روز هشتم آبان به عنوان «روز بسیج دانشآموزی» و همچنین روز 13 آبان به افتخار شهید محمد حسین فهمیده به عنوان روز دانشآموز در ایران نامگذاری شد و سازمانی به همین نام زیر نظر بسیج مستضعفین تشكیلشد.
« پخش اعلامیههای حضرت امام خمینی ره در سالهای 1356 و 1357 در سن نوجوانی ؛ دیدار رهبر جمهوری اسلامی در زمان بازگشت به ایران درشهر قم ، شركت در تظاهرات علیه رژیم ستمشاهی در زمستان 1357 و حضور در جنگ تحمیلی و ایستادگی بی نظیر مقابل دشمن » ازجمله اقدامات شهید فهمیده است.
*** حضور در روزهای آغازین جنگ تحمیلی درخرمشهر
شهید محمد حسین فهمیده درسال 1359 در نخستین روزهای آغاز جنگ تحمیلی همراه نیروی مقاومت بسیج مردمی به جبهه خرمشهر اعزام شد. از آنجا كه در روزهای نخستین شركت او در خط مقدم جلوگیری میشد، با تلاش وافر به خط مقدم جبهه در مقابل نیروهای بعثی در خط مقدم اجازه گرفت.
محمد حسین در ابتدای رزم خود مجروح و به بیمارستان ماهشهر اعزام شد. چند روزی پس از بهبودی با ترخیص از بیمارستان و بازگشت به جبهه بار دیگر با مخالفت فرماندهان با حضورش در خط مقدم روبرو شد، امّا شهید فهمیده بار دیگر با اصرار به خط مقدم رفت و در برابر حملههای دشمن بعثی برای دومین بار زخمی شد.
شهید فهمیده سر انجام در روز 8 آبان ماه 1359 در منطقه كوت شیخ درآن سوی رود اروند در نزدیكی ایستگاه راه آهن خرمشهر با صلابت تمام و ایستادگی مقابل دشمن تا دندان مسلح بعثی ، شربت شیرین شهادت را نوشید.
*** زندگینامه شهید محمد حسین فهمیده
محمد حسین فهمیده، فرزند محمد تقی در سال 1346 در خانوادهای مذهبی در محله پامنار شهر قم چشم به جهان گشود.
وی دوران كودكی را همراه سایر فرزندان خانواده و دركنار برادرش داود كه وی نیز سه سال بعد از شهادت محمد حسین، به شهادت رسید با صفا و صمیمیت و در زیر سایه محبت و توجه پدر و مادری مهربان، سپری كرد.
محمد حسین در سال 1352، به مدرسه رفت و كلاس اول تا چهارم ابتدایی را زیر نظر یك معلم روحانی طی كرد. سال پنجم ابتدایی و اول و دوم راهنمایی را به دلیل انتقال خانواده اش به كرج در دو مدرسه در این شهر گذراند.
در همین دوران بود كه به واسطه حوادث انقلاب، روح وی نیز، مانند میلیونها جوان و نوجوان دیگر كشور، دچار تحولات عظیمی گردید.
محمد حسین فهمیده، نوجوانی خوش برخورد، شجاع، فعال، كوشا بود و به مطالعه علاقه زیادی داشت و با وجود این كه به سن تكلیف نرسیده بود، نماز میخواند و احترام خاصی برای والدینش قائل بود.
وی شیفته و عاشق امام (ره) بود و با تمام وجود سعی در اجرای فرامین امام داشت. او میگفت: امام هر چه اراده كند، همان را انجام خواهم داد و من تسلیم او هستم.
هنگام ورود امام (ره) به ایران به دلیل بیماری، موفق به زیارت امام نشد، اما پس از بهبودی در اولین فرصت به شهر مقدس قم رفت و موفق به دیدار مراد و مرشد خود شد.
این دانش آموز رزمنده بسیجی، با ایمان و بینش عمیق و استوار خود در جنگ با دشمن پیش قدم و با نیل به شهادت، درس شجاعت، فداكاری و مقاومت را به همه بسیجیان و امت حزب الله آموخت.
*** سخنان امام خمینی درباره شهید فهمیده
امام بزرگوارمان از این نوجوان 13 ساله به عنوان رهبر یاد فرمودند و گفتند : رهبر ما آن طفل دوازده سالهای است كه با قلب كوچك خود ، كه ارزشش از صدها زبان و قلم ما بزرگتر است، خود را زیر تانك دشمن انداخت و آن را منهدم و خود نیز شربت شهادت نوشید.
