به گزارش گروه پژوهش و تحلیل خبری ایرنا، مریم سلیمی مدرس این كارگاه كه پایان نامه دكتری اش را در همین موضوع به تحریر در آورده است گفت: دیتاژورنالیسم نوعی روزنامه نگاری داده محور است كه به دو بخش عمده پژوهشی و عمومی تقسیم می شود. در این نوع روزنامه نگاری نظر اشخاص مختلف درباره موضوع خبر بسیار كمتر بیان می شود و تكیه اصلی بر واقعیات است.
وی افزود: دیتاژورنالیسم پژوهشی به 1. مهارتهای داده ای مانند كدنویسی پیشرفته2. اطلاعات غیررسمی، افشا شده و محرمانه3. زمان بری زیاد، نیاز دارد. اما دیتاژورنالیسم عمومی محتاج 1. مهارتهای پایه ای ساده مانند اكسل2. مجموعه های بزرگ عمومی اطلاعات3. زمان كم است.
سلیمی ادامه داد: هرم وارونه دیتاژورنالیسم از قاعده به راس هرم به ترتیب شامل: گردآوری داده ها2. پاكسازی آن3. ایجاد بافتار4. تركیب و در پایان انتقال اطلاعات به مخاطب است.
وی اظهار داشت: به طور مثال در گزارشی كه نیویورك تایمز در باره یك حادثه منتشر كرده است مواردی چون نقشه، تایم لاین، عكس و ... وجود دارد و در متن گزارش هم از اطلاعات پالایش شده چند سرمقاله و یادداشت و خبر استفاده شده است. اطلاعات پالایش شده خطای انسانی را در تهیه گزارش از بین می برد و مطلب را آماده تحلیل و نوشتن مطلب نهایی می كند.
مدرس كارگاه با بیان اینكه دیتاژورنالیسم به مهارتهای گزارشگر مبتنی بر یارانه، توسعه دهنده اپلیكیشین های خبری و متخصصان تصویرسازی داده ها نیاز دارد، گفت: توصیه شده برای شروع این نوع روزنامه نگاری از یك تیم كوچك حتی 2 نفره شروع شود. سختكوشی، تولید پروژه های خوب، تلاش برای كسب جایزه ، مشهور شدن از ابزار موفقیت ذكر شده است. همچنین از افرادی باید استفاده شود كه از بین سه مهارت كدنویسی، طراحی و روزنامه نگاری حداقل 2 مهارت را بلد باشد.
** پیش بینی تحولات آینده
سلیمی اضافه كرد: در تحقیقی كه از 30 روزنامه نگار در 5 قاره جهان از جمله روزنامه نگارانی از گاردین و نیویورك تایمزانجام دادم آینده دیتاژورنالیسم روشن و رو به رشد ذكر شد و حتی برخی از آنها آتیه را تنها متعلق به این نوع روزنامه نگاری می دانست.
وی تصریح كرد: كمك به تعمیق دموكراسی، اعتماد سازی، به دست آوردن قدرت پیش بینی تحولات آینده و ایجاد سردرگمی از آثار ترویج این روزنامه نگاری است. از سویی چون نگاه افشاگرانه در این نوع روزنامه نگاری حاكم است بیشتر مطالب آن در رسانه های داخلی كشورهای هدف منتشر می شود.
سلیمی گفت: سال گذشته آثاری از 50 كشور در یكی از جشنواره های بین المللی دیتاژورنالیسم شركت داده شد كه نشان دهنده گرایش دنیا به استقبال از این ژانر روزنامه نگاری است.
پژوهشم3081**خبرنگار: ناصر غضنفری**
ایرنا پژوهش، كانالی برای انعكاس تازه ترین تحلیل ها، گزارش ها و مطالب پژوهشی ایران وجهان، با ما https://t.me/Irnaresearchهمراه شوید
تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۰
تهران- ایرنا- ژانر روزنامه نگاری دیتاژورنالیسم امروز (یكشنبه )در كارگاه مركز مطالعات و تحقیقات رسانه در بیست و سومین نمایشگاه بین المللی خبرگزاری ها و مطبوعات داخلی تشریح شد.