بلگراد-ایرنا- غرفه رایزنی فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد با به نمایش گذاشتن 500 عنوان جلد كتاب از طرف ناشران ایران و كتابهای رایزنی، نظر بازدیدكنندگان در این دور از نمایشگاه را به خود معطوف كرد.

به گزارش ایرنا، شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد روز یكشنبه با شعار ( كلید در كتاب ها است) با نزدیك به 500 ناشر به طور مستقیم و حدود 600 ناشر از طرف چاپخانه و دیگر مراكز ادبی و فرهنگی و با 160 هزار عنوان كتاب كه در طی سال های 2015و 2016 میلادی چاپ شده است، آثار خود را در معرض دید علاقمندان قرار گذاشت.
این دور از نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد با سخنان « كارل ماركوس گائوس» نویسنده اتریشی و میرو ووكسانوویچ آكادمیك صرب رسما گشایش یافت.
گائوس و ووكسانوویچ در سخنان افتتاحیه نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد گفتند كه نمایشگاه كتاب مرور و تجدید نظر كلی برای دفاع از زبان است كه در زندگی روزمره و هنر وجود دارد و هدف از آن برقراری ارتباط با مردم و درك یكدیگر از طریق كلمات است.
گائوس از طرف كشورهای منطقه آلمانی زبان كه بعنوان میهمان ویژه در این دور از نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد حضور فعال دارند، گفت كه صداهای غنی و صداهای ادبیات معاصر زبان آلمانی از هیچ عنصر متضاد برخوردار نیستند، بلكه چندین نوع صداهای متفاوت از یك زبان استاندارد است و این تفاوت آنقدر زیاد نیست كه در طول زمان نتوان به یك زبان آلمانی واحد تكلم كرد.
نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد كه در زمینی به مساحتی بیش از 30 هزار متر مربع برپا شده است بزرگترین و قدیمی ترین رویداد ادبی در جنوب شرقی اروپا به شمار می رود و از پربیننده ترین نمایشگاه در منطقه محسوب می شود.
در شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد علاوه بر ناشران كشورهای میهمان كه 4 كشور آلمانی زبان ( آلمان، اتریش، سوئیس و لیختن اشتاین) هستند، ناشران كشورهای روسیه، آنگولا، استرالیا، بلاروس، بوسنی و هرزگوین، انگلیس، ایتالیا، یونان، كرواسی، هند، ایران، فرانسه، هلند، مقدونیه، اسپانیا، ژاپن، كانادا، چین، برزیل، تركیه، اوكراین، كرواسی، جمهوری چك، امارات متحده عربی، بلغارستان، رومانی، اسلوونی، مونته نگرو و لهستان حضور دارند.
غرفه رایزنی سفارت جمهوری اسلامی ایران در شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد با همكاری موسسه نمایشگاه های ایران شركت كرده كه مانند سال های گذشته، فرهنگ و تمدن ایران اسلامی را با كتاب، صنایع دستی، بروشور های فرهنگی، نقشه و فیلم به نمایش گذاشته است.
رایزن فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در بلگراد در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در بلگراد عنوان كرد كه رایزنی فرهنگی كشورمان تنها نهاد فرهنگی خارجی در صربستان محسوب می شود كه فعالیت های انتشاراتی به زبان صربی دارد و فصلنامه نور كه از سال 1991 منتشر می شود، از جمله این انتشارات است.
«محسن سلیمانی» افزود: این رایزنی در طول 24 سال گذشته بیش از 100 عنوان كتاب از زبان فارسی به صربی ترجمه كرده و هم اكنون چند عنوان كتاب مرجع در حال ترجمه و چاپ دارد.
وی در ادامه گفت: سال هاست كه رایزنی فرهنگی ایران در نمایشگاه كتاب بلگراد شركت فعال دارد، اما از سال پیش كشورمان كه در این نمایشگاه میهمان ویژه بود در سطح بالاتری شركت دارد. برنامه های فرهنگی همچنان مانند سال های گذشته در خود نمایشگاه و همزمان خارج از نمایشگاه نیز برگزار می شود.
رایزن فرهنگی كشورمان به برنامه های غرفه كتاب كشورمان در نمایشگاه بین المللی امسال كتاب بلگراد اشاره كرد و افزود: برنامه ها متنوع است، از رونمایی كتاب تا میزگرد ادبی در نمایشگاه گرفته و سخنرانی نویسندگان در دانشگاه و برگزاری روز ایران در غرفه كشورمان.
وی ادامه داد: انتشارات «جو پوئتیكا» از ناشران بسیار معتبر صربستان است كه با همكاری رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران قرار است ترجمه كتاب قصه های سبلان به صربی را با حضور نویسنده آن، ‘محمد رضا بایرامی’ و مترجم آن ‘میلوش دلیچ’ رونمایی كند.
سلیمانی در ادامه با اشاره به اینكه غرفه كتاب ایران در این دور از نمایشگاه كتاب بلگراد علاوه بر اینكه در حدود 70 متر در بهترین و شلوغ ترین سالن نمایشگاه قرار دارد، گفت: حدود 500 عنوان كتاب توسط موسسه نمایشگاه های ایران به نمایندگی از طرف ناشران ایران و نیز كتاب های رایزنی فرهنگی به نمایش گذاشته شده است.
