به گزارش ايرنا، زندگي ماشيني، ترافيك، آلودگي هوا و مشكلات شهرنشيني باعث شده تا شهرنشينان به حضور در طبعيت علاقه مندتر شده و وقت بيشتري را در اين خصوص اختصاص دهند، از همين رو در سال هاي اخير شاهد توسعه گردشگري روستايي در كشور و بدنبال آن استان قزوين بوده ايم.
همين موضوع موجب تقويت و شكل گيري برخي كسب و كارهاي بومي گردشگري و همچنين راه اندازي اقامتگاه هاي بوم گردي و خانه هاي مسافر در روستاها شده و به توليد و فروش صنايع دستي توليد شده توسط روستاييان نيز كمك كرده و اشتغال برخي نقاط روستايي را تكان داده است.
استان قزوين نيز با داشتن اقليم هاي متفاوت و برخورداري از مناطق بكر طبيعي همچون الموت و طارم سفلي كه داراي جاذبه هاي تاريخي نيز هستند، استعدادهاي زيادي را در حوزه گردشگري روستايي دارا است، استعدادهايي كه با كسب و كارهاي بومي محلي نظير راه اندازي اقامتگاه هاي بومي و عرضه محصولات محلي و صنايع دستي مي توان از آن بيشتر بهره برد و آن را شكوفا ساخت.
**رونق كسب و كارهاي بومي و توسعه گردشگري روستايي با راه اندازي اقامتگاه هاي بوم گردي
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قزوين در گفت و گو با خبرنگار ايرنا گفت: ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي عيني ترين راهكار براي توسعه گردشگري روستايي و جذب مسافر در فضاهاي بومي و طبيعي هستند.
محمدعلي حضرتي گفت: براي ساكنان شهرهاي شلوغ و پرجمعيت و مسافران داخلي و خارجي، اقامت در يك محيط بومي و طبيعي؛ بسيار دلنشين و خاطره انگيزاست
وي افزود: ايجاد اقامتگاه هاي بوم گردي مبتني بر حفظ اصالت معماري و مصالح بومي سازگار با اقليم علاوه بر تامين آرامش و امنيت گردشگران، فرصت آشنايي آنان با نحوه معيشت و آداب و رسوم فرهنگي و اجتماعي سنتي روستاييان را نيز فراهم مي آورد.
حضرتي با بيان اينكه اجراي طرح بوم گردي از 2 سال پيش در دولت يازدهم بصورت رسمي در كشور آغاز شده و در توسعه اقتصادي و درآمدزدايي روستاها تاثير بسزايي داشته است،افزود: در استان قزوين نيز براي اجراي اين طرح در مرحله اول 15 روستا انتخاب شدند كه در آينده به 50 روستا افزايش مي يابند.
اين مسئول با بيان اينكه محدوديتي در اجراي اين طرح وجود ندارد،تاكيد كرد: با توجه به ويژگي هاي تاريخي، طبيعي، بافت مسكوني، شرايط اجتماعي و فرهنگي هر روستا، مي توان در هر نقطه روستايي اقامتگاه هاي بوم گردي داشت.
حضرتي با بيان اينكه امروزه فعاليت اقامتگاه هاي بوم گردي بخش قابل توجهي از كسب وكارهاي بومي گردشگري را به خود اختصاص داده است، افزود: ساماندهي و تجهيز اين اماكن علاوه بر نقش موثر در جذب گردشگر و رونق اين بخش، به اشتغال روستاييان و تقويت كسب و كارهاي بومي گردشگري نيز كمك مي كند.
حضرتي ادامه داد: در استان قزوين هم اكنون مناطق الموت، آوج و بخشي هايي از طارم سفلي و آبيك شرايط مناسبي براي ايجاد اقامتگاه هاي بومي دارند.
** فعاليت 9 اقامت گاه بوم گردي در استان قزوين
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان قزوين گفت: در حال حاضر 72 خانه مسافر در روستاهاي الموت شرقي و غربي و آبگرم ايجاد شده و 9 اقامتگاه بومگردي در روستاهاي زرآباد، گازرخان، ديكين، الولك، اندج ،شهرك، زرشك و بهجتآباد و درياچه اوان داير شده است.
وي، هدف از راهاندازي و بهرهبرداري اقامتگاههاي سنتي و محلي در روستاهاي هدف گردشگري را ايجاد محيطي مناسب براي اقامت گردشگران عنوان كرد و گفت: در نيمه نخست امسال 2 هزار مسافر داخلي و خارجي در استان از اين مكان ها استفاده كرده اند.
حضرتي اظهار كرد: تلاش داريم تا از ظرفيت بخش خصوصي در مناطق مستعد گردشگري روستايي براي تاسيس و راه اندازي اقامتگاه هاي بوم گردي استفاده كنيم.
