تهران-ايرنا-رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشكي گفت: در چهار سال گذشته با دسترسي به معتادان مبتلا به HIV شناسايي و پوشش درمان اين بيماري در كشور از 18درصد به 45درصد رسيد و با دسترسي به زنان روسپي مي توانيم پوشش درمان اين بيماران را به 90درصد برسانيم.

محمد مهدي گويا روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار سلامت ايرنا افزود: با اجراي برنامه هاي مختلف از جمله توزيع سرنگ رايگان و ايجاد مراكز DIC براي ارائه خدمات رايگان سرپايي به معتادان دسترسي به افراد مبتلا به ويروس ايدز و بيماريابي HIV از حدود 18درصد به حدود 45 درصد رسيده و اين يك موفقيت بزرگ در كشور طي چهار سال اخير بوده است.
وي گفت: در اين مدت توانستيم، بيماران مبتلا به HIV بيشتري را در كشور شناسايي كنيم و آنها را تحت درمان قرار دهيم، البته هدف گزاري وزارت بهداشت اين است كه تا سال 2020 يعني سه سال آينده به پوشش 90 درصدي شناسايي و درمان اين بيماران برسيم. بنابراين پوشش 45 درصدي اين بيماران ما را راضي نمي كند و هنوز با شناسايي 90 درصد اين بيماران فاصله زيادي داريم.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت افزود: به همين علت برنامه بيماريابي فعال مبتلايان به ويروس ايدز را با قوت دنبال مي كنيم. در اين برنامه دو كار انجام مي دهيم، يكي رويكرد غربالگري در جمعيت هاي پر خطر و دوم رويكرد و بيماريابي در مكان هاي پرخطر است.
گويا گفت: به هر حال در مكان هايي از شهرهاي بزرگ، شهرهاي كوچك و در برخي استانها انتقال اين بيماري بيشتر از مناطق ديگر است به همين علت روي اين مناطق براي بيماريابي و شناسايي بيماران HIV سرمايه گذاري بيشتري كرده ايم.
وي اضافه كرد: در برخي استانها شيوع و موارد اين عفونت بيشتر است، از ذكر نام اين استان ها خودداري مي كنم اما اين استان ها را كه بيشتر استان هاي مرزي هستند، شناسايي كرده ايم و براي بيماريابي در اين استان ها، انرژي و سرمايه ويژه تري قرار مي دهيم.
گويا گفت: از طرف ديگر برنامه تشخيصي را در اين استان ها تقويت كرده ايم، در 13 قطب بيماريابي كشوري ويروس ايدز، ظرفيت هاي آزمايشگاهي فوق العاده پيشرفته اي را متمركز كرديم تا بتوانيم، از اين طريق در سريعترين زمان ممكن مبتلايان را شناسايي كنيم.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت افزود: در قطب هاي تشخيص سريع مبتلايان به ويروس ايدز دستگاه تست تشخيص سريع نصب شده است كه شك عفونت را در يك فرد تقويت مي كند و در كوتاهترين زمان ممكن تشخيص مي دهد.
وي گفت: در اين 13 قطب، آزمايش هاي پيشرفته اي انجام مي شود، آزمايش هاي مدرني كه مشخص مي كند تا چه اندازه فرد به دارو حساس است و مي تواند دارو را تحمل كنند و انواعي از HIV را كه واقعا تشخيص آنها دشوار است به خصوص در كودكان با سرعت بيشتري در اين مراكز تشخيص مي دهيم.
گويا افزود: خيلي از موارد HIV ممكن است تا دهها سال بدون علامت باشند و فرد مبتلا مي تواند در تمام اين سالها اين بيماري را به افراد ديگري منتقل كند اما الان آنها را در كوتاهترين زمان ممكن تشخيص مي دهيم.
رئيس مركز مديريت بيماري هاي واگير وزارت بهداشت ادامه داد: علاوه بر آن هر كسي را كه تشخيص مي دهيم به ويروس ايدز مبتلاست بلافاصله درمان او را شروع مي كنيم. اين كار روي كاهش موارد انتقال بيماري تاثير بسزايي دارد، و موارد انتقال را كاهش مي دهد زيرا كسي كه زودتر تشخيص داده شود و تحت درمان قرار بگيرد، تعداد ويروس در بدنش كمتر مي شود و طبيعي است كه احتمال اينكه اين عفونت را به ديگران منتقل كند، كاهش پيدا مي كند.
گويا به خبرنگار ايرنا گفت: با اين روش ظرف دو سال اخير تعداد موارد مبتلا به ويروس ايدز كه در كشور تحت درمان هستند، دو برابر شده است.
وي افزود: دسترسي به 45درصد مبتلايان به HIV به خاطر دسترسي به گروه هاي متمركز مانند معتادان بوده است. بيشترين گروهي كه در دسترس ما نيستند، افرادي هستند كه رفتار پر خطر دارند. به بخشي از معتادان دسترسي داريم و براي آنها كارهاي خوبي انجام داده ايم اما به بخشي از آنها هم دسترسي نداريم و تلاش مي كنيم به آنها هم دسترسي پيدا كنيم و آنها را تحت درمان قرار دهيم.
گويا ادامه داد: به كساني كه رفتارهاي پر خطر ديگري مانند رفتارهاي پر خطر جنسي دارند، دسترسي كمتر از معتادان است به عنوان مثال خانم هايي كه رفتارهاي پر خطر جنسي دارند و خانم هايي كه اعتياد دارند. شناسايي آنها كمتر از آقايان است.
وي گفت: براي شناسايي اين افراد سرمايه گذاري كرده ايم كه دسترسي بيشتري پيدا كنيم. سعي كرده ايم كه از طريق خودشان، يعني هر كسي كه چنين رفتار پر خطري دارد، به صورت خودمعرفي يا اينكه هر كسي كه با آنها در ارتباط است يا آنها را مي شناسد، معرفي كند تا دسترسي به اين افراد بيشتر شود.
گويا افزود: اگر به اين افراد دسترسي پيدا كنيم مي توانيم به 90 درصد پوشش درمان براي مبتلايان به HIV در كشور برسيم و اين هدفي است كه براي سال 2020 در ايران انتخاب كرده ايم و بايد به آن برسيم.
خبرنگار: افشين شاعري ** انتشار: علي حبيبي
اجتمام 3063 ** 1569
*آگاهي از آخرين اخبار اجتماعي و حوادث ايران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعي ايرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej