الجزيره-ايرنا- پايكاه خبري «سودان تربيون» امروز /جمعه/ نوشت: «سالوا كي ير مياردت» رئيس جمهوري سودان جنوبي از آمريكا خواست ميان كشورش و سودان براي بهبود روابط دو كشور ميانجي گري كند.

به گزارش ايرنا، «نيار دينگ نيال» مشاور رئيس جمهوري سودان جنوبي گفت: سالوا كي ير در ديدار «نيكي هايلي » نماينده آمريكا در سازمان ملل بر اهميت نقش آمريكا در مذاكراتي كه در نهايت منجر به جدايي سودان جنوبي از سودان شد، تاكيد كرد .
مشاور رئيس جمهوري سودان جنوبي تصريح كرد: چنين اقدامات و نقش هايي مي تواند تكرار شود، زيرا دولت سودان جنوبي معتقد است آمريكا مي تواند اقدامات خوبي براي بهبود روابط سودان با سودان جنوبي انجام دهد.
رئيس جمهوري سودان جنوبي قرار است طي چند روز آينده با عمر البشير رئيس جمهوري سودان در خارطوم ديدار كند و با او در مورد توافقنامه هاي امضا شده ميان دو كشور و همچنين صلح در منطقه گفت و گو كند.
سودان كشوري با اقتصاد نفتي بود و با استفاده از درآمدهاي نفتي‌اش رو به رشد اقتصادي بود تا اين ‌كه سودان جنوبي در سال 2011ميلادي ، از اين كشور جدا شد و در نتيجه سودان، 75درصد از منابع نفتي خود را از دست داد.
آمريكا، دولت سودان را به حمايت از تروريسم متهم كرده و در سال 1997ميلادي تحريم هايي به اين دليل ضد سودان وضع و اعمال كرد . آمريكا بخشي از اين تحريم ها را در 12 اكتبر (20 مهر) امسال پس از 20 سال لغو كرد . وزارت خارجه آمريكا با اين حال، همچنان نام سودان را در فهرست حاميان تروريسم حفظ كرده است.
مناقشه ميان شمال و جنوب سودان از سال 1955 ميلادي تا سال 2005 ميلادي، منجر به دو جنگ داخلي و جان‌باختن دست‌كم دو ميليون نفر شد.
عمر البشيررئيس جمهوري سودان، در سال 2005 زير فشارهاي ناشي از جنگ و فشارهاي بين‌المللي به قرارداد صلحي با شورشيان جنوب تن در داد.
بر اساس توافق‌نامهٔ صلحي كه در سال 2005 در كنيا امضا شد و به جنگ داخلي دوم سودان پايان داد، به بخش جنوبي سودان اين حق داده شد كه بين اتحاد با بخش شمالي يا استقلال كامل از آن، يكي را انتخاب كند و قرار شد در ژانويه 2011 يك همه‌پرسي براي تعيين تكليف قسمت جنوبي برگزار شود. در 9 ژانويهٔ 2011 مردم جنوب سودان به نفع استقلال جنوب سودان راي دادند و اينگونه كشور جديد آفريقايي ' سودان جنوبي ' روز نهم جولاي 2011، يعني 6 سال پس از معاهدهٔ صلح، تأسيس شد .
با پذيرش اين همه‌پرسي از سوي كشور مادر، جمهوري سودان جنوبي با مركزيت ' جوبا' به عنوان پنجاه و پنجمين كشور در قاره آفريقا ، يكصد و نود و ششمين كشور جهان و يكصد و نود و سومين كشور عضو سازمان ملل متولد شد.
سودان جنوبي يكي از فقيرترين و شايد يكي از بدترين كشورها در وضعيت سلامتي در جهان است.اين كشور حدود 6 ميليون نفر جمعيت دارد و بيشتر مردم آن، مسيحي يا پيرو اديان كهن قبيله‌اي هستند و اين در حالي است كه اكثريت مردم سودان مسلمان اند.
خاورم **2041** 1144خبرنگار: سيد شاهپور حسيني* انتشار دهنده: عليرضا جباري