تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۶ - ۱۹:۵۱

ساری- ایرنا- شهرستان بهشهر در شرق مازندران یكی از قطب های تولید انار است كه از نظر تولید انار ترش خودرو و ارگانیك، رتبه دوم كشوری را دارا و در تولید انواع انار از گونه های مختلف هم در استان مازندران حائز اهمیت فراوان است.

به گزارش ایرنا، شرق مازندران با سابقه طولانی در كشت انار، قطب تولید انار مازندران است و از رستمكلا تا گلوگاه، شاهد كشت بیشترین تنوع درختان انار از گونه‌های مختلف هستیم.
شهرستان بهشهر با دارا بودن حدود 13 هزارهكتار باغ اناردارای بیشترین تولید اناردر استان مازندران است كه 12 هزار هكتاران انار ترش خودرو در خلیج میانكاله است و یك‌هزارهكتار باغ انار این شهرستان از گونه های مختلف شیرین، ملس، ترش محلی، شكر و گل انار است كه 854 هكتار از این باغات، بارور و مابقی نهال تازه كشت شده است كه هنوز به باردهی نرسیده است.
انار با نام علمی Punica granatum از میوه‌های درختی است كه دانه‌هایی قرمز، سفید و یا به رنگ‌ هایی بین این دو دارد و رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه و یا تقریباً زرد است.
این درخت یكی از اولین گیاهان اهلی شده‌ و بومی مناطق شرق ایران تا كوه‌های هیمالیا در شمال هند می باشد.
انار تقریباً در هر آب و هوایی و هرگونه خاكی می‌تواند رشد كند و میوه دهد، ولی آب زیاد در زمان رسیدن میوه باعث ترك خوردن آن می شود.
انار، گرمای زیاد با باد خشك و سرمای تا 10- درجه سانتی گراد را می‌تواند تحمل كند و به نوعی دارای سازگاری بالاست.
سابقه كشت انار در مازندران به درستی مشخص نیست و اطلاعاتی از اولین كشت انار در مازندران در اختیار نیست اما بقایای بدست آمده از انار در غارهای بهشهر بیانگر آن است كه كشت این میوه بهشتی به سال های قبل از میلاد برمی‌گردد و بیش از 6 هزار سال قبل، بقایایی از انار در زندگی انسان هایی كه در غارها زندگی می كردند به دست آمده است.
انار دارای ارزش غذایی بالایی برخوردار است و با دارا بودن ویتامین، پتاسیم، فسفر و كلسیم از اثرات دارویی فراوان برخوردار است.
همچنین جوشانده و دم كرده برگ و گل، ریشه و ساقه انار در طب سنتی مورد استفاده فراوان است و علاوه بر استفاده از میوه انار به صورت تازه خوری، از پوست انار در صنایع چرم سازی و رنگرزی و از هسته آن در صنایع روغن كشی و پودر انار استفاده می شود.
رئیس جهاد كشاورزی شهرستان بهشهر در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: شهرستان بهشهر دارای بیشترین گونه های انار در استان مازندران است كه از 28 گونه انار استان ، 16 گونه انواع انارهای شیرین، ملس، ترش محلی، شكر و گل انار در بهشهر می روید.
خلیل حقیقی با اعلام اینكه بیشترین مصرف انار بهشهر به صورت تازه خوری است، یادآور شد: 60 درصد انار بهشهر به صورت تازه خوری مورد استفاده قرار می گیرد و مابقی برای تهیه رب انار، آب انار، لواشك و فرآورده های دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.
این مسؤول افزود: از یك‌هزار و 4 هكتار انار از گونه های مختلف شیرین، ملس، ترش محلی، شكر و گل انار تولید شده در باغات بهشهر سالانه حدود 9 هزار تن انار برداشت می شود كه در صورت تجاری سازی این محصول می تواند منبع مناسبی برای درآمدزایی و رشد اقتصادی منطقه باشد.
** ضرورت ایجاد ایستگاه تحقیقات انار در بهشهر
رئیس جهاد كشاورزی شهرستان بهشهر با اعلام اینكه انار بهشهر با دارا بودن كیفیت خوب، ارگانیك بوده و عدم استفاده از سم و كود، محصولی ارزشمند و دارای ارزش غذایی بالاست، گفت: باید تلاش شود تا با ایجاد ایستگاه تحقیقات انار در بهشهر، وضعیت بالقوه و بالفعل این میوه مورد بررسی قرار گرفته و كشت آن گسترش یابد.
حقیقی افزود: انار در مقایسه با مركبات، میوه اقتصادی و پربازده است كه مقاومت فراوانی در برابر سرما و گرما دارد و با برنامه ریزی مناسب و كشت كارشناسی این محصول می توان شاهد بازدهی اقتصادی فراوان بود.
وی ادامه داد: انار از جمله میوه هایی است كه دارای كمترین دورریز است و از برگ، میوه، هسته، ساقه، ریشه و حتی پوست این میوه برای استفاده در مواد غذایی و صنایع مختلف، استفاده می شود.
این مسؤول گفت: به دلیل سازگاری بالای گونه های مختلف انار در شهرستان بهشهر و مناطق مختلف ساحلی، جنگلی و كوهستانی می توان با ایجاد ایستگاه تحقیقات انار در بهشهر، توسعه فراوانی در باغات انار ایجاد كرد.
