اهواز - ايرنا - يك متخصص تغذيه و رژيم درماني نقش هاي مهم ويتامين D و راه هاي رفع كمبودهاي اين ويتامين را در بدن تشريح كرد.

دكتر مجيد كارانديش سه شنبه در گفت و گوي اختصاصي با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: تنظيم متابوليسم كلسيم و املاح معدني از جمله مهمترين نقش هاي ويتامين D است كه به حفظ استحكام استخوان ها و دندان ها كمك مي كند.
وي افزود: به تازگي مشخص شده اين ويتامين به شكل هورمون عمل كرده و تنظيم بسياري از فعاليت هاي سلولي از جمله تكثير و تمايز سلول ها به وجود آن نياز دارد.
كارانديش در خصوص راه هاي تامين ويتامين D در بدن گفت: اگر به طور مستقيم زير نور خورشيد قرار بگيريم بخش زيادي از نياز به ويتامين D برطرف مي شود.
اين متخصص تغذيه ادامه داد: سنتز پوستي اين ويتامين در بسياري از افراد به اندازه كافي نيست چون در تمامي ساعات روز سنتز نمي شود و به شرايط مختلف جغرافيايي از جمله ارتفاع منطقه، عرض جغرافيايي و ساعات مختلف روز بستگي دارد.
وي اظهار كرد: در بيشتر نقاط ايران از حوالي حدود 10 صبح تا 2 بعد از ظهر، اين ويتامين مي تواند در پوست ساخته شود ولي يكي از عواملي كه مانع سنتز ويتامين در پوست مي شود آلودگي ها و يا وجود مانعي مانند شيشه، پنجره و يا كرم ضد آفتاب است؛ البته بيشتر از حد در معرض نور آفتاب قرار گرفتن عوارضي به دنبال دارد.
كارانديش گفت: اين ويتامين در مواد غذايي حيواني، كره و جگر وجود دارد ولي امروزه با توجه به شيوع بالاي چاقي، بيماري هاي قلبي و عروقي و اختلال در چربي هاي خون، تامين مقدار كافي ويتامين تنها از مواد غذايي، ممكن است عوارض جانبي را به همراه داشته باشد.
اين متخصص تغذيه ادامه داد: احتمال افزايش كلسترول و چربي هاي اشباع با استفاده از اين نوع مواد غذايي وجود دارد و براي سالمندان و بيماران قلبي و عروقي توصيه نمي شود.
وي با بيان اينكه در بسياري كشورها مشكل كمبود اين ويتامين را با غني كردن مواد غذايي برطرف كرده اند افزود: يكي از بهترين گروه هاي غذايي لبنيات است كه به ويژه با غني سازي شير انجام مي شود.
كارانديش گفت: افراد مسن و يا كودكان به دليل مستقل نبودن در معرض كمبود اين ويتامين هستند چون براي خارج شدن از منزل و در معرض نورخورشيد قرار گرفتن به افراد ديگر وابسته هستند.
اين متخصص تغذيه و رژيم درماني اظهار كرد: در بسياري موارد با آزمايش و سنجش غلظت ويتامين در خون، كمبود يا ناكافي بودن آن مشخص مي شود به همين دليل يكي از برنامه هاي كشوري، توزيع مكمل ها در مدارس است.
وي اضافه كرد: در كمبودهاي شديد، تزريق آمپول ويتامين D، پيش از مصرف خوراكي توصيه مي شود و در كمبودهاي حاشيه اي نياز به تزريق نيست.
كارانديش در خصوص نشانه هاي كمبود ويتامين D گفت: علامت ظاهري براي شناسايي آن وجود ندارد مگر در كمبودهاي خيلي شديد يا خيلي طولاني كه در كودكان به صورت بيماري راشيتيسم (پاي پرانتزي) و به طور كلي پوكي استخوان بروز مي كند.
اين متخصص تغذيه خاطرنشان كرد: افراد بهتر است انجام آزمايش ها را در برنامه مراقبت هاي خود قراردهند و در صورت لزوم مصرف مكمل را طبق نظر پزشك انجام دهند.
3004 /6037
خبرنگار: خاطره غفاري ** انتشار دهنده: عبدالحميد راجي