تهران - ایرنا - وزیر راه و شهرسازی در دیدار با ' الیار عنی‌اف ' وزیر تجارت خارجی ازبكستان خواستار توسعه همكاری های حمل و نقل و تعیین تعرفه كریدورهای حمل و نقل بین ایران و ازبكستان شد.

به گزارش روز شنبه ایرنا از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عباس آخوندی در این دیداز از آمادگی ایران برای راه اندازی قطار مسافرتی مشهد - تاشكند خبرداد و گفت: در صورت آمادگی ازبكستان برای صدور روادید مسافری باید تسهیلاتی قائل شویم.
وی بیان كرد: خوشبختانه ایران و ازبكستان در زمینه روابط حمل و نقل ریلی و جاده‌ای، ارتباط خوبی با یكدیگر دارند و ما همواره آمادگی داریم تا در جهت بهبود شرایط و تسهیل بیشتر روابط گام برداریم.
وزیر راه و شهرسازی همچنین با اعلام آمادگی ایران در تداوم همكاری‌های بین دو كشور در خصوص پیشنهاد طرف ازبكستانی در افزایش تعداد كشورهای قرارداد عشق‌آباد و احداث كریدور ازبكستان - تركمنستان - ایران - عمان خاطرنشان كرد: ایران با افزایش تعداد كشورها در این قرارداد مخالفتی نداشته و تنها خواستار تعیین یك تعرفه مشخص و مشترك در این كریدور است.
وی گفت: در حال حاضر اقدامات لازم برای راه آهن ایران به سمت هرات در حال انجام است ولی واقعیت آن است كه تكمیل پروژه از هرات به سمت مزارشریف نیاز به اعتبار بسیار بالایی دارد كه زمانی تصمیم داشتیم این بحث را از ازبكستان به سمت قرقیزستان و چین تعریف كرده و به ایران و افغانستان متصل كرده و كار تأمین مالی آن را به چین بسپاریم.
وی در این باره ادامه داد: در این صورت اگر چین حاضر باشد تا مسیر ریلی ازبكستان به چین و هرات تا مزارشریف را تأمین مالی كند از این پس جلسات را 5 جانبه و با حضور كشور چین برگزار كنیم.
آخوندی در ادامه با تأكید مجدد بر موافقت ایران در توسعه كریدورهای مرتبط بیان كرد: ما در حال حاضر به دنبال احداث و تكمیل كریدور سه جانبه ایران، هندوستان و افغانستان نیز هستیم كه قطعا می‌تواند در سال‌های آینده توسعه بیشتری پیدا كند.
وزیر تجارت خارجی ازبكستان نیز در این دیدار، ضمن تأكید بر تمایل این كشور در ارتقای روابط حمل و نقلی با ایران گفت: ازبكستان برای تكمیل و بهره‌برداری از پروژه خط آهن سراسری افغانستان تمایل بسیار زیادی دارد چرا كه به نفع هرسه كشور بوده و حتی ترانزیت كالا تا بندر چابهار را افزایش خواهد داد.
الیار عنی‌اف با تأكید بر این كه روابط اقتصادی و بازرگانی ایران و ازبكستان طی سال‌های اخیر پیشرفت بسیار خوبی داشته است، گفت: این پیشرفت به گونه‌ای بوده كه آمار تجارت در سال 2016 بین 2 كشور، 10 درصد افزایش داشته و اعتبار آن را تا 420 میلیون دلار نشان می‌دهد.
عنی‌اف با بیان اینكه طبق محاسباتی كه انجام شده ما می‌توانیم گردش تجاری را بین دو كشور تا یك میلیارد دلار در سال‌ افزایش دهیم، گفت: قطعا برای ارتقای این روابط بازرگانی، بهره‌مندی از حمل و نقل ریلی برای ما اهمیت بسیار بالایی دارد و خوشبختانه زیربناهای آن هم‌اكنون آماده شده است.
وی با اشاره به روابط ترانزیتی خوب بین دو كشور خاطرنشان كرد: با توجه به مذاكرات انجام شده و ارائه امتیازات خوب كشور ایران به ازبكستان موفق به افزایش حجم كالای ترانزیتی از این كشور شده و آن را تا 460 هزار تن افزایش دادیم، همچنین آمادگی كافی جهت ترانزیت كالای ایرانی از طریق ازبكستان را با شرایط بسیار خوب داریم كه در این صورت می‌توانیم 580 تا 600 هزار تن كالا را از طریق كشور ایران به هندوستان انتقال دهیم.
این مقام مسئول با اشاره به كریدور سراسری افغانستان نیز بیان كرد: در حال حاضر ایران دارای خط آهن تا هرات بوده و از آن طرف ما نیز از ازبكستان تا شهر مزارشریف خط ریلی به طول 90 كیلومتر ایجاد كردیم كه حدود 2 سال گذشته به بهره‌برداری رساندیم.
عنی‌اف همچنین ضمن یادآوری امضای توافقنامه جهت احداث خط ریلی هرات تا مزار شریف بین سه كشور ازبكستان، ایران و افغانستان اعلام كرد: قطعا ازبكستان برای تكمیل و بهره‌برداری از این پروژه تمایل بسیار زیادی دارد چرا كه به نفع هرسه كشور بوده و حتی ترانزیت كالا تا بندر چابهار را افزایش خواهد داد.
وی در پایان با اشاره به بحث واردات نفت سبك به ازبكستان از طریق مسیر ریلی خواستار بررسی بیشتر این مساله از سوی وزارت راه و شهرسازی ایران شد.
به گزارش ایرنا، حجم مبادلات تجاری بین ایران و ازبكستان سالیانه حدود 420 میلیون دلار است و دو كشور در تلاش هستند حجم آن را به سالیانه یك میلیارد دلار افزایش دهند.

برای آگاهی از آخرین اخبار اقتصادی ایران و جهان با كانال اقتصادی ایرنا در تلگرام همراه شوید:
IRNAeco@
https://t.me/irnaeco
اقتصام**1108** 6075* خبرنگار: ایرج منصوری** انتشار: زهرا هجینی نژاد