تهران- ايرنا- مدير دفتر منطقه اي يونسكو در تهران با اشاره به فعاليت هاي اين آژانس در حوزه هاي مختلف علمي گفت: مديريت منابع آب مهم ترين فعاليت ما در اين حوزه است.

به گزارش گروه علمي ايرنا ، استر كيش لاروش از ژوئيه 2014 مدير دفتر منطقه اي يونسكو در تهران بوده است، وي كه بر اساس اطلاعات محدود دفتر سازمان ملل متحد در ايران، هلندي و دانش آموخته كارشناس ارشد مطالعات آمريكاي لاتين است؛ پيش از اين مدتي مديريت يكي از بخش آنروا (آژانس كار و امداد سازمان ملل متحد در فلسطين) را برعهده داشته است.
لاروش طي سال هاي اقامت در ايران با حضور در برنامه هاي متعدد خبري فعاليت هاي يونسكو را براي رسانه ها تشريح و رابطه خوبي با خبرنگاران برقرار كرده است؛ هر چند همواره محترمانه سوالاتي را كه رنگ و بوي سياسي دارند، پاسخ نمي دهد.
گفت وگوي كوتاه ذيل كه در حاشيه يك برنامه خبري، تنها در مورد بخشي از فعاليت هاي يونسكو يعني اولويت هاي اين آژانس براي حمايت هاي علمي داخل ايران است و سوالات زيادي همچنان از وي به عنوان رييس دفتري كه اجراي وظايف آژانس علمي، فرهنگي و تربيتي سازمان ملل متحد را آنهم نه فقط در ايران بلكه در سه كشور ديگر افغانستان، پاكستان و تركمنستان برعهده دارد، باقي است.
لاروش در مورد اولويت هاي اين سازمان براي حمايت از فعاليت هاي علمي به خبرنگار علمي ايرنا گفت: در علوم طبيعي در زمينه هاي مختلفي فعال هستيم؛ اما مهم ترين فعاليت ما در زمينه مديريت منابع آب است كه همه حوزه هاي مديريت آب شامل پسماند، روان آب، آب شهري و ...را در بر مي گيرد. همچنين تقويت تبادل تجربيات علمي و همكاري ها در منطقه و در سطح جهان را دنبال مي كنيم تا نمونه هاي تحقيقاتي و تجربيات ديگر كشورها را به ايران بياوريم و امكان استفاده از تجربيات ايران را براي ديگر كشورها فراهم كنيم.
وي افزود: حفظ و نگهداري تنوع زيستي و مقاوم سازي در برابر تغييرات اقليم از ديگر حوزه هاي كاري ماست، سعي مي كنيم راه هايي براي حفظ تنوع زيستي با وجود تغييرات آب و هوا، افزايش شهرنشيني و ديگر چالش ها بيابيم و راه هايي براي حمايت از جوامع محلي و توسعه معيشت پايدار بيابيم. مشكلات زيادي به دليل خشكسالي و گردوغبار و طوفان شن و...در ايران وجود دارد و تلاش مي كنيم پاسخي علمي به اين مشكلات ارائه دهيم.
«حوزه كليدي ديگر كاهش ريسك بلايا است كه يونسكو سعي مي كند از دانش علمي و فناوري هاي پيشرفته براي پيشگيري، آمادگي و كاهش بلايا كمك بگيرد. براي نمونه يونسكو براي ارتقاي توسعه سيستم هاي هشدار سريع زلزله تلاش كرده است، اين سيستم ها ضمن كمك به نجات جان انسان ها، ادامه ارائه خدمات فوري را ممكن مي كنند. همچنين يونسكو بر موضوع ايمني مدارس و حمايت از برگزاري مانورهاي آمادگي زلزله در مدارس در سراسر كشور فعال است».
رييس دفتر منطقه اي يونسكو در تهران افزود: دولت را در زمينه تعيين سياست مرزهاي دانش و فناوري پشتيباني مي كنيم؛ تا جوانان به دنبال كردن كسب وكار در زمينه علم، پژوهش، فناوري و نوآوري ترغيب شوند. يونسكو اين كار را از طريق مركز خود در اصفهان (مركز منطقه اي رشد فناوري و پارك علم و فناوري اصفهان زير نظر يونسكو) آيريس همچنين مهارت هاي نواوري و كارافريني جوانان انجام مي دهد و از جواناني كه طرح هاي جالب دارند حمايت و به آنان در تجاري ساي طرح هايشان كمك مي كند.
وي همچنين با اشاره به اهميت دانش بومي در ايران توضيح داد: با وجود اين تمركز بر فناوري و نواوري تنها كار ما نيست. در برنامه علوم طبيعي همچنين به دانش بومي موجود توجه داريم. ايران سابقه شگفت انگيزي از دستاوردهاي باستان شناختي و علمي منحصر به فرد دارد؛ مانند سيستم قنات. اين مديريت آب سنتي به خوبي با وضعيت آب و هوا هماهنگ شده و نمونه اي عالي از مديريت آب پايدار است. بايد از اين تجربيات يادبگيريم و آن را با فناوري و دانش امروز براي پاسخ به چالش هاي زيست محيطي مرتبط كنيم. اين امر بسيار مهم است زيرا افراد معمولا در مورد نواوري ها حساس هستند ولي در ايران دانشي ارزشمند و تجربه اي داريد كه مي توان بر محور آن دستاوردهاي ديگري كسب كرد.
