در ادامه اين گفت وگو آمده است: جلسه غيرعلني مجلس، روز گذشته با حضور محمدباقر نوبخت، رئيس سازمان برنامه و بودجه، برگزار شد. نوبخت درباره اينكه در سال آينده نظام بودجهريزي كشور براساس كدام مباني بايد باشد، توضيحاتي ارائه داد. همچنين، كميسيون بودجه و نمايندگان مجلس نظرات خود را دراينباره مطرح كردند. ستاره صبح براي اطلاع بيشتر از چندوچون اين جلسه گفتوگويي با دكتر معصومه آقاپور، نماينده مجلس، انجام داده كه در پي ميخوانيد.
**در نشست غيرعلني مجلس كه نوبخت توضيحاتي درباره بودجه ارايه داد، چه گذشت؟
دراينباره ميتوان كليات جلسه را توضيح داد. آقاي نوبخت روز گذشته با حضور در صحن مجلس درباره بودجه 97 با نمايندگان صحبت كرد. البته هنوز متن بودجه سال آينده آماده نيست و نميتوان راجعبه آن صحبت كرد، اما سخنگوي دولت شرايط و رويههايي كه قرار است براي بودجه طي شود را تشريح كرد. بعد از صحبتهاي او، نمايندگان هم نظرات خود را ارائه دادند و يك نظرخواهي جمعي هم انجام شد. درمجموع روز گذشته رئيس سازمان برنامه و بودجه در مجلس حضور پيدا كرد تا برنامه بودجه سال 97 همراهي مجلس و دولت را به دنبال داشته باشد و تصويب آن زمانبر نشود.
**جلسه كميسيونهاي مجلس هم برگزار شد. آيا در اين جلسات درباره صحبتهاي نوبخت، بحث شد يا خير؟ درمجموع نمايندگان مجلس توضيحاتي كه درباره بودجه 97 ارائه شد را چگونه ارزيابي ميكنند؟
بايد گفت اگر توضيحاتي كه ارائه شد در زمان اجرا هم محقق شود، وضعيت مطلوب است و دراينزمينه جاي نگراني وجود ندارد. در پاسخ به بخش دوم پرسش هم لازم به توضيح است كه يكي از رويههايي كه صحبت شد مربوط به تخصيص بهينه منابع در سال آينده است. ديگر قرار نيست در توزيع منابع تمركزگرايي وجود داشته باشد و بخش يا حوزهاي بيش از ساير حوزهها سهم ببرد.
البته اين صحبت بدان معنا نيست كه منابع بهصورت مساوي بين بخشهاي مختلف تقسيم ميشود، بلكه هر دستگاه، وزارتخانه و سازمان باتوجه به عملكرد و جايگاهي كه دارد از بودجه سهم ميبرد. دراينزمينه، رئيس سازمان برنامه و بودجه 12 چالش را مطرح كرد كه مورد توجه نمايندگان هم قرار گرفت و ما هم با وجود اين چالشها موافق هستيم. همچنين به نظر ميرسد سال آينده بخش خصوصي نقش پررنگي در اقتصاد خواهد داشت. درمجموع روز گذشته مجلس و نماينده دولت به 2.5 ساعت همانديشي و تعامل پرداختند كه اميد ميرود باعث بهبود روند اجراي بودجه و رشد اقتصاد شود.
**آيا چنين فضايي در كل كميسيونهاي و جناحهاي مجلس وجود دارد؟
بله. صحبتهاي آقاي نوبخت واقعگرايانه بود و در صحبتهاي او توجه به منافع جناحي ديده و شنيده نميشد. مشخص است زماني كه صحبت از منافع ملي درميان باشد، همه گروهها، جناحها و كميسيونها با دولت همسو ميشوند. اگر مشكلي هم وجود داشته باشد در قالب گفتوگو و مذاكره حل خواهد شد. در مجموع مشكل خاصي دراينزمينه وجود ندارد كه بخواهم به آن اشاره كنم.
**مدتي است كه بازار ارز از حالت ثبات خارج و دچار نوسان شده است. گذشته از دلايل تلاطم اين بازار، عدهاي ميگويند كه دولت قصد دارد قيمت دلار را در بودجه سال 97، 4500 تومان تعيين كند. البته وزير اقتصاد اين موضوع را تكذيب كرد. آيا نوبخت دراينباره هم با نمايندگان صحبت كرد يا خير؟
سناريوهاي متفاوتي دراينزمينه وجود دارد. عدهاي اذعان دارند كه صحبتهاي ترامپ تأثير بسزايي بر اقتصاد ايران خواهد داشت، اما بايد توجه داشت كه با اجراي سياستهاي اقتصاد مقاومتي، برنامههاي كشور استحكام لازم را پيدا كرده و تنشهاي سياسي در بُعد بينالملل تأثير چنداني بر روند پيشبرد امور نميگذارد. همچنين، امروز ما شاهد حمايت اروپا و كشورهاي توسعهيافته از كشور هستيم. علاوهبراين، بانك مركزي هم تدابير لازم براي ثبات بازار دلار انديشيده است و نگراني چنداني در اينزمينه وجود ندارد و بعيد است نوسانات بازار ارز پس از اربعين ادامه پيدا كند. حضور بيژن زنگنه در وزارت نفت هم باعث شده كه ما به قدرت نفتي پيش از تحريمها دست يابيم.
