استان دیرالزور و نیروهای دموكراتیك سوریه در شمال این استان همانگونه كه سردار سرلشكر قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی پیش بینی كرد، تا كمتر از دو ماه به نابودی داعش در سوریه بیشتر باقی نمانده است.