به اعتقاد ناظران، برآیند همه مذاكرات یك هفته ای نخست وزیر عراق با رهبران كشورهای منطقه از جمله عربستان، مصر، اردن، تركیه به علاوه وزیر خارجه آمریكا، پنجشنبه گذشته (26 اكتبر2017) در تهران موضوع گفت وگوی 'حیدر العبادی' با مسوولان عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران بوده است.
بر همین مبنا، كارشناسان در عراق، به سفر العبادی به تهران با توجه به اینكه آخرین ایستگاه این سفر دوره ای بود، اهتمام ویژه نشان داده اند به ویژه این كه سهم دیدارهای العبادی در تهران با مسوولان عالی رتبه ایرانی بیش از هر كشور دیگری بود كه العبادی در طول یك هفته گذشته به آنها سفر كرده بود.
اگرچه در كشورهای منطقه سهم دیدارهای العبادی با مسوولان عالی رتبه هر كشور، به سختی از دو ملاقات تجاوز می كرد، اما در تهران سهم این دیدارها دستكم هفت مسوول عالی رتبه ایرانی بوده كه نشان می دهد، موضوعات مختلفی به فراخور مسوولیت های هر مقام ایرانی در این گفت وگوها مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفته است.
فشردگی زمان سفر و در عین حال سطح و حجم دیدارها، چنان بوده كه مسوول دفتر شبكه خبری 'المیادین' هنگامی كه خواست دریاره اهداف مختلف سفر العبادی به تهران گزارش بدهد، گفت كه این سفر چنان سریع و پر دیدار بود كه مدتی وقت می خواهد تا بتوان همه اهداف آن را برشمرد.
در میان همه دیدارهای العبادی در تهران، دیدار وی با رهبر معظم انقلاب و بیانات رهبری درباره جایگاه عراق و نیروهای مسلح و نخست وزیر آن، بیش از همه، مورد توجه محافل سیاسی و رسانه ای در عراق قرار گرفت، امری كه باعث شد تا برخی رسانه های سعودی مانند شبكه 'العربیه'، درباره این یك دیدار، دست به یك شانتاژ خبری بزنند.
برخی رسانه ها در عراق برای این سفر اهداف عمومی تعریف كردند، برای مثال شبكه خبری 'الاتجاه' عراق نوشت كه گسترش مناسبات دوجانبه، به ویژه در زمینه گردشگری دینی، ارتقای همكاری های اقتصادی به خصوص برای مرحله باسازی و سازندگی عراق، هماهنگی مواضع در قبال طرح های تجزیه و ادامه مبارزه با تروریسم مهمترین محور گفت وگو های حیدر العبادی در تهران بوده است.
برخی رسانه ها معتقدند كه عراق حامل طرح جدیدی برای ثبات و استقرار در منطقه است كه یكی از علل این باور، بیانات مقام معظم رهبری بود كه ایشان در دیدار با العبادی گفتند كه عراق بعد از این پیروزی های بزرگ بر تروریسم، حق دارد كه در منطقه نقش موثری ایفا كند.
نخست وزیر عراق در سفر دوره ایش تاكید كرده بود كه عراق دارای یك چشم انداز خاص در خصوص امنیت و ثبات پایدار در منطقه است و آن را به سمع و نظر رهبران منطقه می رساند.
تعدادی از رسانه ها از جمله روزنامه كویتی 'الجریده' امروز شنبه در گزارشی، یكی از اهداف این سفر را در ارتباط با آینده الحشد الشعبی در عراق و فشارهایی كه آمریكا به بغداد برای انحلال این نیروی مردمی وارد می كند، دانسته اند.
از طرفی برخی كارشناسان معتقدند بغداد نقش پل ارتباطی را بین تهران و ریاض بازی می كند و سایر ایستگاه های توقف العبادی در قاهره، امان و آنكارا برای دور كردن اذهان از این وساطت آرام بغداد بوده است.
در این میان، شروع آخرین عملیات نظامی بر ضد تروریسم در غرب عراق در استان الانبار كه در سحرگاه پنجشنبه (26 اكتبر 2017) حیدر العبادی در زمان حضورش در جمهوری اسلامی ایران آن را اعلام كرد، برخی آن را حاوی پیام مهمی دانستند كه به اعتقاد آنها نشان می دهد كه بغداد مطمئن ترین دوست خود را در منطقه و جهان جمهوری اسلامی ایران می داند.