**قيمت دلار در بودجه سال آينده چه رقمي خواهد بود؟
قيمتي نظير 4500 تومان، صحبتي است كه برخي براي فضاسازي و تخريب دولت مطرح ميكنند. درمجموع صحبتهايي كه آقاي نوبخت انجام داد، بهنظر ميرسد قيمت دلار نزديك به 4000 تومان اعلام شود. براي اطلاع دقيق از اين موضوع بهتر است تا 15 آذر صبر كنيم.
**آيا نوبخت درباره پيشبيني قيمت نفت در بودجه 97 هم توضيحاتي ارائه داد يا خير؟
نميتوان درباره قيمت قطعي نفت در بودجه از الان صحبت كرد، چراكه هنوز برنامه آن كامل نيست و من هم در جريان جزئيات آن نيستم. اما به نظر ميرسد دولت با در نظر گرفتن قيمت 60 تا 70 دلار براي هر بشكه نفت بودجه را تنظيم كند. اما بايد گفت باتوجه به تكنولوژي كه در آمريكا وجود دارد، قيمت نفت در سال 2018 روي قيمت 45 تا 48 دلار خواهد ماند.
**در بخشي از صحبتهايتان به ترامپ و سخنراني او اشاره كرديد. به نظر شما صحبتهاي وي چه تأثيري بر اقتصاد ما در بلندمدت خواهد داشت؟
برخلاف اينكه برخي انتظار داشتند صحبتهاي ترامپ بازار ايران را دچار تحول كند، اما در كوتاهمدت شاهد بوديم كه اتفاق خاصي در اقتصاد كشور رخ نداد. اما درباره اينكه در بلندمدت چه اتفاقي ميافتد بايد گفت كه اروپاييها ديگر حاضر نيستند سهم بازار ايران را از دست بدهند و بهصورت مستقل عمل ميكنند. همچنين، از نظر ژئوپلتيك اقتصادي، كشور ما كمربند خاورميانه است.
دولت هم در طول پنج سال اخير طوري عمل كرده كه توليد از ركود خارج شده و برخي از محصولات ما در بازارهاي جهاني عرضه ميشود و برخي كشورها احتياج مبرمي به كالاها و محصولات ايراني دارند. در دوسال اخير هيئتهاي اروپايي مستمراً در ايران مشاهده ميشوند و ما در زمينه حملنقل، نفت، پتروشيمي، خودرو و ... قراردادهاي خوب و بلندمدتي امضا كردهايم. همه اين اتفاقات دستبهدست هم دادهاند تا اقتصاد ايران در حاشيه امن قرار بگيرد. به نظر من چنين سخنرانيهايي كه از سوي سران آمريكايي ميشود نشاندهنده ركود نابههنگام آمريكاست.
آنها قصد دارند با چنين هياهوهايي ركود و مشكلات اقتصادي خود را پنهان كنند. بهطبع شرايط پرآشوب خاورميانه هم بهترين فرصت را به آنان داده است كه كشورهاي اين منطقه را تهديد كنند. اما بايد توجه داشته باشند كه ايران مسيري متفاوت نسبت به ديگر كشورهاي خاورميانه را در پيش گرفته است. متأسفانه كشورهايي هستند كه گوشِ جان به صحبتهاي ترامپ ميسپارند و به تنها راه نجات آمريكا تبديل شدهاند. اما جانكلام اين است كه «لاشه متنعفن نيازي به تابوت ندارد.»
*منبع: روزنامه ستاره صبح؛ 1396،8،1
**گروه اطلاع رساني**2059**2002** انتشاردهنده: فاطمه قناد قرصي
تاریخ انتشار: ۱ آبان ۱۳۹۶ - ۰۹:۵۲
تهران- ايرنا- روزنامه ستاره صبح در گفت وگويي با معصومه آقاپور نماينده مجلس، نوشت: سال آينده بخش خصوصي نقش پررنگي در اقتصاد خواهد داشت. درمجموع روز گذشته مجلس و نماينده دولت به 2.5 ساعت همانديشي و تعامل پرداختند كه اميد ميرود باعث بهبود روند اجراي بودجه و رشد اقتصاد شود.