*** شهید فهمیده در بیانات رهبر انقلاب:
رهبر معظم انقلاب، فرمودند: زنده نگه داشتن یاد حادثه شهادت دانش آموز بسیجی ، شهید فهمیده از اصالت های دفاع مقدس می باشد.
مقام معظم رهبری در دیدار با خانواده شهید فهمیده در رابطه با فداكاری و شجاعت او نیز بیان كردند: بروز چنین حوادثی كه از تربیت صحیح واصالت های خانوادگی است، صرفا درمحیط های اسلامی جلوه گری و نور افشانی میكند.
*** شهید فهمیده از نگاه شهید آوینی
سید شهیدان اهل قلم، حاج مرتضی آوینی، در قسمتی از برنامه روایت فتح با نام شهری در آسمان شهادت محمد حسین فهمیده را این گونه زیبا ترسیم میكند:
خرمشهر، از همان آغاز خونین شهر شده بود. خرمشهر، خونین شهر شده بود. آیا طلعت را جز از منظر این آفاق می توان نگریست ؟ آنان درغربت جنگیدند و با مظلومیت به شهادت رسیدند و پیكرهای شان زیر تانك های شیطان تكه تكه شد و به آب و باد و خاك و آتش پیوست . اما راز خون آشكار شد. راز خون را جز شهدا در نمی یابند. گردش خون در رگ های زندگی شیرین است. اما ریختن آن در پای محبوب ، شیرین تر. شایستگان آنانند كه قلبشان را عشق تا آن جا انباشته است كه ترس از مرگ جایی برای ماندن ندارد. شایستگان جاودانند. حكمرانان جزایر سرسبز اقیانوس بی انتهای نور، كه پرتوی از آن همه كهكشان آسمان دوم را روشنی بخشیده است.
*** شركت در واقعه كردستان
فهمیده دوازده ساله بود كه حوادث كردستان اتفاق افتاد. خود را به كردستان رساند، ولی به دلیل كمی سن، برادران كمیته او را باز میگردانند و درصدد برمی آیند كه در حضور مادرش از او تعهد بگیرند كه دیگر از شهرستان كرج خارج نشود.
ولی او رضایت نمی دهد و خطاب به آنان میگوید كه خودتان را زحمت ندهید. اگر امام بگوید، به هر كجا كه باشد، آماده رفتن هستم.
در همان روزهای نخست جنگ تحمیلی، محمد حسین تصمیم میگیرد كه به جبهه برود و با متجاوزان بعثی بجنگد. زمزمه رفتن را در خانواده و بین دوستانش میافكند.
*** رفتن به جبهه یك تكلیف الهی است
در یكی از بیمارستان های كرج خود را به یكی از دوستانش كه بستری بود، میرساند و با او خداحافظی می كند و از جبهه و جنگ برای او می گوید و تكلیف الهی خود را گوشزد می كند.
یك روز كه به بهانه خرید نان از منزل خارج شده بود، مبلغ 50 تومان را به دوستش میدهد و از او میخواهد كه نان را بخرد و به منزل آن ها ببرد و تصمیم خود را برای رفتن به خوزستان به او میگوید و از وی میخواهد كه تا سه روز به خانوادهاش خبر ندهد تا مانع رفتن او نشوند و سپس آنها را مطلع كند.
در تهران یكی از پاسداران كمیته متوجه تصمیم او شده و با وی صحبت و سعی میكند او را از تصمیم خویش منصرف نماید، اما موفق نمی شود. شهید فهمیده كه در عزم خود راسخ بود، خود را به شهرهای جنوب كشور می رساند و هرچه تلاش می كند كه همراه گروه یا دسته ای كه عازم خطوط مقدم جبهه هستند، برود ، موفق نمی شود. تا با گروهی از دانشجویان انقلابی دانشكده افسری برخورد كرده و به نزد فرمانده آنان می رود واز او می خواهد كه وی را با خود ببرند.
فرمانده امتناع می كند، اما شهید فهمیده ، آن قدر اصرار می كند تا فرمانده را متقاعد می كند كه برای یك هفته اورا همراه خود به خرمشهر ببرد. دراین مدت كوتاه هر كاری كه پیش میآید حسین پیشقدم شده و استعداد و قابلیت خود را درهمه كارها نشان می دهد.
*** اولین مجروحیت فهمیده
در همین مدت كوتاه حضور در خرمشهر با دوستش به نام محمد رضا شمس، مجروح می شوند و آن دو را به بیمارستان منتقل میكنند و علی رغم مخالفت فرمانده آن گروه و با حالت مجروحیت، دوباره به خطوط مقدم در خرمشهر برمیگردد.
