اروميه- ايرنا- امروزه با وجود سد معبر در جاي جاي آذربايجان غربي، عرف در مقابل قانون قرار گرفته و قبح آن كه به لحاظ قانوني عملي مجرمانه به شمار مي رود، تا حدود زيادي از بين رفته است.

به گزارش ايرنا سد معبر در پياده روها در برخي از موارد عابران را به مسير رفت و آمد خودروها هدايت كرده و مشكلات ترافيكي و گاه و بيگاه حوادث رانندگي را تشديد مي كند اما به عقيده كارشناسان براشتن اين سد از طريق برخوردهاي قهري ممكن نيست و اين مهم نيازمند مشاركت همگاني و از جمله دستگاه هاي اجرايي است.
سد معبر در آذربايجان غربي را نبايد تنها در بساط دستفروشان و تصرف پياده روها توسط مغازه داران خلاصه كرد؛ تيرهاي برق، كانكس هاي شهرداري، كافو مخابرات و ... نيز بخش قابل توجهي از سد معبر در اروميه به شمار مي رود.
به گفته يك عابر پياده در خيابان عطايي اروميه، سد معبر در مرحله اول منظر و بافت شهري را زشت جلوه مي دهد و جذابيت هاي بازار تاريخي اروميه را از بين مي برد و پس از آن مانعي براي تردد به شمار مي رود.
يكي ديگر از عابران پياده در حال عبور از پياده رو نيز افزود: نبود اشتغال مناسب موجب گسترش بساط دستفروشان شده اما همه سدمعبر را نمي توان در دستفروشي خلاصه كرد.
وي افزود: برخي مغازه دارها نيز بايد دقت كنند كه از حريم خود به محل رفت و آمد عابر پياده تجاوز نكنند و اگر فروشنده اي اين كار را كرد با برخورد قاطع ماموران سد معبر روبرو شود.
اين بار سراغ يك مغازه دار رفتيم و علت اينكه از حريم مغازه به بيرون تجاوز مي كنند را پرسيدم كه در جواب گفت: گسترش دستفروشي در پياده روها ما را نيز به استفاده از اين محل براي عرضه كالا واداشته است.
يك بانو اروميه نيز گفت: من وقتي با كالسكه براي خريد به خيابان مي روم، مجبورم بخشي از مسير را در خيابان طي كنم و اين موضوع موجب استرس و ترس از برخورد با وسايل نقليه رانندگي مي شود؛ مسئولان بايد با اين پديده مقابله كنند تا حريمي براي رفت و آمد راحت زنان بچه دار مهيا شود.
يكي مغازه دار ديگر گفت: هيچ مغازه داري حق ندارد بيش از نيم متر به جلو مغازه تجاوز كند؛ برخي فروشندگان بي توجه در برخي مواقع با برخورد شديد ماموران روبرو مي شوند اما پس از مدتي دوباره كار خود را تكرار مي كنند.
معاون خدمات شهري شهرداري اروميه نيز در رابطه با آثار مطلوب و نامطلوب دستفروشي، گفت: پديده دست فروشي از يك سو مانع بيكاري جوانان و بروز هنجارهاي اجتماعي مي شود و از سوي ديگر خريد ارزان قيمت را به برخي از قشرهاي آسيب پذير و ضعيف جامعه به ارمغان مي آورد.
وي اظهار كرد: ايجاد مشكل براي عابران پياده و شبكه ترافيكي شهر، توزيع كالاي بي كيفيت و ايجاد چشم اندازي زشت از شهر از جمله آثار نامطلوب دستفروشي است.
مهرداد سلامتي ادامه داد: براي برخورد با دست فروشان و كساني كه به نوعي سد معبر كرده اند، در مرحله اول يك اخطار شفاهي و سپس سه اخطار كتبي و در نهايت عمل جمع آوري را اجرا مي كنيم.
وي افزود: پيش از اين طرح 'بازار روز' براي مقابله با دستفروشي در داخل شهر اروميه مطرح شد تا بازارهاي روزانه و هفتگي در نقاط مختلف شهر برپا شود اما دست فروشان استقبال چنداني از اين طرح نكردند.
معاون خدمات شهري شهرداري اروميه با بيان اينكه جلوگيري از سد معبر يكي از وظايف شهرداري اروميه است، اظهار كرد: بر اساس نوع صنف نيز اداره مربوطه موظف است تا به اين موضوع رسيدگي كند.
وي با بيان اينكه مقابله با سد معبر نيازمند عزم جدي مردم و سپس شهرداري است، ادامه داد: رعايت حقوق شهروندي يكي از موضوعات جدي است كه بايد مورد توجه عموم مردم و بخصوص فروشندگان قرار گيرد و به اين امر توجه كنند كه خودشان نيز از ساكنان همين شهر هستند.
سلامتي افزود: بيش از 2 هزار و 500 نفر در زمينه خدمات شهري فعاليت دارند و به صورت 24 ساعته در سطح شهر در حال گشت ‌زني و خدمات رساني هستند.
به گزارش ايرنا، سامانه ارتباطي 137 و پيامكي 1000441137 براي دريافت انتقادها و مشكلات شهروندان اروميه اي فعال است و ماموران شهرداري در صورت دريافت شكايت در اسرع وقت رسيدگي مي كنند.
به گزارش ايرنا بساط دستفروشي در اروميه روز و شب نمي شناسد و فضاي زير پل هاي روگذر داخل شهر به محلي براي پهن بساط دستفروشان در شباهنگام تبديل شده است.
8135/ 3072
** گزارش از: شهين بيدادرس ** انتشار: عليرضا فولادي