اروميه- ايرنا- معاون فرهنگي اداره كل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري آذربايجان غربي گفت: اين استان از نظر تعداد اشياي تاريخي موجود در موزه ها در جمع پنج استان برتر كشور قرار دارد.

محمد فتحي روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: 30 هزار قلم اشياي فرهنگي، مطالعاتي و تقلبي ( اشياي بدل گرفته شده از قاچاقچيان) در موزه هاي استان نگهداري مي شود.
وي با بيان اينكه متاسفانه به علت نبود فضاي كافي تنها يك دهم اشياي موجود در موزه ها به نمايش گذاشته مي شود، اظهار كرد: ضروري است موزه هاي جديدي براي نمايش همه اشياي موجود راه اندازي شود.
وي اضافه كرد: 11 موزه شامل موزه مردم شناسي اروميه و مهاباد، موزه باستان شناسي اروميه، نقده، خوي، مياندوآب و حسنلو، موزه سنگ سه گنبد، كاخ موزه باغچه جوق، مجموعه جهاني تخت سليمان تكاب و مجموعه جهاني قره كليساي چالدران در آذربايجان غربي فعال است.
وي افزود: در 6 ماهه سالجاري 101 هزار و 156 نفر از موزه ها و سايت موزه هاي استان بازديد كردند و از اين تعداد سه هزار و 994 نفر بازديد كننده خارجي بوده اند.
فتحي با بيان اينكه بيشترين بازديدها مربوط به سايت موزه هاي تخت سليمان تكاب و قره كليساي چالدران است، گفت: در سال گذشته نيز 125 هزار و 509 نفر از موزه هاي استان بازديد كرده اند.
وي علت كاهش بازديد كنندگان از موزه هاي استان در سال جاري را تعطيل بودن كاخ موزه باغچه جوق و انجام تعميرات در آن عنوان كرد.
معاون ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان موزه مفاخر مهاباد، موزه تاريخ طبيعي اروميه، موزه دارالصفاي خوي، موزه صلح سردشت و موزه نسخ و اسناد مكتوب را از جمله موزه هاي تخصصي مجوز دار استان برشمرد و گفت: متولي برخي از اين موزه ها شهرداري مهاباد، دانشگاه اروميه، بخش خصوصي و بقيه ميراث فرهنگي و گردشگري استان است.
فتحي افزود: برخي ديگر از موزه هاي تخصصي نظير موزه مدرسه 22 بهمن اروميه، موزه كودك كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان استان، موزه تاريخ طب اروميه و موزه تخصصي قاجار در ماكو درحال اخذ مجوز بوده و براي راه اندازي نيازمند اعتبار و تجهيزات هستند.
به گزارش ايرنا، موزه باستان شناسي و مردم شناسي اروميه به عنوان يكي از غني ترين موزه هاي ايران در سال 1346 هجري شمسي با يك بخش باستان شناسي به وسعت 750 متر مربع احداث گرديده و تعداد 500 عدد اشيا و اموال فرهنگي و تاريخي از موزه ملي به آن انتقال داده شد.اين موزه مشتمل بر يك سالن بزرگ، مخصوص اشياء باستاني و تاريخي، دو سالن براي موزه ‌مردم‌شناسي و يك سالن به عنوان كتابخانه‌ موزه است.
در بخش ماقبل تاريخ موزه، مكشوفه‌هاي حفاري‌هاي تپه موشلان، اسماعيل‌آباد، املش گيلان، حسنلو، سيلك كاشان و تپه‌هاي دينخواه و عمارلو كه مشتمل بر 125 قلم شئي سفالي خام و پخته و مفرغي مي‌باشد به نمايش گذاشته شده است.
در بخش تاريخي اشيايي كه مربوط به دوره تاريخي لرستان است و آثاري است از مفرغ و برنز،‌ جنگ‌افزار و وسايل و اشياي سفالي آن دوره به نمايش گذاشته شده است. تعداد اين اشياء 53 قلم است.
در بخش تاريخي كه عموماً به قبل از اسلام مربوط مي‌‌گردد، 50 قلم قطعات سفالين و فلزي از نواحي شوش، ديلمان،‌ خوروين‌،‌ نوروز محله، ري، رودبار، گرمي، رحمت‌آباد،‌ سياهكل، عمارلو و نهاوند گردآوري شده است.
در بخش اسلامي موزه 100 قلم ظروف و اشياء سفالين و فلزي وجود دارد كه بي‌نهايت جالب و ديدني هستند. اين اشيا متعلق به رفسنجان، ري، گرگان، كرج، قوچان، سبزوار، نيشابور، اراك، كاشان، ساوه‌،‌ جيرفت، شوش، گنبد‌كاووس، بيرجند، دماوند، اصفهان و بجنورد است.
در بخش مردم‌شناسي موزه، لباس و وسايل مربوط به قرن 13 و 14 هجري وجود دارد، همچنين اشياء مسي و برنجي، شيشه‌اي، پارچه‌اي، سفالين، چوبي و نيز مجسمه‌هايي از اقوام و طوايف مختلف كشور با لباس‌هاي محلي به نمايش درآمده است.
در بخش‌ هنرهاي تزئيني نيز تابلوها،‌ مينياتورها، مرقع و قلمدان‌هاي متعلق به قرون 13 و 14 هجري به نمايش گذاشته شده است و نيز اشيايي كه بر روي آنها به خطي زيبا و متنوع‌، نوشته‌ها و آياتي از قرآن مجيد نقش بسته است.
اين موزه در حال حاضر زير نظر سازمان ميراث فرهنگي استان مورد بهره‌برداري قرار گرفته و بازديدكنندگان متعددي دارد.
موزه سنگ سه گنبد اروميه نيز در سال 1389 هجري شمسي توسط سازمان ميراث فرهنگي آذربايجان غربي ايجاد شده است.
ازجمله كتيبه هاي سنگي كه در اين موزه يافت مي شود مي توان به كتيبه هاب سنگي محمود آباد و كلاشين و اژدها بولاغي اشاره كرد.
اين كتيبه هاي مهم تاريخي هر كدام سندي است براي اثبات تاريخ چند هزار ساله شهر اروميه و مناطق آذربايجان غربي.
همچنين موزه مردم شناسي مهاباد دركنار گذرگاه در مركز شهر قرارگرفته است و قدمت آن به همراه مسجدجامع و حوضخانه هاي سنتي اين شهر (عباس آقا -رستم بيگ ) به دوران صفويه و قاجاريه بر مي گردد. در اين موزه آداب و رسوم و فرهنگ غني مردم منطقه و نحوه پوشش مردان و زنان كرد به نمايش گذاشته مي شود.
8135** شهين بيدادرس