به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا، سید عباس صالحی روز یكشنبه در مراسم تكریم و معارفه حجت حمیدرضا ارباب سلیمانی و حجت الاسلام حبیب رضا ارزانی، دبیر سابق و جدید ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر كانونهای فرهنگی هنری مساجد كشور افزود: دیگر كانون ها در حوزه فرهنگی كار می كنند ولی ویژگی این كانون ها كار و فعالیت بر محور رشد و نمو بر پایه مساجد است كه آنها را از نظر كمی و كیفی ارتقا داده است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی ویژگی اصلی این كانون ها را مردمی بودن آنها عنوان كرد و گفت: كانونها و نهادهای فراوان فرهنگی و هنری داریم اما راز ماندگاری و افزایش كانون های فرهنگی و هنری مساجد در حمایت ها و پشتیبانی مردمی بوده است.
وی جوان گرایی، مردمی بودن و تركیب فرهنگ و هنر را از دیگر ویژگی های كانون های فرهنگی هنری مساجد برشمرد كه به گفته وی، سبب تمایز این نهاد با دیگر نهادهای فرهنگی شده است.
وزیر ارشاد افزود: ویژگی اول كانونهای فرهنگی هنری این است كه بر محور مسجد شكل گرفتهاند، مسجد بر تفكر اسلامی مبدا فرد، جامعه، دولت و تمدن سازی است، فضا و مكانی كه شبیه ندارد و در تفكر اسلامی و دینی مكان عبادت، فرهنگ، اجتماع و سیاست است.
صالحی توضیح داد: دومین ویژگی كانون های مساجد، وجود جریان مردمی در آنهاست، نهادهایی كه در فضای حاكمیت و در فضایی رسمی شكل گرفته اند ممكن است از دولت مشاركت بگیرند اما كانونهای فرهنگی بر پایه حمایت های مردمی شكل گرفته، حمایت ستاد عالی كانونهای مساجد از كانون ها حداقلی است.
وی ادامه داد: 23 هزار كانون با منابع مالی و انسانی مردم و با خلاقیت متنوع و متكثر مردم شكل گرفته اند، به تعداد كانونها ایده ها، خلاقیت ها و ابتكار داریم و هر كانون بر شاكله شخصیتی خود كار می كند و البته جریانی تعیین كننده و حمایت كننده نیز وجود دارد.
وزیر ارشاد افزود: هر چیزی كه به مردم وصل شود پایداری و عمق بیشتری خواهد داشت و هر آنچه صرفا به بخشنامه وصل باشد پایداری نخواهد داشت، اگر جریان هایی مثل فرهنگ عاشورا ماندگار شده اند دلیلش این است كه از ریشه مردم ارتزاق میكنند و كانونهای فرهنگی هنری مساجد نیز با این ریشه مردمی زنده اند.
وی از عنصر شادابی و طراوت جوانانه به عنوان سومین ویژگی كانون های فرهنگی مساجد یاد كرد و افزود: نهادهای فرهنگی مختلف و متفاوتی در كشور داریم كه جوان ها در آنجا حضور دارند اما عنصر جوان و جوانان، عنصر اصلی تحرك در كانون های فرهنگی هستند و همین موضوع سبب شده ویژگی های نسل جوان مثل شادابی و امیدوار بودن در كانونهای فرهنگی هنری نیز دیده شود.
صالحی تصریح كرد: تركیب فرهنگ و هنر با یكدیگر از ویژگی های دیگر كانونهای فرهنگی هنری مساجد است، فرهنگ و هنر، قابلیت هایی دارند كه ویژگی اصلی فرهنگ، عمق و ویژگی هنر نیز جذابیت است و ما نهادهای فرهنگی و هنری محض داریم اما تركیب عمق و جذابیت را با هم تنها در كانون های فرهنگی هنری مساجد شاهد هستیم كه به فرصت آفرینی از عمق به جاذبه یا بالعكس می انجامد و این تركیب، كانون ها را از سایر نهادهای فرهنگی متمایز می كند.
وی با بیان اینكه شبكه گرایی كانون ها در عین تمركز گرایی ویژگی دیگر این نهاد فرهنگی است، گفت: امروز به بركت و تلاش همكارانمان در ستاد عالی كانون های فرهنگی هنری مساجد به ویژه در 10 سال گذشته كانون ها تبدیل به شبكه ای شدهاند از تهران تا عمق روستاها و عشایر و كمتر نهادی داریم كه در این حد مویرگی در جغرافیای ایران رگ و پی دوانده باشد.
وزیر ارشاد بیان كرد: امروز كانونهای فرهنگی هنری مساجد تنها مجموعه ای است كه در عین پیوستگی، پراكندگی نیز دارد و در عین اتصال به شبكه مغزافزاری با پراكندگی جغرافیایی نیز همراه است.
صالحی اظهار كرد: این پنج ویژگی كانون های فرهنگی هنری مساجد، نشان می دهد كه باید این كانونها را به عنوان نهادی كه بیش از گذشته نیاز به سرمایه گذاری دارد، بشناسیم.
وی با قدردانی از تلاش هایی كه در دوره دبیری حجت الاسلام حمیدرضا سلیمانی در كانون های فرهنگی هنری مساجد كشور شكل گرفت، گفت: در این دوره اتفاقات خوبی در كانون ها افتاد و گزارش هایی كه در این زمینه ارائه شده تنها نشاندهنده بخشی از توسعه كمی كانون ها است، تعداد كانون ها از رقم چند هزاری به بالای 20 هزار كانون رسیده و این اتفاقی است كه در دوره 12 ساله اخیر فعالیت كانون های مساجد شكل گرفته است.