در حین برخورد با فرمانده و پس از ممانعت وی از حضور درخط مقدم، چشمان حسین پراز اشك شده و با ناراحتی به فرمانده میگوید: من به شما ثابت میكنم كه میتوانم به خط بروم ولیاقت آن را دارم.
او برای اثبات لیاقت خود یك بار به تنهایی به میان عراقی ها رفته و لباس و اسلحهای از عراقی ها به دست میآورد و در شكل ظاهری یك عراقی به نیروهای خودی نزدیك میشود، به طوری كه رزمندگان مشاهده میكنند كه یك عراقی كوچك به طرف آنان می آید، می خواهند به او شلیك كنند، كه یكی از آنان می گوید، صبركنید با پای خودش بیاید تا اسیرش كنیم. هنگامی كه نزدیك میشود، میبینند حسین است كه خواسته ثابت كند كه می تواند با دست خالی هم با عراقی ها بجنگد و شهامت ولیاقت حضور در خط مقدم را دارد.
مسوول گروه كه به توانمندی و توانایی واراده پولادین حسین برای رزم در جبهه اعتماد واطمینان پیدا میكند، به او اجازه ماندن درجبهه را میدهد.
*** رشادت های فهمیده درمحاصره خرمشهر
از آن پس او به اتفاق دوست شهیدش محمد رضا شمس، در یك سنگر قرار داشتند تا در هجوم عراقی ها به خرمشهر محاصره میشوند.
محمد رضا شمس، دوست و هم سنگر حسین زخمی میشود و حسین با سختی و زحمت زیاد او را به پشت خط می رساند و به سنگر خود برمیگردد و می بیند كه تانكهای عراقی به طرف رزمندگان اسلام هجوم آورده و در صدد محاصره آن ها هستند.
حسین در حالی كه تعدادی نارنجك به كمرش بسته و در دستش گرفته بود به طرف تانك ها حركت می كند. تیری به پای او میخورد و از ناحیه پا مجروح میشود. اما زخم گلوله نمی تواند از اراده محكم و عزم پولادین او جلوگیری نماید.
بدون هیچ دغدغه و تردیدی تصمیم خود را عملی میكند واز لا به لای امواج تیر كه از هر سو به طرف او می آمد، خود را به تانك پیشرو می رساند وآن را منفجر میكند و خود نیز تكه تكه می شود.
افراد دشمن گمان می كنند كه حمله ای از سوی رزمندگان اسلام صورت گرفته است، جملگی روحیه خود را می بازند و با سرعت تانكها را رها كرده و فرار میكنند. در نتیجه، حلقه محاصره شكسته می شود و نیروهای كمكی هم میرسند و آن قسمت را از وجود متجاوزان پاك سازی می كنند. *** خبر شهادت حسین فهمیده
صدای جمهوری اسلامی ایران با قطع برنامه های خود اعلام می كند كه نوجوانی سیزده ساله با فداكاری زیر تانك عراقی رفته آن را منفجر كرده و خود نیز به شهادت رسیده است .
*** جاودانگی شهید فهمیده
به این ترتیب محمد حسین و فداكاری و شجاعت او جاودانه شد. بقایای پیكر شهید حسین فهمیده در بهشت زهرا، قطعه 24، ردیف 44، شماره 11، به خاك سپرده می شود.
اشیای بازمانده از شهید حسین فهمیده در موزه شهدا تهران نگهداری میشود و موزه شهدای دانشآموز در خانه پدری حسین فهمیده در كرج ساخته شد. پیشازآن هم تصویر حسین فهمیده بصورت نقشآب روی اسكناس چاپ شد.
یادش گرامی و راهش پر رهرو
اجتمام / 1095 ** 1569
گزارش : رضا رضایی مجد ** انتشار : علی حبیبی
*آگاهی از آخرین اخبار اجتماعی و حوادث ایران و جهان در كانال تلگرام گروه اجتماعی ایرنا:
@irnaej
https://t.me/irnaej
تاریخ انتشار: ۸ آبان ۱۳۹۶ - ۱۳:۲۰
تهران - ایرنا - امام بزرگوارمان از شهید محمد حسین فهمیده این نوجوان 13 ساله به عنوان رهبر یاد كردند و بدین گونه نام و یاد او، منشا حماسههای بزرگ شد و تحول عظیمی در شیوههای دفاع مقدس و نبرد رزمندگان اسلام ایجاد كرد و راه پیروزی وسرافرازی را یكی پس از دیگری، هموار ساخت.