تاریخ انتشار: ۳ آبان ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۶

تهران- ايرنا- سفر هيات بلندپايه حماس به تهران و گفت‌وگو با مقامات جمهوري اسلامي ايران نوعي بازگشت به هويت مبارزاتي خود و آغازي براي تشكيل يك جبهه پايداري منطقه‌اي براي تقابل جدي با رژيم صهيونيستي تلقي مي‌شود.

روزنامه جام جم در يادداشتي به قلم حسن هاني‌زاده كارشناس ارشد مسائل جهان اسلام، نوشته است: حماس در طول هفت سال گذشته يعني پس از آغاز بحران سوريه در سال 2011 موضعي كاملا متفاوت در خصوص بحران سوريه اتخاذ كرد كه اين امر به بروز شكاف در جبهه محور مقاومت منجر شد. تصور رهبران پيشين حماس اين بود كه خيزش‌هاي عربي برآيند سياست‌هاي آمريكا براي اسلاميزه كردن منطقه و تشكيل يك نوار جديد منطقه‌اي با شركت اسلامگرايان معتدل است .

پيروزي حزب توسعه و عدالت تركيه و اخوان‌المسلمين مصر و حزب النهضه اسلامي در تونس اين تلقي را در رهبران پيشين حماس ايجاد كرد كه اين تغييرات با خواست و اراده آمريكا صورت گرفته است.

از اين‌رو با آغاز شورش‌هاي سوريه در ماه مارس 2011 رهبران پيشين حماس در اقدامي غيرمنتظره در كنار شورشيان قرار گرفتند و از اين شورش‌ها پشتيباني كردند. اين موضعگيري به بروز شكاف در ميان محور مقاومت بويژه بين حماس و ايران و حزب‌الله منجر شد و براي مدتي روابط حماس با محور مقاومت را تحت‌تاثير قرار داد.

حماس براي خروج از انزوا ناچار شد به سمت عربستان، قطر و تركيه متمايل شود، اما پس از مدتي رهبران حماس متوجه شدند در ارزيابي سياست‌هاي منطقه‌اي خود دچار اشتباه شده‌اند، زيرا تركيه، عربستان و قطر نمي‌توانند پايگاه مبارزاتي قابل اطميناني براي حماس باشند.

از اين‌رو در پيكره مديريتي حماس تغييراتي اساسي به‌وجود آمد و اسماعيل هنيه به‌عنوان رئيس دفتر سياسي و صالح العاروري به عنوان معاون دفتر سياسي حماس انتخاب شدند.

انتخاب صالح العاروري كه نزديك به 20 سال از عمر مبارزاتي خود را در زندان‌هاي رژيم‌صهيونيستي گذراند پيام مهمي براي رژيم صهيونيستي به همراه داشت وآن اين‌كه حماس به موازات سياسي‌كاري عامل مبارزاتي را نيز در دستور كار خود قرار داده است.

صالح العاروري از رهبران نظامي حماس بود كه در شكل‌گيري گردان‌هاي نظامي و عملياتي حماس نقش اساسي داشته و با هر گونه راه‌حل سازشكارانه مخالفت مي‌كند.

اما از آنجا كه شهر غزه پايگاه اصلي حماس در طول 12 سال گذشته بشدت از سوي رژيم صهيونيستي در محاصره قرار داشت، اين امر مشكلاتي براي ساكنان غزه به‌وجود آورد و راه‌حل برون‌رفت از اين وضعيت برقراري آشتي ملي بين جنبش‌هاي فتح وحماس بود.

گفت‌وگوهاي آشتي ملي بين حماس و فتح با نظارت مصر در قاهره برگزار شد و دو جنبش براي آغاز يك دوره همكاري سياسي و مبارزاتي به يك توافق قابل قبول دست يافتند. يكي از شرايط رژيم صهيونيستي براي قبول طرح آشتي ملي فتح و حماس، دوري حماس از ايران و ترك فعاليت‌هاي عملياتي و نظامي از سوي حماس بود كه هر دو شرط با مخالفت اين جنبش اسلامي مواجه شد.

حماس اعلام كرد همچنان تا تحقق آرمان‌هاي ملت فلسطين براي تشكيل دولت مستقل فلسطيني به پايتختي بيت‌المقدس با رژيم صهيونيستي مبارزه خواهد كرد.

از اين رو سفر هيات حماس به تهران به مفهوم بازگشت حماس به هويت مبارزاتي خود تلقي مي‌شود و با وجود جريان سازي‌هاي رسانه‌هاي غربي و عربي در مورد اتخاذ راهكارهاي سازشكارانه، اين جنبش همچنان مسير مبارزاتي خود را با قدرت ادامه خواهد داد. از سوي ديگر، جمهوري اسلامي ايران صرف‌نظر از برخي تفاوت در ديدگاه‌ها با رهبران پيشين حماس، نگاهي كاملا اسلامي و انساني به مساله فلسطين دارد و حمايت از ملت فلسطين را آرماني اسلامي تلقي مي‌كند.

*منبع:روزنامه جام جم،1396،8،3
**گروه اطلاع رساني**1893**9131**انتشاردهنده:شهربانو جمعه