لاروش با اشاره به ديداري اخيرا از يزد ادامه داد: در اين سفر ديدم چطور مردم راهي براي زندگي در وسط بيايان يافته اند، از منابع خود به شكل پايدار استفاده مي كنند و راهكار زندگي هماهنگ با يكديگر و طبيعت خود را پيدا كرده اند كه بسيار قابل توجه است. به نظر مي رسد اين امر را فراموش كرده ايم و روش هايي را به كار مي بريم كه پايدار نيستند. بنابراين بازگشت به دانش بومي و مرتبط كردن آن با دانش امروز يكي ديگر از بخش هاي مهم فعاليت ماست.
«اينها تنها بيان مختصر فعاليت هاي يونسكوست؛ اما موضوعات ديگري نيز وجود دارد. براي نمونه موضوع اخلاق در علم، تحقيقات و فناوري. امروزه فناوري به سرعت پيشرفت مي كند و سوالات اخلاقي پديد مي آورد كه بايد به آنها پاسخ گفت. يونسكو گفت وگو در سطح ملي، بين المللي و منطقه اي را در زمينه پيامدهاي اخلاقي پيشرفت در پزشكي، زيست شناسي و ...تقويت مي كند تا مطمين شود دولت ها هنگام تعيين خط مشي هاي خود اين سياست ها را در نظر مي گيرند و ما در ايران كميته ملي فعالي در زمينه اخلاق داريم.
وي در مورد اينكه آيا يونسكو با دانشگاه هاي ايران در زمينه مديريت منابع آب همكاري مي كند يا تجربيات خارجي ها را به ايران مي آورد نيز گفت: ما هر دو مسير را دنبال مي كنيم، با شبكه اي گسترده از دانشگاه هاي ايراني همكاري داريم. كرسي هاي يونسكو در بسياري دانشگاه هاي ايران برپاست و روي موضوعات مشخص مديريت آب كار مي كنند. براي نمونه 4 مركز تحقيقاتي و آموزشي در ايران داريم كه به يونسكو وابسته هستند و در حوزه هاي مختلف آب كار مي كنند. اين مراكز شامل مركز منطقه اي مديريت آب شهري در تهران؛ مركز بين المللي قنات ها و ساختارهاي تاريخي آب شناسي در يزد؛ مركز بين المللي يكپارچه آبخير و منابع زيستي در مناطق خشك و نيمه خشك و مركز آموزشي و تحقيقاتي اقيانوس شناسي غرب آسيا زير نظر يونسكو هستند؛ دولت ايران از نظر مالي آنها را تامين مي كند و وظايف يونسكو را در حوزه هاي تخصصي خود اجرا مي كنند.
لاروش ادامه داد: ما ازطريق اين مراكز و فعاليت ها تبادل دانش و تخصص را تقويت مي كنيم؛ زيرا مي دانيم همواره مي توان از تجربيات ديگر كشورهايي آموخت كه چالش هاي مشابهي را تجربه كرده اند؛ همچنين بايد از تجربيات خود بياموزيم و آموخته هاي مان را از ايران با ديگر كشورها به اشتراك بگذاريم.
ريس دفتر منطقه اي يونسكو در پاسخ به اين سوال كه به عنوان زني با تجربه كار در كشورهاي مختلف و بعد از سه سال و نيم حضور در ايران جامعه و زنان ايراني چطور ديديد گفت: زمان ماموريتم در ايران را واقعا دوست دارم. ايران كشوري شگفت انگيز با مردماني بسيار مهمان نواز است. زنان ايراني بسيار قوي هستند و اين يكي از سوء تفاهم هاي خارجي ها در مورد ايراني هاست. از نظر من زنان ايراني بسيار توانمند، جسور و كارامد هستند.
وي ادامه داد: زنان خارق العاده ايراني زيادي را فعال در بخش دولتي، خصوصي و سازمان هاي مردم نهاد و دانشگاه ها ديده ام و باور دارم نقش مهمي در جامعه ايراني دارند و به اين نقش عمل مي كنند. به نظرم اين موضوع به خوبي در ديگر كشورها شناخته شده نيست و فكر مي كنم بايد براي ترويج و نشان دادن دستاوردهاي زنان ايراني تلاش كنيم.
«ايراني كشوري با درامد متوسط رو به بالا با توانايي هاي زياد است و بايد ايران را به عنوان كشوري ببينيم كه مي تواند دانش و تجربه خود را با ديگر كشورها در منطقه و جهان در ميان بگذارد و اين اقدامي است كه دفتر ملي يونسكو در تهران انجام مي دهد».
علمي**9157
خبرنگار: منصوره شوشتري** انتشار:گلشن
براي اطلاع از اخبار متنوع علمي و فناوري، با كانال علمي ايرنا در تلگرام همراه شويد:
irnaelm@
https://telegram.me