حقیقی با اشاره به برگزاری پنجمین جشنواره انار اشرف در بهشهر افزود: اصلاح و توسعه باغات، افزایش انگیزه در افزایش كشت این درخت با صرفه اقتصادی بالا، شناساندن ظرفیت گردشگری منطقه و آداب و سنن بومی و محلی و برندسازی انار اشرف از جمله اهداف برگزاری این جشنواره است.
**تجاری نبودن محصول و عدم برندسازی مشكل تولیدكنندگان انار
محمد خلیلی یكی از باغداران بهشهری با بیان اینكه شهرستان بهشهر قطب تولید انار استان مازندران و یكی از قطب های تولید انار كشور است، تجاری نبودن محصول و عدم برندسازی را از مشكلات تولیدكنندگان عنوان كرد.
وی به خبرنگار ایرنا گفت: با توجه به تولید بالایی كه انار بهشهر دارد متاسفانه تنها به صورت تازه خوری استفاده می شود و برندسازی و تجاری سازی مناسبی در این بخش انجام نشده است تا این محصول پرفایده و ارگانیك به كشور و جهان شناسانده شود.
خلیلی گفت: وجود بندرامیرآباد ظرفیت بسیار خوبی برای صادرات این محصول بعنوان برند شهرستان به استانها و كشورهای دیگر است كه باید مسؤولان در این راستا دست به كار شده و ضمن برند سازی برای صادرات تلاش كنند.
**برداشت انار میانكاله از 25 مهرماه به مدت دو هفته
عضو شورای اسلامی زاغمرز در حاشیه میانكاله هم با اشاره به آغاز برداشت انار خودرو و ارگانیك میانكاله گفت: فصل و زمان انار میانكاله از 25 مهرماه به مدت دو هفته است كه در این مدت با استفاده از توان تعاونی های زیست محیطی و سازمان های مردم نهاد، برداشت انار از 12 هزار هكتار از باغات انار میانكاله انجام می شود.
جمال ابوطالبی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: با توجه به اینكه درختان انار در منطقه حفاظت شده میانكاله واقع شده است، برداشت این محصول ارگانیك توسط افراد آموزش دیده انجام می شود تا كمترین خسارت به محیط زیست و این زیستگاه وارد شود.
وی بیان داشت: سالانه حدود800تن انار از انارستان میانكاله برداشت می شود كه برای فروش به بازار ارسال و یا توسط جوامع محلی تبدیل به رب انار و فرآورده های مختلف دیگر می شود.
**عدم اعتبارات و نداشتن تشكل باغداران مهمترین مشكل
علیرضا خالقی هم از دیگر تولیدكنندگان انار در بهشهر در مورد مشكلات تولید انار گفت: عدم تخصیص اعتبار و نداشتن تشكل مهمترین مشكلات باغداران است كه امیدواریم در این بخش چاره اندیشی شده و تسهیلات مناسب به باغداران برای تجهیز باغات ارائه شود.
وی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار كرد: با توجه به اینكه باغات انار بهشهر بیشتر به صورت سنتی است برای رفتن به سمت باغداری نوین نیازمند به روزرسانی مناسب با اصلاح گونه‌ها و تخصیص اعتبارات هستیم.
خالقی افزود: برای تبدیل به باغهای نوین نیازمندیم تا بهره برداری سنتی و ارقام نامرغوب را خارج و ارقام بومی مناسب و پرمحصول و گونه های جدید اقتصادی را جایگزین كنیم كه در همه این موارد نیازمند اعتبار و حمایت های لازم مسؤولان هستیم.
**صادرات و صنایع تبدیلی همچنان حلقه مفقوده تولیدكنندگان
یكی دیگر از باغداران منطقه با اشاره به نبود صنایع تبدیلی انار در منطقه بیان داشت: شهرستان بهشهر براساس آنچه مسؤولان اعلام كرده اند دارای حدود 13 هزار هكتار باغ انار ارگانیك از میانكاله تا دشت و كوهستان است اما متاسفانه از وجود یك صنایع تبدیلی مرتبط بی بهره است.
سید مسعود موسوی به خبرنگار ایرنا گفت:برغم برگزاری چهار جشنواره انار و اكنون در آستانه پنجمین جشنواره انار، این شهرستان و باغداران منطقه از وجود یك كارگاه و كارخانه برای فرآوری مناسب انار محروم هستند و همچنان تهیه رب انار، آب انار، انار خشك شده، لواشك و... به صورت سنتی و دستی تولید می شود.
**برگزاری پنجمین جشنواره فرهنگی و اقتصادی انار اشرف 11 آبان ماه
دبیر جشنواره انار اشرف هم در گفت و گو با خبرنگار ایرنا در مورد زمان برگزاری جشنواره امسال گفت: محل برگزاری پنجمین جشنواره فرهنگی و اقتصادی انار اشرف 11 آبان ماه به مدت 3 روز تا 13 آبان در مجتمع گردشگری تفریحی هوتو بهشهر است.
مسعود فلاح افزود: برپایی نمایشگاهی از محصولات انار و فرآورده های آن در این نمایشگاه هم از جمله برنامه ریزی های انجام شده در كنار برنامه های مختلف فرهنگی و هنری است تا شاهد جشنواره ای استاندارد و با هدف شناسایی برند انار اشرف به استان و كشور و توانمندسازی اقتصادی در این حوزه و شناساندن فرهنگ و آداب و رسوم این شهرستان باشیم.
خبرنگار: مریم نظری**انتشار دهنده: محسن حسن نیا
/ 7332/1899