ایران نخستین كشوری در منطقه بود كه پس از سقوط رژیم صدام دولت عراق را به رسمیت شناخت و اولین كشوری بود كه در جریان یورش داعش به عراق به كمك آن شتافت و اعلام آخرین عملیات نظامی علیه تروریسم در عراق از داخل اراضی ایران، برای بسیاری رساترین پیام در خصوص ابعاد وسیع روابط دو كشور و دو ملت ایران و عراق به شمار می رود كه تا چند روز آینده، اربعین حسینی، تجلی واضح عمق این روابط خواهد بود.
همین امر باعث شده است كه شبكه خبری الاتجاه تاكید كند كه سفر العبادی به جمهوری اسلامی ایران برای دومین بار در طول سال جاری، نشان داد كه روابط دو كشور و دو ملت تبدیل به یك رابطه راهبردی شده كه با تغییر مسوولان در عراق، این راهبرد تغییر نخواهد كرد.
این شبكه خبری، ایستگاه تهران را در میان تمامی ایستگاه هایی كه العبادی از آنها در طول یك هفته گذشته عبور كرد، مهمتر دانسته و تاكید كرده كه العبادی با سفر به تهران همه طرح های آمریكا و كشورهای محور آمریكایی در منطقه را برای كاستن از سطح مناسبات با جمهوری اسلامی ایران خنثی كرد.
به نظر می رسد، امروز تهران و بغداد بیش از هر زمان دیگری به هم نزدیك شده اند، دیدگاه های كاملا نزدیك در مورد مبارزه با تروریسم و حفظ تمامیت ارضی عراق و همكاری های بسیار نزدیك در مقابله باچالش های سیاسی، امنیتی و اداره قوی تر از گذشته برای تقویت همكاری های اقتصادی و حمایت صریح ایران از شخص و دولت حیدرالعبادی نخست وزیر عراق از محورهای مهمی بود كه در سفر حیدرالعبادی به تهران و دیدار با مقامات بلندپایه ایران به خوبی نمایان شد.
در این میان، حمایت صریح و محكم ایران از اقتدار و ایفای نقش منطقه ای كشور عراق، از زبان رهبر معظم انقلاب اسلامی را می باید در صدر این محورها و ترجمان رابطه راهبردی و همه جانبه میان ایران و عراق دانست، روابطی كه طی سالهای اخیر هر چه زمان گذشته، مستحكم تر و مطمئن تر شده است.
شاید بتوان علت تحركات اخیر مقامات آمریكا و اظهارات مكرر آنها علیه آنچه نفوذ ایران در عراق می خوانند یا ادامه حملات لفظی به نیروی بسیج مردمی عراق (الحشد الشعبی) را بیش از هر چیز ناشی از نگرانی شدید آمریكا از همین رابطه راهبردی میان تهران و بغداد دانست.
به نظر می رسد عراقی كه با كمك دوستان واقعی و فداكاری و شجاعت فرزندان خود اكنون هم از طاعون داعش عبور كرده و هم از توطئه تجزیه كشور رها شده است و اكنون بدنبال تقویت روابط با همسایگان و بویژه گسترش رابطه راهبردی با ایران و بازگشت به جایگاه ایفای نقش منطقه ای خود می باشد، بشدت مایه نگرانی آمریكا شده است، آمریكایی كه دولتمردان امروزش یا درك زیادی از سیاست جهانی ندارند و یا در بهترین حالت تصورشان از عراق و بغداد هنوز از زمان حاكم خودخوانده شان پل برمر (2003) به روز نشده است.
خاورم *353*380*1144
* انتشار دهنده: علیرضا جباری
تاریخ انتشار: ۶ آبان ۱۳۹۶ - ۱۶:۱۱
بغداد-ایرنا- سفر حیدرالعبادی نخست وزیر عراق به برخی كشورهای منطقه از جمله جمهوری اسلامی ایران گرچه نوید بازگشت عراق به عرصه های بین المللی را می دهد، اما برخی از كشورها از جمله آمریكا نگران همگرایی بیشتر بغداد به ویژه با تهران هستند - كه می تواند در خلال اینگونه سفرها شكل بگیرد- به همین علت سفر العبادی به تهران و ملاقات وی با مقامات ایرانی را با دقت و حساسیت زیاد دنبال كردند.