به گزارش گروه علمي ايرنا، اگر خونرساني به قسمتي از مغز مختل و متوقف شود٬ اين قسمت از مغز ديگر نمي تواند عملكرد طبيعي خود را داشته باشد كه به اين وضعيت اصطلاحا سكته مغزي ( استروك ) مي گويند. سكته مغزي به دو نوع 'ايسكميك' يا گرفتگي و انسداد عروق مغزي و سكته هاي خونريزي دهنده بر اثر پارگي عروق مغزي تقسيم مي شود. به طور معمول 80 درصد از سكته هاي مغزي از نوع ايسكميك و بر اثر گرفتگي و انسداد عروق مغزي رخ مي دهند.
سكته مغزي ميتواند به عللي مانند بسته شدن يا پاره شدن يكي از رگهاي خون رسان مغز ايجاد شود. به نظر برخي پزشكان و متخصصان، خطر بروز سكته مغزي در زنان به علت بيماريهاي ژنتيك،هورمون، مصرف برخي داروها و پيامدهاي ناشي از زايمان بيشتر از مردان است.
دكتر كوروش قره گوزلي روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمي ايرنا افزود: سكته مغزي علاوه بر مشكلات جسمي، هزينه هاي زيادي را به خانواده ها، جامعه و نظام سلامت تحميل مي كند.
وي، گزگز و مورمور شدن دست و پا را مهمترين نشانه سكته مغزي اعلام كرد و گفت: احساس ضعف و كم تحركي، اختلال در تكلم و گاهي اوقات سرگيجه و دوبيني از عوامل خطر بروز سكته مغزي است.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي، انسداد شريان يا سرخرگ، انسداد سياه رگ يا وريد و خونريزي داخلي مغزي را شايع ترين علت بروز سكته مغزي اعلام كرد.
** كم مصرفي آب در تابستان مي تواند به سكته مغزي بيانجامد
وي با اشاره به اينكه ننوشيدن آب به ميزان كافي در تابستان ممكن است در سياه رگ ايجاد لخته خون كرده و سبب سكته مغزي شود، ادامه داد:وقتي آب خيلي كم مصرف مي شود، غلظت خون زياد شده و اگر فرد زمينه لازم را داشته باشد، مي تواند دچار سكته مغزي شود.
عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي افزود: گاهي اوقات به علت فشارخون فرد دچار سكته مغزي مي شود، در اين حالت رگ در داخل مغز پاره شده و خون رساني دچار اختلال مي شود.
وي، فشارخون ، ديابت، افزايش چربي خون، مصرف سيگار، زمينه ژنتيكي، سن بالا و چاقي از عمدترين دلايل بروز سكته مغزي اعلام كرد و گفت: برخي از عوامل خطرساز سكته مغزي از جمله مصرف سيگار، ديابت و فشار خون و وزن زياد هستند كه كنترل آنها احتمال سكته مغزي را كاهش مي دهد.
قره گوزلي با اشاره به اينكه ارث عامل جدي در بروز سكته مغزي است، افزود: اگر كسي زمينه ژنتيك را داشته باشد، با كنترل فشارخون مي تواند احتمال بروز سكته مغزي خيلي را كاهش دهد.
قره گوزلي با اشاره به اينكه بروز سكته ها در سنين پايين شايع تر از قبل شده است، گفت: رژيم غذايي نامناسب و استفاده از فست فودها سبب افزايش وزن و چاقي شده و اين عارضه از عوامل خطر ساز سكته مغزي هستند.
وي افزود: ثابت شده كه غذاهاي رژيم مديترانه اي براي جلوگبري از چاقي موثر است. اين نوع رژيم غذايي شامل سبزيجات و ميوجات همراه با پروتئين هاي دريايي است.
قره گوزلي، زمان طلايي تشخيص سكته مغزي را 3 ساعت اعلام كرد و گفت: تتشخيص بموقع سكته مغزي بسيار مهم است و اگر بموقع تشخيص داده و اقدامات لازم صورت گيرد، ممكن است فرد حتي مي تواند بهبودي خود را بدست آورد.
قره گوزلي اظهار كرد: بعد از اين مدت، عملكرد تعداد زيادي از سلول هاي مغزي مختل مي شود و قسمتي از بدن دچار اشكال شد و برخي از اعضاي بدن حركات طبيعي خود را از دست مي دهد.
روزانه 300 نفر در كشور براثر سكته قلبي جان خود را از دست مي دهند كه بخش قابل توجه اين آمار به تهران مربوط ميشود.آلودگي هوا، جمعيت بالا، كم تحركي و فعاليت در فضاي پر استرس، از عوامل اصلي آمار بالاي سكته قلبي در تهران است. پزشكان متخصص مغر و اعصاب، مصرف سيگار و قليان، مصرف فست فود، اضافه وزن و چاقي و خواب نامناسب را از عوامل اصلي كاهش سن ابتلا به بيماريهاي قلبي در ايران مي دانند.
دبير كنگره تازه هاي قلب و عروق گفته كه ميزان مرگ و مير سالانه در ايران 357 هزار نفر است كه 35 هزار نفرشان به خاطر سكته مغزي و قلبي جان خود را از دست دادهاند.
علمي ** 1201 **1440
خبرنگار: عبدالكريم جبارپور** انتشار: گلشن
تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۶ - ۱۰:۱۹
تهران-ايرنا-عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي با اشاره به اينكه معلوليت دائم از مهمترين عوارض سكته مغزي است، گفت:كم آبي بدن، مصرف قرص هاي ضد بارداري و بيماري هاي با منشا روماتيسم مي تواند منجر به سكته مغزي شود.