صالحی با توضیح اینكه در كنار كانون های فرهنگی هنری، مساجد نهادهای دیگری مثل كتابخانه های مساجد به صورت خودجوش شكل گرفته است، گفت: امروز 21 میلیون كتاب و 13 هزار كتابخانه داریم و این یعنی نهادی در كنار نهاد دیگر شكل گرفته است.
وی تاكید كرد: توسعه كانون ها و نهادهای وابسته به كانون ها مهم است و از اتفاقات خوب رخ داده در سال های اخیر توجه به جریان های روستایی و عشایری در كانون ها است آن هم در دوره غربت عشایر و روستاها در حوزه های مختلف و امروز اگر وزارت ارشاد بخواهد در حوزه های روستایی و عشایری بابی را باز كند كانون های فرهنگی هنری مساجد تنها خط ارتباطی هستند چراكه رویكرد و توسعه كمی كیفی كانونهای فرهنگی هنری مساجد در روستاها و بخش های عشایرنشین از نقاط مثبت این كانون هاست.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان اینكه آنچه در 10 سال گذشته در ستاد عالی كانونهای فرهنگی هنری مساجد شكل گرفته محصول دو عامل مهم است، افزود: عامل اول شخصیت مهذب، علمی، با درایت، با حسن خلق، با درایت، با حسن خلق، پیگیر و متعصب حجت الاسلام سلیمانی است، یك مدیر با تعصب و همیت می تواند كار خود را پیش ببرد و البته وقت گذاشتن جامع، درایت و تدبیر او نیز مهم است.
وی با تاكید بر اینكه رهبری كردن و مدیریت سازمانی كه اساسنامه و زیرساختی ندارد كار بسیار مشكلی است، گفت: من به عنوان شهروند و همكار از خدمات دبیر سابق ستاد عالی كانونهای فرهنگی هنری مساجد سپاسگزارم و معتقدم سهم او و همكارانش در پیشرفت این نهاد بسیار سهم بزرگی است.
عباس صالحی گفت: به نظر می رسد امروز در ستاد عالی كانونهای فرهنگی هنری مساجد نیاز به انرژی تازه و دریچه ای تازه است تا بتواند كار را در این مجموعه سرعت ببخشد و این تغییر مدیریتی با این نگاه اتفاق افتاد، در واقع نوعی نفسی تازه برای كانونهای فرهنگی هنری مساجد نیاز بود.
وی به سابقه آشنایی خود با حجت الاسلام ارزانی، دبیر جدید ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر كانونهای فرهنگی هنری مساجد كشور اشاره كرد و او را شخصیتی خوشفكر، ایده پرداز، پیگیری و جدی خواند و گفت: همچنین توجه و نگرش نسبت به حوزه بین الملل، تسلط به زبان های خارجی و خصایص فردی او باعث شد او را به عنوان دبیر ستاد عالی كانونهای فرهنگی هنری مساجد انتخاب كنیم.
وزیر ارشاد ابراز امیدواری كرد حضور حجت الاسلام حبیب رضا ارزانی رقمزننده دوره ای تازه از تكامل در كانون های فرهنگی هنری مساجد باشد.
عضو كابینه دولت دوازدهم تأكید كرد: توجه به تقویت كیفیت گرایی در كنار كمیت گرایی در فعالیت های كانون های فرهنگی هنری مساجد بسیار مهم است و امیدواریم مسیرهای تازه ای با حفظ وجه مردم گرایی كانون ها و البته شكل گیری ساختار مشخصی برای كار و عمل این نهاد فرهنگی باز شود.
وی خاطرنشان كرد: در دوره گذشته، كانون های فرهنگی هنری مساجد توسعه كمی و كیفی داشتند و اینكه بتوانیم با افزایش كیفیت حركت رو به جلوی كانون ها را با توازن پیش ببریم، مورد توجه ماست.
سیدعباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، روز گذشته 29 مهرماه با صدور حكمی، حجت الاسلام حبیب رضا ارزانی را به عنوان دبیر ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر كانونهای فرهنگی هنری مساجد كشور، منصوب و جایگزین حجت الاسلام و المسلمین حمیدرضا ارباب سلیمانی كرد.
ارزانی پیش از این به عنوان مدیركل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان اصفهان بود و از جمله سوابق مدیریتی وی می توان به ریاست دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم در استان اصفهان، مدیر مركز آموزش زبان های خارجی دفتر تبلیغات اصفهان، مسئول منطقه اقیانوسه و ژاپن اداره كل اعزام مبلغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ریاست دبیرخانه ادیان توحیدی استان اصفهان، ریاست دبیرخانه مهندسی تبلیغات دینی استان اصفهان، عضو هیات علمی گروه جامعه شناسی دانشگاه اصفهان، مشاور فرهنگی ستاد اقامه نماز استان اصفهان و معاون فرهنگی تبلیغی دفتر تبلیغات اسلامی اصفهان اشاره كرد.
فراهنگ: 1355**1055
خبرنگار: علی اكبر قزوینیان**انتشار: زینب كارگر
تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۶ - ۰۹:۴۳
تهران- ایرنا- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، راز ماندگاری و افزایش كانون های فرهنگی و هنری مساجد را در پشتیبانی و حمایت های مردمی دانست.