بیرجند - ایرنا - مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: از ابتدای آبان امسال 440 هزار هكتار از عرصه های منابع طبیعی و آبخیزداری استان اعم از مراتع، جنگ های دست كاشت و حوزه های آبخیز در اختیار دامداران قرار گرفت.

به گزارش ایرنا رضا نصرآبادی روز چهارشنبه در نشست خبری افزود: این مراتع كه در سنوات قبل از محل اعتبارات دولتی و با مشاركت بهره برداران عرصه های مرتعی احیا و اصلاح شده، برای بهره برداری و تعلیف دام مرتعداران استان با توجه به تعیین ظرفیت به عمل آمده مورد بهره برداری قرار گرفته است.
وی گفت: حدود 300 هزار واحد دامی متعلق به 6 هزار و 250 خانوار مرتع دار و دامدار روستایی و عشایری در 110 منطقه استان به مدت 57 روز از این مراتع بهره برداری خواهند كرد و ظی این مدت بهره برداران مكلف به رعایت نكات فنی قید شده در پروانه های موقت صادره هستند.
وی متوسط تولید علوفه قابل برداشت در عرصه های احیا شده سنوات قبل را معادل 62 كیلوگرم در هكتار عنوان كرد و افزود: قیمت هر كیلوگرم علوفه مرتعی براساس نامه كتبی سازمان 5 هزار و 950 ریال معادل 70 درصد قیمت جو است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار كرد: با احیای عرصه های مذكور علاوه بر حفاظت خاك، اهداف مربوط به اصلاح و احیای مراتع، بهبود وضعیت پوشش گیاهی، حفظ منابع آب و خاك، جلوگیری از فرسایش خاك و بهبود عوامل زیست محیطی محقق می شود.
وی ادامه داد: این امر سبب افزایش تولید علوفه خشك و علوفه قابل برداشت به میزان 27.3 هزار تن به ارزش ریالی 162.3 میلیارد ریال، همچنین منجر به بهبود وضعیت معیشتی و اقتصاد بهره برداران مرتعی استان می شود.
به گزارش ایرنا نصرآبادی گفت: مراتع به عنوان یك منبع مهم اكولوژیكی در برنامه ریزی های مربوط به توسعه پایدار، ضمن تامین نیازهای نسل حاضر، منبعی برای نسل های آینده نیز به شمار می آید.
وی بیان كرد: عرصه مراتع به عنوان یكی از مهمترین منابع اقتصادی محسوب می شوند كه تامین معیشت جمعیت كشاوزان و دامداران به آن وابسته است.
وی با بیان اینكه رشد بی رویه جمعیت در دهه های اخیر سبب افزایش فشار بر منابع طبیعی استان شده است گفت: این مسایل عرصه مراتع را دچار آسیب و تخریب كرده است.
وی ادامه داد: فشار مضاعف بر مراتع سبب به هم خورد تعادل شده و تغییر در اكوسیستم های مرتعی در نتیجه چرای دام اجتناب ناپذیر است كه این تغییرات ممكن است فقط منجر به كاهش پوشش گیاهی در نتیجه بهره برداری شود یا اینكه درصد تركیب گونه های گیاهی مرتع را در دراز مدت دگرگون كند.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی اظهار كرد: برای رسیدن به تعادل بین دام و ظرفت تولید مراتع بایستی مجموعه برنامه های اصلاحی، احیایی و مدیریتی اجرا كرد كه یكی از این برنامه های اجرایی در راستای بهبود و اصلاح مراتع استانی و همچنین طرح مدیریت پایدار ملی، اجرای برنامه مدیریت چرا و اعمال قرق های اصلاحی و احیایی در سطح مراتع است.
وی گفت: افزایش كمی و كیفی پوشش گیاهی برای رسیدن به پتانسیل تولید و بهره برداری پایدار، مهمترین هدفی است كه در اصلاح، احیا و مدیریت مرتع دنبال می شود.
وی ادامه داد: افزایش میزان پوشش گیاهی منجر به افزایش تولید علوفه مراتع، تولیدات دامی، حفاظت خاك و جلوگیری از فرسایش و جابجایی خاك، تولید بیشتر آب در مراتع و بهبود شاخص های اساسی پایداری اكولوژیكی می شود.
مساحت كل استان 15 میلیون و 79 هزار و 717 هكتار است كه مساحت عرصه های منابع طبیعی 14 میلیون و 573 هزار و 87 هكتار است.
همچنین مساحت مراتع استان معادل هشت میلیون و 485 هزار و 74 هكتار است كه از این میزان، 6 هزار و 278 هكتار مراتع متراكم، 939 هزار و 666 هكتار مراتع متوسط و نیمه متراكم، هفت میلیون و 539 هزار و 130 هكتار مراتع فقیر و كم تراكم با اقلیم بیابانی، یك میلیون و 552 هزار و 91 هكتار جنگل های طبیعی، دست كاشت و بیشه زار دارای بهره بردار است.
مدیركل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مجموع عرصه های دارای بهره بردار مرتعی و غیرمرتعی استان را 10 میلیون و 37 هزار و 165 هكتار عنوان كرد.
نصرآبادی افزود: عرصه های منابع طبیعی دارای بهره بردار استان اعم از مراتع، جنگل ها و تاغزارهای دست كاشت و بیشه زار و درخچه زارها در شرایط نرمال بارندگی دارای توان تولیدی برابر 771 هزار تن علوفه خشك قابل بهره برداری مجاز و یا 424 هزار تن TDN مجاز است.
وی اضافه كرد: میزان علوفه تولیدی جوابگوی نیاز غذایی جمعیت دامی حدود 1.39 میلیون واحد دامی به مدت 10 ماه از سال خواهد بود و حدود 1.66 میلیون واحد دامی مازاد بر ظرفیت مراتع در استان موجود است.
سایت ایرنا خراسان جنوبی: www.irna.ir/skhorasan
كانال تلگرام: irnabirjand@
7557*3028*خبرنگار - رقیه محمدی* انتشار- رسول محمدحسنی