بیروت – ایرنا – درست یك سال پیش یعنی در تاریخ 31 اكتبر 2016 مصادف با نهم آبان 95 ژنرال «میشل عون» رئیس بزرگترین حزب مسیحی لبنان از سوی پارلمان این كشور به ریاست جمهوری برگزیده شد. اما ریاست او طی یك سال اخیر چه دستاوردهایی برای لبنان داشت؟

به گزارش ایرنا، انتخاب عون بعد از آن بود كه منصب ریاست جمهوری در این كشور به خاطر اختلافات سیاسی بین احزاب لبنانی، به مدت بیش از دو سال خالی مانده بود.
توافق گروه های مختلف بر ریاست جمهوری عون به ویژه در شرایط بحران زده ناشی از تعطیلی نهادهای دولتی، نقطه امیدی برای مردم لبنان بود كه بی صبرانه در انتظار سر و سامان گرفتن اوضاع سیاسی كشور و حل مشكلات بر زمین مانده به سر می بردند.
تنها دو ماه پس از انتخاب عون به ریاست جمهوری، «سعد الحریری» پس از توافق صورت گرفته بین گروه های مختلف، به عنوان نخست وزیر از سوی رئیس جمهوری به پارلمان معرفی شد و توانست رای اعتماد نمایندگان را كسب كند. این اتفاق روح تازه ای در كالبد بی جان نهادهای دولتی دمید و نویدبخش دورانی پر از موفقیت در حیات سیاسی لبنان بود.
طی یك سال گذشته پرونده های حل نشده ای مانند تصویب بودجه سالانه برای اولین بار در یك دهه گذشته، قانون انتخابات جدید، تصویب قانون حقوق و مزایا با همكاری دولت و مجلس به نتیجه رسید.
در كنار دستاوردهای دولت، رویداد بزرگ و تاریخی آزاد سازی مناطق مرزی شرق لبنان از دست عناصر تكفیری داعش و جبهه النصره بوسیله مقاومت حزب الله و ارتش لبنان را كه با كمك ارتش سوریه به دست آمد نباید از نظر دور داشت.
با وجود نقاط مثبت فراوان در پرونده یك سال اول ریاست جمهوری میشل عون، لغو نشدن نظام سهم خواهی و توزیع مناصب بین گروه های سیاسی و نیز ادامه فساد ریشه دار در نهادهای دولتی و اختلاف نظر درباره سیاست خارجی از جمله مشكلات بغرنجی است كه رئیس جمهوری جدید لبنان هنوز نتوانسته راه حلی برای آن بیابد.

**ارزیابی عون
شب گذشته میشل عون به مناسبت سپری شدن یك سال از دوره ریاست جمهوری اش در یك گفت و گوی زنده تلویزیونی به سوالات نمایندگان شبكه های تلویزیونی لبنان پاسخ گفت.
عون در سخنان خود حل مشكلات اقتصادی كشور را مهمترین مساله دانست و با اشاره به تحویل گرفتن دولتی تاریخ مصرف گذشته و فرسوده گفت: از نو ساختن آسان تر از ترمیم خرابی های گذشته است.
رئیس جمهوری لبنان در تشریح سیاست خارجی لبنان تاكید كرد كه لبنان در نزاع عربی – عربی وارد نخواهد شد و علیه یك كشور در مقابل كشور دیگر موضع نخواهد گرفت. در همین چارچوب وی ایران را قدرتی مهم و تاثیر گذار در منطقه دانست كه نمی توان در محاسبات منطقه ای آن را نادیده گرفت.
وی همچنین در پاسخ به سوالی درباره حضور حزب الله در جنگ سوریه و مشكلات ناشی از آن، به صورت تلویحی از حزب الله حمایت كرد و گفت: نباید همه مشكلات داخلی كشور را به حزب الله مربوط كرد و ثبات و شكوفایی كشور ارتباطی به حزب الله ندارد.
تاكید بر اهمیت و نقش سلاح مقاومت در برابر تهدیدهای رژیم صهیونیستی از دیگر فرازهای سخنان رئیس جمهوری لبنان بود.

**ارزیابی رسانه های لبنان
روزنامه های لبنان در شماره امروز خود توجه ویژه ای به این سخنان نشان دادند و هركدام به تناسب خط مشی و وابستگی های سیاسی خود بخش هایی از آن را برجسته كردند. همزمان، كاربران شبكه های اجتماعی با ترند هشتگ «یك سال از عمر وطن» (سنه من عمر وطن) حمایت خود را از میشل عون ابراز داشتند.
روزنامه «النهار» با اشاره به اینكه گفت و گوی زنده رئیس جمهوری با نمایندگان شبكه های تلویزیونی عمدتا به بحث درباره موضوعات منطقه ای و امنیتی و نفت و بودجه و قانون انتخابات گذشت نوشت: در این صحبت ها از موضوعات مربوط به جوانان و آینده آنها و مشكلات روزمره ای همچون بهداشت و آموزش و مسكن خبری نبود.
به نوشته النهار، این جمله عون كه «تا پیش از تشكیل پارلمان جدید قادر به بازخواست مفسدان نیستیم» بازتاب وسیعی در شبكه های اجتماعی پیدا كرد.
روزنامه «الدیار» نیز سخنان روز گذشته میشل عون را «طرح واقع بینانه دستاوردهای یك سال اول ریاست جمهوری» خواند و افزود: سخنان شب گذشته عون تاكید مجددی بر اصول سیاست داخلی و خارجی او بود و نكته غافلگیركننده ای در آن مطرح نشد.
روزنامه «الجمهوریه» نیز در مطلبی با این عنوان كه «عون 2016 با عون 2017 فرق دارد» نوشت: در سال 2016 عون از طریق ائتلاف الحریری و حزب نیروهای لبنان به قدرت رسید در حالی كه اعتراض هایی از سوی نبیه بری به او می شد و حزب الله نیز حمایت محتاطانه ای از وی داشت. میشل عون در این مرحله روحیه تهاجمی داشت و به دنبال باز پس گرفتن جایگاه «رئیس جمهوری قدرتمند» بود.
به نوشته این روزنامه در سال 2017 عون به الحریری چسبیده و به نبیه بری نزدیك شده و از حزب نیروهای لبنان فاصله گرفته اما رابطه اش با حزب الله محكم تر از قبل شده است. مواضع قبلی او در زنده كردن اختیارات رئیس جمهوری قدرتمند مارونی در مقایسه با یك سال پیش معتدل تر شده است.
الجمهوریه افزود: روی هم رفته می توان گفت كه عون 2017 در رابطه با اعمال قدرت در لبنان قوی تر از عون 2016 است اما با وضعیت ایده آل و وعده هایی كه پیش از ریاست جمهوری داده بود فاصله دارد.
روزنامه «البناء» در ارزیابی عملكرد یك سال گذشته میشل عون نوشت: پس از گذشت یك سال از ریاست جمهوری میشل عون، حقانیت كلام «سید حسن نصرالله» كه انتخاب میشل عون برای ریاست جمهوری را آغاز صفحه جدیدی در تاریخ لبنان نامیده بود بیش از پیش آشكار شده است.
به نوشته البناء، میشل عون با حفظ موضع وفادارانه خود به حزب الله در محافل عربی و بین المللی اعلام كرد كه سلاح مقاومت تضادی با برنامه های دولت ندارد و یك عامل مهم و اساسی در دفاع از لبنان است كه نقش مكمل را برای ارتش لبنان بازی می كند.
خاورم*390*2054
انتشاردهنده: محمد خواجوئی