وی افزود: امسال مجموعاً 10 نفر از هنرمندان و نویسندگان و نماینده ناشران در نمایشگاه بلگراد از ایران شركت دارند. همچنین دو نویسنده به نام های محمد رضا بایرامی و محمد كشاورز كه برنده جایزه كتاب سال و برنده جایزه «جلال آل احمد 1395» هستند در دانشكده زبان و ادبیات دانشگاه بلگراد سخنرانی خواهند داشت.
رایزن فرهنگی ایران در بلگراد همچنین اشاره كرد: علاوه بر این ها در غرفه ایران نیز روز ایران و یك میزگرد دیدار ادبیات ایران و صربستان با حضور چهار نویسنده از ایران و صربستان برگزار خواهد شد و با دو تن از هنرمندان ایران به نام های شعبانی پورفومنی و رضایی در دانشكده هنرهای كاربردی بلگراد سخنرانی خواهند داشت.
وی نیز اشاره كرد كه كتاب های نفیس نهج البلاغه، مثنوی معنوی، صحیفه سجادیه، بوستان سعدی، منطق الطیر عطار، دیوان پروین اعتصامی، دیوان خیام، داستان راستان از استاد مطهری، افسانه های فارسی از مهدی آذری یزدی از جمله انتشارات رایزن فرهنگی ایران در صربستان به شمار می روند كه به زبان فارسی ترجمه شده اند.
از سال 2002 میلادی در نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد هر ساله یك كشور به عنوان میهمان ویژه این نمایشگاه انتخاب می شود و امسال چهار كشور آلمانی زبان ( آلمان، اتریش، سوئیس و لیختن اشتاین) انتخاب شده اند كه برنامه های ویژه ای را طی روز های آینده در این نمایشگاه و دیگر مراكز فرهنگی و ادبی بلگراد و شهرهای صربستان برپا می كنند.
كشورهای چین، نروژ، كانادا، فرانسه، انگلیس، آمریكا، ایتالیا، ژاپن، یونان، سوئد، زبان های پرتغالی ( آنگولا، برزیل، گینه بیسائو، جزیره گیپ ورد، تیمور شرق، موزامبیك، پرتغال، سائوتومه و پرنسیپ)، مجارستان، لهستان، روسیه و ایران مهمانان ویژه نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد در سال های گذشته بودند.
همچنین مركز علوم دینی قم در بلگراد برای سال چهارم بصورت مستقل در این نمایشگاه حضور فعالی دارد و تالیفات خود را در ارتباط با حوزه های تخصصی فلسفه اسلامی، تمدن پژوهی اسلامی و اندیشه معاصر اسلامی ارائه كرده است.
مركز علوم دینی «قم» در چهارمین سال متوالی در نمایشگاه بین‌المللی كتاب بلگراد در غرفه‌ ای مستقل حضور به هم رسانده و آثار پژوهشی اعضای آن مركز را در حوزه‌های تمدن‌ پژوهی و فلسفه‌ اسلامی به محققان، اساتید و دانشحویان صربستانی عرضه می‌كند.
این مركز همچنین شماره‌های جدید مجله‌ علمی- پژوهشی علوم دینی «قم» را برای بار نخست در نمایشگاه ارایه كرده است.
مجله‌ فوق چهار سال است كه در لیست مجلات علمی-پژوهشی وزارت علوم صربستان و در پایگاه ایندكس ارجاعات ملی صربستان نمایه‌گذاری می‌شود.
غرفه‌ی مركز علوم دینی «قم» در بخش دانشگاهی و در كنار غرفه‌های انتشارات دانشگاه‌های آكسفورد و كمبریج قرار دارد. لازم به ذكر است كه در طول برگزاری نمایشگاه، جلسات گفت و گو در باب موضوعات مرتبط با میراث فلسفی و عقلانی اسلام همه‌روزه در محل غرفه‌ی مركز علوم دینی «قم» با حضور اعضا و رؤسای گروه‌های پژوهشی این مركز برگزار خواهد شد.
كتاب تاریخ مختصر فلسفه اسلامی از جمله آثار امسال مركز علوم دینی قم در بلگراد به شمار می رود و نخستین اثر تالیفی در حوزه تاریخ فلسفه اسلامی در اروپای شرقی می باشد كه توسط اعضای این مركز در بلگراد به رشته تحریر در آمده است.
در شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب امسال بلگراد مانند سال های گذشته افزون بر سخنرانی نویسندگان، نظریه پردازان و فیلسوفان در خصوص كتاب ها ،نشست هایی نیز درباره بازنمایی و گسترش فرهنگ در رسانه ها در 8 روز نمایشگاه برگزار خواهد شد.
نمایشگاه بین المللی كتاب امسال بلگراد به لحاظ تعداد ناشرین داخلی و خارجی نسبت به سال های گذشته غنی تر است.
این نمایشگاه، امسال نیز همانند سال های گذشته به بهترین ناشر، مؤلف، زیباترین كتاب، بهترین كتاب كودكان و به بهترین غرفه كتاب در پایان كار نمایشگاه، جوایزی را اهدا می كند.
شصت و دومین نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد از روز یكشنبه (22 اكتبر تا 29/ 30 مهر تا 7 آبان) امسال برای عموم آزاد است.
نمایشگاه بین المللی كتاب بلگراد در سال گذشته میلادی حدود 170 هزار بازدید كننده داشته است.
اروپام**436**3404**انتشار: محسن اسماعیلی