مديركل ميراث فرهنگي،صنايع دستي و گردشگري استان قزوين بر لزوم حمايت بانك ها از فعالان كسب و كارهاي بومي گردشگري تاكيد كرد و افزود: براي ايجاد اقامتگاههاي بومي و محلي اصيل و سنتي و رونق كسب و كارهاي بومي روستايي كه به جذب گردشگر كمك مي كند به همكاري و حمايت بانكها نياز مبرم داريم.
وي از بي توجهي بانك ها به بخش گردشگري گلايه كرد و گفت: متاسفانه بانك ها اهميت گردشگري را در اقتصاد كشور درك نكرده و نه تنها براي توسعه اقامت گاه هاي بوم گردي كمك نمي كنند بلكه در ساخت هتل ها و اقامتگاه هاي بزرگ نيز همكاري چنداني ندارند.
**اقامتگاه هاي بوم گردي، محلي براي رونق كسب و كارهاي بومي گردشگري
مدير پايگاه ميراث فرهنگي منطقه الموت نيز در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار كرد: گردشگري روستايي را ميتوان روشي براي توانمندسازي جوامع محلي با استفاده از پشتوانههاي فرهنگ بومي و بهرهگيري خردمندانه از منابع طبيعي و محيط زيست دانست.
حميده چوبك افزود: روستاها زيستگاه هاي بسيار ارزشمندي هستند كه بايد آنها را حفظ كرد زيرا نه تنها مولد هستند بلكه به لحاظ معماري و زيستگاه نيز تنوع دارند و هر يك وارث بخشي از فرهنگ اصيل هر منطقه بشمار مي روند و اجراي طرح هاي اقامتگاهي بومي موجب احياء فرهنگ روستاها و آداب و سنن بومي مي شود.
وي اظهار كرد: اايجاد اقامتگاههاي محلي با حفظ معماري بومي روستاها، آشنايي ديگر جوامع و احياء آداب و رسوم روستاييان و تامين آرامش روستاييان در ايمنسازي مناطق و جامعههاي محلي اهميت بهسزايي دارد.
چوبك تاكيد كرد: اقامتگاه هاي بوم گردي داراي ساختار بومي خدمات، محصولات و فعاليتهاي گردشگري هستند و اين امر آنها را از ديگر الگوهاي اقامتي مانند هتلها و مهمان پذيرها متمايز ميكند.
وي با اشاره به نقش اقامتگاه هاي بومي گردشگري در بهبود وضعيت اقتصاد روستاها، افزود: اين مكان ها با خود جذب گردشگر را همراه دارند و در نتيجه فعاليت ها و كسب و كارهاي بومي و خدماتي براي مسافران افزايش مي يابد و با خود بهبود وضع معيشت روستاييان را به همراه دارد.
**50 واحد در منطقه الموت غربي و شرقي آماده دريافت مجوز بوم گردي
اين پژوهشگر و استاد دانشگاه گفت: در حال حاضر 50 واحد در منطقه الموت غربي و شرقي آماده دريافت مجوز بوم گردي هستند و همچنين اقامتگاه هايي نيز در روستاهاي زرآباد، اندج ، رازميان، آتان ، گرمارود ، گازرخان ، پيچ بن و درياچه اوان داير شده كه مشغول ارايه خدمات به گردشگران هستند.
وي با بيان اينكه استان قزوين از ظرفيت و امكانات مناسبي در زمينه جذب گزدشگر و رونق گردشگري روستايي و بومي برخوردار است كه بايد بسترهاي لازم براي استفاده از اين ظرفيتها فراهم شود، تاكيد كرد: خانههاي بوم گردي فضايي را براي گردشگران داخلي به وجود ميآورند كه حس خوبي به دور از زندگي مدرن براي آنها ايجاد مي كند.
چوبك افزود: گردشگران به ويژه گردشگران خارجي براي ديدن فضاي بكر روستايي و روند زندگي روستايي به اقامتگاههاي بوم گردي ميروند بنابراين حفظ اصالت روستايي هم در مكان و هم در غذا بايد مورد توجه قرار گيرد.
842 روستاي داراي سكنه در استان قزوين وجود دارد كه از اين تعداد 19 روستا در دهه 80 به عنوان روستاي هدف گردشگري تعيين شده و سال گذشته نيز 15 روستا تعيين شد كه تعدادي از آنها همانهايي است كه در دهه 80 نيز معرفي شده بودند.
7389* 6012 خبرنگار: نسرين رحيمي**انتشار دهنده: رضا اولادي
تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۶ - ۱۲:۵۸
قزوين-ايرنا- اقتصاد مقوله مهمي در جلوگيري از مهاجرت روستانشيان به شهرها و رونق روستاها است كه در سال هاي اخير با كسب و كارهاي بومي گردشگري جان دوباره اي گرفته است.