سنندج - ايرنا - مرمت قرآن تاريخي نگل سنندج در حالي مراحل نهايي خود را سپري مي كند كه ميراث فرهنگي با وجود مشكلات متعدد، كارگاه ويژه اي در مسجد اين روستا تجهيز كرد تا علاوه بر احترام به باورهاي مردم بومي كردستان اقدامي موثرتر در حفظ اين ميراث يك هزار ساله بردارد.

به گزارش ايرنا، قرآن تاريخي نگل به عنوان قديمي ترين قرآن كردستان متعلق به قرن پنجم هجري قمري هم اكنون در روستايي به همين نام در 65 كيلومتري سنندج قرار داشت و ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري از 2 سال قبل پيگر مرمت صفحات و جلد چرمي آن بود.
مردم بومي كردستان بويژه روستاي نگل از همان ابتدا مخالف خارج شدن قرآن تاريخي از محل خود بودند كه در نهايت سازمان ميراث فرهنگي در سال جاري با اختصاص 300 ميليارد ريال اعتبار اوليه كارگاهي مختص مرمت و بازسازي اين كتاب تجهيز و تا كنون نيز 40 درصد از اين طرح اجرا شده است.
مرمت كار قرآن تاريخي نگل با بيان اينكه اين قرآن داراي شهرت و جايگاه ويژه اي بين قرآن هاي تاريخي كشور دارد، افزود: طي 2 ماه فعاليت 100 صفحه از قرآن مرمت و بازسازي و كار آن به اتمام رسيد و 102 صفحه ديگر نيز مراحل نهايي خود را طي مي كند.
امين ملكيان تاكيد كرد: بقيه صفحات اين قرآن نفيس و تاريخي نيز در 10 روز آينده از هيات امناي مسجد و ميراث فرهنگي تحويل گرفته مي شود تا بتوانيم در زمان مقرر عمليات آن را به اتمام برسانيم.
به گفته وي، جنس برگ هاي اين قرآن از كاغذ پيراموز ايراني است و با توجه به اينكه سلولوز ساختار اصلي كاغذ است به علت تاخير در مرمت آسيب جدي به برخي برگ هاي آن وارد شده است.
ملكيان يادآور شد: مهمترين اقدام براي انجام مرمت اين اثر تاريخي سالم سازي برگ ها، نوشته ها و تذهيب و نظافت و شست و شوي آن است كه تمامي اين مراحل به دقت در حال انجام است.
مرمت كار قرآن تاريخي نگل با بيان اينكه مرمت در محل نگهداري قرآن داراي برخي مشكلات خاصي است، ادامه داد: اقدام سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري در تجهيز كارگاه ويژه مرمت اين اثر توجه و احترام به خواست مردم است.
مليكان گفت: انتظار مي رود سازمان ميراث فرهنگي براي بازسازي محفظه نگهداري اين قرآن اعتبار ويژه اي تخصيص دهد تا بتوان در آن دما، رطوبت و نور مورد نياز اين اثر را در حد استاندارد براي محافظت بيشتر تامين كرد.
فرماندار سنندج نيز در حاشيه بازديد از روند مرمت اين قرآن تاريخي گفت: اين قرآن با خط كوفي و براساس شواهدي از جمله شيوه نگارش و اعراب گذاري آن، متعلق به اواخر سده چهارم يا اوايل قرن پنجم هجري قمري است.
محمدابراهيم زارعي با بيان اينكه نوع كاغذ آن پيراموز ايراني است، افزود: جلد آن نيز به گفته كارشناسان مرمت كتب تاريخي جلد آن نيز مربوط به 100 سال پيش است.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري كردستان نيز گفت: قرآن نگل از قديمي ترين قرآن هاي تاريخي موجود در كشور است كه به علت قدمت و نگهداري نامناسب دچار آسيب هاي اساسي شده بود.
سيد محسن علوي با بيان اينكه ميراث فرهنگي از 2 سال قبل بدنبال انتقال اين اثر تاريخي به مركز كشور و انجام مرمت و بازسازي آن بود، افزود: به علت مخالفت مردم مبني بر اينكه قرآن نبايد از محل نگهداري خارج شود در نهايت با موافقت سازمان مركزي در تابستان سال جاري اقدام به تجهيز كارگاه مربوط براي مرمت قرآن كرديم.
به گفته وي، طي 2 ماه حدود 30 درصد از مرمت اين كتاب تاريخي انجام شد و براي اجراي آن نيز 300 ميليون ريال اعتبار درنظر گرفته شده است.
علوي اضافه كرد: امين ملكيان از اساتيد بنام مرمت كتاب و نسخ خطي كشور عهده دار مرمت اين اثر تاريخي است كه با توجه به روند كار انتظار مي رود دي ماه امسال، آيين جشن اتمام مرمت و جانمايي آن در روستاي نگل برگزار شود.
مام كريم محمدي از اهالي روستاي نگل نيز با بيان اينكه نام قرآن تاريخي نگل بر گرفته از نوگل است، افزود: اين اثر معنوي و مذهبي براي مردم منطقه از جايگاه ويژه اي برخوردار است و بيشتر مردم به صورت دوره هاي زماني مختلف به مسجد مراجعه و از آن بازديد مي كنند.
وي افزود: هيچ كدام از اهالي روستا و هيات امناي مسجد حاضر به خارج شدن قرآن از روستا نشدند و تجهيز كارگاه و انجام مرمت آن موجب تسلي خاطر مردم منطقه شده است.
به گزارش ايرنا، قرآن تاريخي نگل از قديمي ترين قرآن هاي كتابت شده كشور در قرون اوليه اسلام و در قطع رحلي بزرگ با جلد چرمي و صفحات ضخيم به خط كوفي طلا كاري مزين به نقوش گياهي نگارش شده و به شماره 2 در فهرصت منقول كشور ثبت ملي شده است.
كردستان داراي 10 قرآن تاريخي از دوره هاي صدر، ميانه و معاصر اسلامي است كه قرآن تاريخي روستاهاي سلين، كاشتر، كاني مشكان ، مولان آباد، نجنه عليا و هفتاش است كه تا كنون هفت مورد از آنها مرمت و خود روستاها جانمايي شده است.
اعطاي مديريت حفاظت از اين قرآن ها به خود اهالي روستاها تقدير ديگري از نهادهاي دولتي از مردم براي ارزش گذاري به يادگارهاي گذشتگان است.
كردستان 828 اثر ثبت شده در فهرست آثار ملي داشته كه از اين تعداد هشت مورد اثر منقول شامل قرآن ها و برخي كتاب ها و همچنين 31 اثر معنوي است.
خبرنگار: حسن حسين زاده ** انتشار: مجيد سليماني
3034/9102